Taxele şi impozitele pentru 2018 au fost lansate în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea orădeană a lansat în dezbatere publică proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018, urmând să fie aprobat în şedinţa din luna noiembrie a Consiliului Local. Printre modificări se numără reduceri de taxe pentru proprietarii de terase şi cluburi, dar şi suprataxări pentru proprietarii de teren şi pentru persoane juridice.

Şeful Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a prezentat principalele modificări propuse de Executiv la taxele şi impozitele locale în anul 2018, proiect care a fost lansat în dezbatere publică.

„Obiectivele politicii fiscale în 2018 rămân predictibilitatea impozitelor şi taxelor locale, păstrarea unei politici fiscale echilibrate şi întărirea disciplinei financiare în colectarea impozitelor locale”, a menţionat Florea, care susţine că faţă de acest an sunt mai multe modificări, însă „nu sunt modificări de ample”.

Directorul economic a precizat că, în 2018, noutatea va consta în utilizarea impozitelor ca pârghie fiscală, fiind un instrument de orientare, influenţare şi corectare a unor situaţii. Eduard Florea a declarat că în proiect sunt prevăzute atât reduceri sau scutiri ale unor taxe, cât şi suprataxări. La reduceri, el a amintit facilităţile acordate rezidenţilor din parcurile industriale şi bonificaţia acordată pentru plata integrală a impozitelor până în data de 31 martie. În plus, pentru anul viitor sunt propuse două noi măsuri.

Prima vizează taxarea teraselor. Mai exact, în 2018, firmele pot opta fie să plătească, în continuare, tariful de 0,9 lei/mp/zi, fie să plătească 150 lei/mp/an, care acoperă aproximativ 5 luni şi jumătate din plata zilnică.

A doua variantă, propusă de consilierul PSD Adrian Negrea, presupune o reducere a birocraţiei, deoarece Primăria trebuie notificată de fiecare dată când se amplasează sau se restrânge o terasă, dar şi o încurajare a comercianţilor să-şi amenajeze spaţiul pentru a putea fi folosit şi în sezonul rece.

A doua propunere vizează cluburile din municipiu. Dacă acestea dovedesc că au minimum 50 de evenimente culturale într-un an (muzică live, stand-up comedy, spectacole de teatru etc.) vor fi scutite de viza anuală pentru anul următor. În prezent, viza este de minimum 400 lei/an şi maximum 2.000 lei/an.

La suprataxări, şeful Direcţiei Economice a amintit pachetul de măsuri pentru zona centrală prin care se majorează cu 50% impozitul pentru spaţiile comerciale nefolosite. De asemenea, va fi majorat impozitul pentru terenurile virane construibile de pe marginea arterelor principale ale oraşului. Tot cu 50% va fi majorat impozitul pe proprietate pentru acei orădeni care refuză să se racordeze la reţeaua de canalizare.

O altă prevedere pentru anul 2018 vizează creşterea taxei speciale pentru promovarea turismului de la 2% la 3% - taxă care se aplică pe valoarea tarifului de cazare. Această taxă este restituită de către hotelieri primăriei şi va ajunge la Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune (APTOR). Totodată, municipalitatea doreşte majorarea de cinci ori a taxei percepute firmelor de utilităţi care distrug pavajul pentru realizarea unor intervenţii fie la branşamente, fie pentru reparaţii la reţele. Astfel, taxa pentru branşament va fi majorată de la 100 lei la 500 lei, iar cea pentru intervenţii de la 1.100 lei la 5.500 lei pentru un km de reţea.

Estimativ, din aceste majorări de 5 ori la bugetul local se va încasa în jur de 800.000-900.000 lei.
În ceea ce priveşte impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia lor, rezidenţială sau nerezidenţială şi având în vedere că taxarea clădirilor destinate activităţilor economice se face pe baza unui raport de evaluare, care în 90% din cazuri stabilesc o valoare mai mică decât valoarea locuinţei, se propune aplicarea unei cote de impozit diferenţiate în funcţie de ceea ce arată raportul de evaluare.

Astfel, dacă raportul de evaluare stabileşte o valoare mai mare decât valoarea locuinţei, rămâne valoarea din raportul de evaluare, iar dacă acesta stabileşte o valoare mai mică decât valoarea locuinţei, se aplică o creştere de la 0,6 la 0,8% din valoarea rezultată din raportul de evaluare. Directorul Direcţiei Economice a precizat că municipalitatea va pierde în jur de 875.000 lei la bugetul de anul viitor din cauza unei modificări în Codul Fiscal care prevede eliminarea din calcului impozitului pe terenuri a suprafeţei minime obligatorii de 400 mp la categoria teren curţi-construcţii.

Pe de altă parte, documentul prevede majorările tarifelor la închirierea de săli din Orăşelul Copiilor şi de la Arena „Antonio Alexe”, acestea variind între 30 lei/oră şi 60 lei/oră. De asemenea, cresc unele tarife de prestări servicii în Cimitirul Municipal (între 10 şi 25%). Administraţia Domeniului Public Oradea mai propune introducerea unor tarife noi la Ştrandul Ioşia şi la Zoo: un bilet pentru doi adulţi şi doi copii – 35 lei, respectiv un bilet pentru un adult şi doi copii – 25 lei, respectiv majorarea preţului pentru restul tipurilor de bilete.

Tot de anul viitor se modifcă zonarea fiscală, în sensul în care 43 de străzi au fost introduse într-o zonare superioară, iar două străzi au fost „retrogradate” într-o zonă fiscală inferioară.

Proiectul privind taxele şi impozitele locale din 2018 va putea fi consultat pe site-ul primăriei www.oradea.ro, cei interesaţi putând să formuleze propuneri până în data de 24 noiembrie. Dezbaterea publică va avea loc în data de 23 noiembrie, ora 16.00, în Sala mare a Primăriei Oradea, iar data programată pentru aprobarea în CLO este 30 noiembrie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite