VIDEO Nor de praf saharian deasupra României. Ce avertisment au dat meteorologii pentru următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile, un nor de praf saharian va afecta România, concentraţia maximă a particulelor de praf şi nisip provenit din Sahara urmând să se resimtă în cursul zilei de marţi. Maşinile şi geamurile caselor vor fi acoperite de particule roşiatice, iar cei alergici ar putea avea de suferit.

Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se află deasupra Ungariei, iar începând de azi a ajuns şi în zona de vest a României.

Autoturismele orădenilor sunt acoperite, deja, cu o peliculă fină de praf, iar potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie ungare citate de presa maghiară, fenomenul se va resimţi în zonă până în cursul zilei de miercuri.

În cursul acestei zile concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera.

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor susţin că nu a existat o avertizare europeană despre fenomen, iar în prezent calitatea aerului se situează în parametri normali, potrivit ebihoreanul.ro

Norul de praf saharian  a acoperit ieri Italia şi Ungaria.

În ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese - susţin meteorlogii. Deşi nu e periculos, aerul încărcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afecţiunile respiratorii existente, sunt de părere medicii.

De unde vine 

Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950.

Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an. Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf", sau “diavolii din nisip”.

Nisipul Saharei este “la discreţia” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”.

Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite