Domeniu schiabil cu 21 de pârtii, construit de o firmă din Oradea, la Arieșeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare investiție din România, în domeniul turismului, din ultimii ani, aparține unei firme din Oradea. Arieșeniul va avea un domeniu schiabil, cu 21 de pârtii cu o lungime de peste 15 kilometri. Investiția se ridică la 43 de milioane de euro.


Noua stațiune de schi ar putea însemna servicii mai bune pentru orădenii care merg la Arieșeni

Cel mai mare proiect turistic, destinat sporturilor de iarnă, a fost inițiat de firma orădeană Mitcris Turism Plus, deținută de Cristian Alexandru Sabău şi Gheorghe Sorin Hălmăgean. Cei doi plănuiesc să construiască, în Apuseni, în Munții Bihorului, un domeniu schiabil. Stațiunea va fi poziționată undeva între vârful Piatra Grăitoare și Pasul Vârtop. „Este un proiect privat care a primit avizul comisiei tehnice de urbanism", a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui.

Proiectul a primit ieri aprobarea Consiliului Județean Alba. Potrivit planului prezentat autorităților județene, firma va amenaja, la 120 de kilometric de Oradea, 21 de pârtii cu o lungime de 15,4 kilometri, de diferite grade de dificultate. Pârtiile au fost concepute după modelul celor aflate în stațiunile austriece. „Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria. Sper să iasă ceva frumos", a afirmat arhitectul Marius Barbieri.

Instalații de cablu de 26 de milioane de euro

 Amenajarea pârtiilor costă 2,5 milioane de euro, iar instalațiile de cablu (teleschi, telescaun și telecabină) și instalațiile pentru zăpadă artificial reprezintă o investiție de 26 de milioane de euro. Potrivit proiectului, stațiunea va fi o destinație atractivă atât vara și iarna. Va fi amenajat un lac montan, care iarna va servi la producerea zăpezii artificial, iar vara va fi zonă de agrement pentru turiști. Investitorii mizează pe un potențial care se ridică la 2 milioane de persoane, care trăiesc pe o rază de 350 de kilometri față de Arieşeni. Pădure defrişată pentru pârtii

Firma Mitcris Turism Plus figura cu o cifră de afaceri de 48.000 de lei, în 2006 și cu o cifră de afaceri de peste 152.000 de lei în 2009. Reprezentanții societății au refuzat să vorbească despre proiect. "Nu vrem să vorbim deocamdată despre proiect. Vom oferi amănunte după ce vom avea toate avizele, sperăm până în ianuarie 2011", a declarat Cristian Sabău, unul dintre asociați.

Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria

Marius Barbieri, arhitect

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite