De ce ne podidesc lacrimile când râdem cu poftă. Explicaţii ştiinţifice: „Stimulul îşi pierde semnificaţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO hypebeast.com
FOTO hypebeast.com

Conform specialiştilor, atât râsul cât şi plânsul contribuie la eliberarea unor factori stresanţi asupra organismului. În anumite situaţii, râsul în hohote este însoţit şi de lacrimi.

În studiile de specialitate, râsul este considerat de majoritatea specialiştilor cea mai eficientă metodă antistres şi antidepresiv natural, un mare ajutor pentru detaşarea de problemele de zi cu zi.

Râsul contribuie la creşterea nivelului de serotonină (hormon care înlătură stările de anxietate şi de depresie) şi al celui de dopamină (neurotransmiţător responsabil cu senzaţia de plăcere).

„Aceste două substanţe eliberează tensiunile de la nivel psihic. Psihologii afirmă că este esenţial să râzi chiar de propria persoană, deoarece această activitate creşte încrederea în sine şi înlătură inhibiţiile. Râsul gălăgios sau cel timid arată cât de extrovertită sau introvertită este o persoană şi dezvăluie secrete ale personalităţii acesteia. Poţi să cunoşti o persoană în funcţie de glumele şi situaţiile care o fac să râdă“, se arată într-un articol publicat în revista Click! Sănătate.

Râs până la lacrimi

În anumite situaţii, râsul în hohote este însoţit de lacrimi în colţul ochilor. Fenomenul este incontrolabil şi se petrece doar în anumite situaţii. 

„Omul percepe lumea prin stimulii care acţionează asupra organelor de simţ. Fie că sunt stimuli interni, fie externi, orice act reflex parcurge prin căile ascendente drumul către scoarţa cerebrală care prelucrează informaţia apoi, prin căile descendente, către organele efectoare. În cazul de faţă, ochiul este în acelaşi timp şi receptor, şi efector, iar suprafaţa din scoarţa cerebrală care prelucrează informaţia este aceeaşi; prin urmare, stimulul îşi pierde semnificaţia (pozitivă-bucurie sau negativă-tristeţe) şi avem de-a face cu acelaşi efect: apariţia lacrimilor. Fie că sunt de fericire sau de durere, lacrimile sunt rezultatul funcţionării normale a psihicului uman. În anumite limite şi în funcţie de context“, a precizat Elena Pleşca, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, filiala Neamţ.  

Legătura dintre plâns şi râs este explicată şi de medicii specialişti psihiatri. 

„Ori că plângi, ori că râzi, se activează aceleaşi neurotransmiţători. Să râzi cu lacrimi este o reacţie normală la emoţii pozitive“, a declarat doctor Rodica Stan, medic primar şefa Secţiei Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Neamţ. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite