Traficanţi de migranţi trimişi în judecată. Sirienii erau cazaţi într-o staţiune din 1 Mai după care erau scoşi din România prin Borş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru persoane au fost trimise in judecata
Patru persoane au fost trimise in judecata

A fost finalizată ancheta în dosarul privind traficul de migranţi sirieni din zonele de conflict. Patru persoane au fost trimise în judecată în acest caz. Migranţii erau aduşi ilegal în România, apoi erau găzduiţi în apropiere de Oradea iar ulterior, sirienii erau scoşi din ţară, prin Borş, tot fraudulos.

Procurorii din Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Emadi Hesamedin, cetăţean iranian în vârstă de 47 de ani, Rogojan Beniamin, cetăţean român în vârstă de 30 de ani, ambii în stare de arest preventiv, Cioter Marin, 29 de ani, şi Hogye Anton Norbert, 23 de ani, ambii în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, în formă continuată.

“Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2014, Emadi Hesamedin a iniţiat grupul infracţional organizat (prin punerea în aplicare a planului de organizare a grupului infracţional) şi l-a constituit împreună cu Rogojan Beniamin şi cu alte persoane de cetăţenie străină şi română, rămase neidentificate, la care ulterior, prin intermediul acestuia din urmă, au aderat, în mod succesiv Cioter Marin şi Hogye Anton Norbert. Grupul, format dintr-o pluralitate de infractori, a fost constituit în scopul săvârşirii în formă continuată a infracţiunii de trafic de migranţi, fiecare membru având sarcini bine determinate în cadrul acestuia”, se arată în comunicatul DIICOT.

Faţă de inculpatul Emadi Hesamedin există suspiciunea rezonabilă că a preluat în trei rânduri un număr de 9 migranţi de origine siriană, din Oradea şi, respectiv, din Suceava, pe care, împreună cu ceilalţi coinculpaţi, i-a transportat şi transferat la Pensiunea „Cristian” din Băile 1 Mai, unde i-a adăpostit. Ulterior i-a îndrumat şi călăuzit în vederea tranzitării în mod ilegal a frontierei de stat în Ungaria, prin vama Borş, cu destinaţia finală Germania. De asemenea, spun anchetatorii, Emadi Hesamedin a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate pe teritoriul României, în perioadele de timp în care s-a aflat în ţară, şi a suportat toate cheltuielile pecuniare privind transportarea, hrana, adăpostirea, închirierea autoturismelor în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat a României, în Ungaria, a celor 9 migranţi de origine siriană, respectiv a transportării acestora până la destinaţia finală - Germania, alte cheltuieli curente, precum şi cele privind sumele de bani date coinculpaţilor pentru a-i determina să săvârşească infracţiunea de trafic de migranţi.

Prin rechizitoriu, procurorii DIICOT – ST Oradea au solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea specială în folosul statului a sumei totale de 8.500 de euro, indisponibilizaţi deja, ca fiind sume de bani folosite şi/sau obţinute pentru comiterea infracţiunilor. Tot în comunicatul transmis de DIICOT se arată că migranţii au fost introduşi ilegal în România prin Ucraina, după care membrii grupării le-au organizat deplasarea clandestină în Germania, sens în care doi dintre migranţi au fost ascunşi în portbagajul unui autoturism Dacia Duster, încercându-se trecerea lor frauduloasă peste frontiera de stat a Ungariei.

Acţiunea a fost depistată în flagrant în data de 04 august 2014. Sumele obţinute de membrii grupării pentru fiecare migrant traficat variază între 700 de euro şi 2000 de euro. Dosarul a fost trimis spre soluţionare către Tribunalul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite