FOTO Piaţa Unirii îşi schimbă înfăţişarea. Infrastructura este finalizată în proporţie de 70%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un partid politic pare să se pună de-a curmezişul în cazul proiectului de reabilitare şi modernizare a  Pieţei Unirii. Chiar dacă viceprimarul Mircea Mălan nu a dat numele partidului, toate indiciile duc înspre PSD Bihor. Chiar şi aşa, lucrările sunt în grafic, iar meşterii italieni îşi fac treaba cum ştiu ei mai bine.

Proiectul reabilitării şi modernizării Pieţei Unirii este un proiect care se bucură de o finanţare europeană în proporţie de 95%. Lucrările sunt realizate în proporţie de 70% infrastructura şi 40% suprafaţa pietonală şi carosabilă. 

"Ceea ce ne-a interesat a fost să facem din Piaţa Unirii un loc mai bun pentru orădeni, să reuşim o corelare a spaţiului public cu viaţa urbană. Unul din obiectivele specifice a fost înlocuirea îmbrăcăminţii asfaltice iniţiale cu mai multe tipuri de piatră naturală: piatră cubică din porfir, plăci din porfir sau piatră transi. Piatra transi arată foarte bine ca nuanţă şi oferă un confort suplimentar faţă de nuanţele închise de asfalt. Acum, într-o zi caniculară, am putut compara temperatura pe care o generează un asfalt închis la culoare şi temperatura pe care o generează un pavaj din piatră naturală. Din calculele făcute privind valoarea temperaturii la o înălţime de 80 cm faţă de nivelul solului în data de 17 iulie, a rezultat că în Piaţa Regina Maria temperature la nivelul asfaltului era de 62 grade, iar în Piaţa Unirii tot la 80 de cm faţă de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade. Observăm aşadar că între asfalt şi piatra naturală din Piaţa Unirii este o diferenţă de 10-12 grade. Pentru cei care nu ştiu, porfirul e o rocă vulcanică foarte rezistentă, iar cei din zona Trentino se mândresc cu acestă rocă pentru că din aceasta s-au făcut sarcofagele faraonilor. Garanţia cerută de Primăria Oradea pentru execuţie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. În ceea ce priveşte bordurile, rigolele şi soclul statuii, acestea sunt făcute din granit auriu", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Cea mai mare piaţă centrală a oraşului are 29.000 de metri pătraţi, din care se vor realiza 3.800 metri pătraţi suprafaţă verde, 4.700 zonă carosabilă, iar restul de 20.500 mp, suprafaţă pietonală. 

Lucrările de restaurare a ansamblului statuar al lui Mihai Viteazul, situat în mijlocul pieţei, sunt realizate în proporţie de 40%. 

În faţa Primăriei Oradea vor fi două benzi de circulaţie, dar se va extinde şi spaţiul pietonal.

În ceea ce priveşte iluminarea Pieţei Unirii, viceprimarul Mircea Mălan a spus că se vor folosi leduri în scopul reducerii poluării şi consumului de energie.

Totodată, urmează ca la finalul lucrărilor să fie montate 39 de bănci de odihnă şi coşuri de gunoi. Din puţul descoperit în Piaţa Unirii se va folosi apă pentru spălarea pieţei, iar în zona Bisericii cu Lună vor fi montate două cişmele. Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizată a oraşului Oradea.

Viceprimarul orădean a amintit că, în cadrul realizării proiectului, Primăria a primit o amendă primită de la Agenţia de Mediu pentru tăierea a nouă stejari, Quercus piramidalis, din imediata apropiere a clădirilor aflate în zona pieţei. 

“La începutul începuturilor, când s-a făcut proiectul, am cerut arhitecţilor, de mai multe ori, să integreze acei stejari în proiect. Mi-au spus aşa: 1. că nu oferă umbră utilă, pentru că au o coroană orientată în sus şi în acelaşi timp blochează perspectiva asupra clădirilor: 2. că sunt copaci care îşi fac rădăcini solide şi când se ajunge cu amenajarea în jurul lor li se vor compromite rădăcinile, ceeea ce va duce la uscare ori la cădere, la un vânt puternic; dacă nu vor cădea, rădăcinile vor împinge pavajul în sus. (...) Acest proiect a fost aprobat în totalitate de Agenţia de Mediu. Şi totuşi primăria a primit o amendă pentru tăierea stejarilor din piaţă. Am contestat amenda, iar instanţa rămâne să se pronunţe”, a explicat viceprimarul. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite