VIDEO Minunile ascunse în Munţii Apuseni: Peştera Piatra Altarului, una dintre cele mai frumoase din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pestera Piatra Altarului/ fotograf - Ovidiu Pop
Pestera Piatra Altarului/ fotograf - Ovidiu Pop

Situată în versantul versantul drept al Văii Ponorului, Peştera Altarului este considerată una dintre cele mai frumoase cavităţi subterane din România şi din Europa. Muntele o ascunde ca o adevărată comoară de care se bucură doar specialiştii.

A fost descoperită în anul 1984 de către speologii Clubului Politehnica din Cluj şi este dezvoltată pe patru nivele, lungimea totală a galeriilor fiind de 3146m. Peştera Piatra Altarului se diferenţiază prin spectaculozitatea formaţiunilor, ce îţi taie răsuflarea prin grandoare, gingăşie, finisaje naturale perfecte şi pline de graţie

Din cele patru nivele, unul este activ unul semiactiv şi două fosile. Caracteristica acestei peşteri o reprezintă  bogăţia şi varietate de speleoteme calcitice.

Este o cavitate foarte bogată în formaţiuni, dar şi varietatea de speleoteme calcitice este de excepţie. Sala Palatului şi Galeria Paradisului sunt cele mai renumite, iar dintre formaţiuni, macrocristalele de calcit, buzduganii şi nuferii, cristalele scheletice de calcit, în formă de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperiile, coralitele, perlele de peşteră, etc.

“Densitatea cristalelor este printre cele mai mari din lume. S-au format sub apă, fiind singura de acest fel din România. Accesul în peşteră este destul de greoi, nu este o peşteră pentru novici”, susţine Radu Ghiţulescu, speolog la Politehnica Cluj.

Pestera Altarului

Pestere Piatra Altarului, fotograf Lászó Pethő

Galeria „Palatul” este o sală înaltă de 30 metri, cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. Numele a fost dat datorită înfăţişării formaţiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamăna cu un candelabru imens.

“Are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de 15-20 metri înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în România.

Pestera Altarului

Pestera Piatra Altarului- fotograf  Carmen Avram

Galeria „Paradisul” are spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre. Este impodobită cu baldachine, ce sunt  într-un continuu proces de  modificare.

Galeria “Paradisului” se sfârşeste neaşteptat, cu un pârâu de pastă fluidă, numit “laptele de lună”, de un alb nepământean, ce izvorăşte dintr-o crăpătura a calcarului.

Pestera Altarului

Pestera Piatra Altarului-fotograf  Lászó Pethő

„Geoda” din Piatra Altarului este una dintre superlativele domeniului subteran. Ea este impresionantă datorită puzderiei de cristale de calcit, împrăştiate pe întreaga suprafaţă a podelei cavernicole, sub oglinda transparentă a apei mineralizate. Acest fenomen este rar întâlnit la nivel mondial.

„Altarul Urşilor” este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită “Citimirul Urşilor”. Ursul de cavernă era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se poate observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Pestera Altarului

Pestera Piatra Altarului

Peştera are un regim de vizitare extrem de restrictiv. A fost încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional. Joacă un rol deosebit de important în descoperirea unei lumi conservate într-un masiv de calcar.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite