Cum arată şcoala lui Ticu Lăcătuşu pentru copiii din Nepal. Mii de oameni au contribuit la proiectul cunoscutului alpinist român FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an şi jumătate de la lansarea proiectului We Love Nepal, şcoala din satul Jethal a fost deschisă pentru copiii care au învăţat în acest timp în barăci.

Ticu Lăcătuşu a reuşit zilele trecute să ducă la bun sfârşit proiectul umanitar pe care l-a iniţiat în toamna anului 2015, acela de a ridica o şcoală nouă pentru copiii care locuiesc în Jethal. Satul este situat într-o zonă puternic afectată de cutremurul din urmă cu doi ani (aprilie 2015), foarte aproape de Tibet şi Everest.  

Alături de alpinistul român au sărit în ajutor oameni care s-au mobilizat în proiectul intitulat We Love Nepal, care a dat posibilitatea de a contribui la succesul acestei campanii umanitare. 

„Proiectul a avansat pas cu pas, nu fără dificultăţi, inerente într-o ţară răvăşita nu doar de marele cutremur din 2015, cât mai ales de sărăcie şi corupţie“, spune alpinistul român. 

"Am dat şi noi cu bidineaua"

La sfârşitul anului trecut, şcoala cu două cladiri cu 6 clase părea aproape gata, dar mai erau multe lucruri de făcut pentru a arăta aşa cum şi-a propus cel mai titrat alpinist român. În ajutor au venit atunci când era mai multă nevoie Luigi Bodo şi societatea Rifil Săvineşti, cei care l-au sprijinit pe Ticu Lăcătuşu în aproape toate expediţiile sale de succes.   

„Lipseau ferestrele şi usile, tavanul fals din interior, cablurile şi aparatajul electric, vopsitoria finală atât în interior, cât şi în exterior, băncile elevilor (pentu 30 elevi/clasă). Cand părea să fi intrat în impas financiar, salvarea a venit pe neaşteptate de la domnul Luigi Bodo şi RIFIL SA care s-au oferit, cu extremă generozitate, să sprijine finalizarea proiectului. Bucuria a fost imensă, cu atât mai mult cu cât este vorba de omul şi compania care au fost alături de mine în mai toate expediţiile pe cele 7 continente, din Antarctica până pe Everest şi cunosc foarte bine exigenţa lor în a selecta proiectele demne de interes“

În martie, Ticu Lăcătuşu a revenit în Nepal însoţit de doi prieteni, Mark Schrotter şi Eduard Chiper care s-au oferit voluntar şi au muncit, cot la cot cu alpinistul român, pentru a definitiva lucrările la şcoală.  

image

„Acum, ambele clădiri ale şcolii au uşi, ferestre, tavan fals deja montat, lucrările electrice, tablele de scris şi băncile sunt deja comandate şi achitate. La fel, şi lucrările de vopsitorie în interior şi exterior. Mai mult decât atât, am dat şi noi cu bidineaua, Eduard fiind un adevărat maestru în ale zugrăvelilor. În ultima zi, am dăruit elevilor şi profesorilor rechizite achiziţionate în Kathmandu: caiete, cărţi, dicţionare, hărti şi globuri, stilouri şi pixuri“, mai spune Ticu Lăcătuşu. 

Alpinistul mai povesteşte că, drept mulţumire, copiii le-au oferit oaspeţilor români un mic program artistic, urmând ca în aceste zile elevii să se mute din barăcile temporare în şcoala nouă. 

"Proiecte benefice muntelui - marea noastră arenă de joacă" 

Primul român care a ajuns pe Everest (17 mai 1995) nu este la primul proiect în care s-a implicat de-a lungul anilor, toate având un fir comun - proiecte utile unei cauze umanitare, sau muntelui.   

„M-am implicat cu mare plăcere în pregătirea montană a geologilor şi a alpiniştilor începători, în team building şi conferinţe motivaţionale, în administrarea ariei protejate Cheile Şugăului-Munticelu din munţii Hăşmaş, precum şi în ultimul proiect, umanitar, construcţia unei mici şcoli în nordul Nepalului, foarte aproape de Tibet şi Everest”

În postarea de pe Facebook unde face referire la ultimul său proiect, Ticu Lăcătuşu mărturiseşte şi ce anume îl motivează să se implice în astfel de acţiuni:   

„Marele alpinist francez Lionel Terray afirma despre alpinişti că sunt de fapt nişte <cuceritori ai inutilului>. Am avut mereu în cap această definiţie dură, dar poate cu o doză consistentă de adevăr. Şi poate, şi din acest motiv, am căutat mereu să abordez acţiuni şi proiecte utile, care pot fi benefice cuiva, unei cauze sau muntelui - marea noastră arenă de joacă”

image

La succesul proiectului We Love Nepal au contribuit cele peste 2000 de persoane care au făcut donaţii în euro prin SMS, organizaţii şi firme (Salvaţi Copiii România, Rifil) cărora Ticu Lăcătuşu a ţinut să le mulţumească în mod special pe contul său de socializare.

„Mulţumim, Luigi Bodo şi RIFIL! Mulţumim, Gabi Alexandrescu şi SALVAÎI COPIII România! Mulţumim, Zobi Schrotter, GREENTEK LED LIGHTING şi CIM Iaşi! Mulţumim, K2SYSTEMS, VISSIO, BRANDIENT, ROFILCO, Donatie.ro şi celor care s-au alăturat proiectului WeLoveNepal cu contribuţii speciale: Mădălin Cristea, Sebastian Paulenco, Matei Radu Mihai (Corado), Anca Micloş, Bogdan Mihail Pîrlea, A.Manole, Cristina Simion, Adina Albu, Mihai Florian Zachia, Doina Bruja, Mihaela Iosif, Viorel Paraschiv & SGR, Andrei Liviu Nicolae, Mihnea Dan Voinea şi Ciprian Cosmin Grosu“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite