Ce nume au primit cei mai tineri zimbri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei zimbri fătaţi în această vară în ţarcul de aclimatizare al Parcului Natural Vânători Neamţ au primit nume în urma propunerilor trimise prin e-mail.

Concursul pentru găsirea numelor a trei pui de zimbru fătaţi în luna iunie, lansat de reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ, s-a încheiat zilele trecute. Cei mai noi membri ai turmei din ţarcul de aclimatizare (unde trăiesc în semilibertate 16 exemplare) au primit numele Ronică, Rovan şi Roemi.  

„Au fost circa 200 de propuneri de nume în urma concursului lansat de noi, iar regula era ca numele să înceapă cu particula Ro, de la indicativul de ţară. Au fost şi nume trimise care nu respectau această regulă, de genul Ştefan, Rareş sau Safta, dar, în general, propunerile au respectat cerinţa noastră“, a precizat Elena Curea, responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică la Parcului Natural Vânători Neamţ. 

Toţi cei trei „naşi“ ai zimbrilor sunt din judeţul Neamţ, iar numele propuse de aceştia au fost inspirate de tematica acestei zone:

„Pentru numele Ronică sursa a fost Nică al lui Ştefan a Petrei, adică Ion Creangă, Rovan vine de la Vânători, comuna din Neamţ care dă şi numele Parcului Natural, iar Roemi a fost propus de o bunică, după numele nepoţelului ei, Emi. Cele trei persoane care au câştigat concursul lansat de noi au primit o diplomă şi un premiu simbolic“, a mai menţionat reprezentantul Parcului Natural Vânători Neamţ. 

Cele trei nume vor fi comunicate Parcului Natural Białowieża, din Polonia, pentru a fi înscrise în cartea de pedigree editată anual de administraţia rezervaţiei, partener al Parcului Natural de la Vânători Neamţ. 

În primele patru ediţii ale concursului numele alese pentru exemplarele abia fătate au fost Românaşul (ediţia I-2013), Rozana (2014), Rovin, Robur, Rolinne (2015) şi Romaşcan (2016). 

Zimbri născuţi în libertate rămân "nebotezaţi"

Pe raza Parcului Natural de la Vânători Neamţ, în afara celor 16 zimbri din ţarc, 7 exemplare sunt în captivitate (la grădina zoo), dar cei mai mulţi (33) trăiesc în libertate în pădurile din aria parcului. 

Din cei 33 de zimbri, în urma programului derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, 10 s-au născut în libertate în cei şase ani de când a avut loc prima eliberare a zimbrilor în natură, în martie 2012. Din cei 10 viţei, patru au fost fătaţi anul acesta. 

Spre deosebire de viţeii fătaţi în semilibertate sau în captivitate, cei veniţi pe lume în libertate nu primesc un nume. Conform convenţiilor internaţionale, numele zimbrilor trebuie să înceapă cu indicativul ţării în care sunt fătaţi (Ro pentru România).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite