Patru reguli care te feresc de accidente pe munte iarna. Cât de importantă este alimentaţia aleasă pentru expediţii lungi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti pe Ceahlău, spre cabana Dochia FOTO: Sorin Untu
Turişti pe Ceahlău, spre cabana Dochia FOTO: Sorin Untu

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Neamţ arată care sunt principalele probleme de care trebuie să ţină cont turiştii în sezonul de iarnă.

Condiţiile meteo, echipamentul, alimentaţia şi planificarea, respectiv informarea cât mai completă sunt cele patru elemente importante pentru cei care se avântă în zonele montane înalte, la peste 1600 m, în această perioadă a anului.

„Pentru a preveni accidentele în zona montană a judeţului, Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamţ recomandă înainte de începerea sezonului de iarnă (care a debutat la altutudini mai mari de 1600 m deocamdată doar cu îngheţ la sol şi temperaturi negative nocturne) ca orice excursie să fie planificată şi pregătită din mai multe puncte de vedere“, au anunţat salvamontiştii. 

Conform SJ Salvamont Neamţ, sunt patru aspecte care trebuie neapărat luate în considerare înainte de a porni la drum:

1. Condiţiile meteo - pot duce la imobilizare în zone greu accesibile. Din acest motiv recomandăm să vă  informaţi asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiţi cât mai multe surse şi să luaţi în considerare altitudinea la care se află locaţia pe care o vizaţi. 

- la munte trebuie avute în vedere discrepanţele mari de temperatură între zi şi noapte. Nu raportaţi vremea din oraş cu cea de la munte. 

2. Echipamentul - să fie neapărat adaptat sezonului rece. 

- întrucât principalul pericol în timpul iernii îl reprezintă hipotermia (scădere accentuată a temperaturii corpului, mult sub cea normală) care adesea este cauzată de umezeală şi/sau vânt, vă recomandăm  îmbrăcăminte din ţesături impermeabilizate (tip Gore-Tex) şi rezistente la vânt (tip Wind Stopper). 

- în ceea ce priveşte încălţămintea, recomandăm bocanci tip gheată, pentru protejarea gleznei, impermeabili, talpă aderentă cu striaţii proeminente şi căptuşiţi 

- Atenţie! A nu se utiliza bocanci de vară 

- este recomandat să aveţi în rucsac un rând de haine de schimb. Hainele ude trebuie schimbate şi uscate în cel mai scurt timp

- Atenţie! Extremităţile corpului (mâini, cap, nas, urechi, picioare) sunt cele mai expuse la degerături, motiv pentru care recomandăm protejarea corespunzătoare cu mănuşi impermeabile, şosete groase, căciuli groase, mască pentru faţă şi orice alte articole. 

munte

O atenţie specială trebuie acordată echipamentului de iluminat: 

- este indicat să ai cel puţin două surse de lumină cu baterii şi/sau acumulatori de schimb. 

- frigul şi umiditatea cresc simţitor şi accelerat procesul de descărcare a surselor de energie folosite în dispozitivele de iluminat. 

- se recomandă folosirea lanternelor frontale pentru a avea mâinile libere. 

- telefoanele mobile nu reprezintă surse de lumină chiar dacă sunt prevazute cu leduri, acestea generând o lumină slabă improprie orientării şi identificării pericolelor.

        

3. Alimentaţia - trebuie fie consistentă, bazată pe elemente nutritive şi chiar grăsimi.

- iarna, efortul pentru deplasare este mult mai mare decât în alte anotimpuri. 

- pentru menţinerea temperaturii corpului este necesar un aport de calorii în alimentaţie  

- deshidratarea este un factor care apare frecvent şi în sezonul rece din cauza vântului uscat sau efortului depus, în acest sens recomandându-vă consumul de mimim trei litri de lichid/24 h pentru evitarea afecţiunilor renale.

        

4. Planificare /informare. Pentru orice excursie sau tură montană recomandăm să vă asiguraţi surse de comunicare eficiente - telefon mobil, staţii radio. 

- trebuie avut în vedere faptul că în zonele montane acoperirea reţelelor de telefonie mobilă nu este uniformă, motiv pentru care este recomandat să existe telefoane din diferite reţele

- asiguraţi-vă posibilitatea de a efectua apeluri 

- Atenţie! Semnalul GSM poate dispărea în văi sau în depresiuni montane şi poate fi recepţionat în zonele deschise de vârf sau platouri montane.

- întotdeauna porniţi în grup şi cooptaţi persoane cu experienţă

- NU părăsiţi grupul şi nu părăsiţi traseul anunţat 

- evitaţi zonele necunoscute 

- respectaţi avertizările specialiştilor sau ale cunoscătorilor. 

Salvamontiştii mai atrag atenţia că timpul de intervenţie al echipajelor variază şi poate ajunge şi la 7-10 ore,  drept pentru care este recomandat ca turiştii să deţină echipament şi provizii care să ajungă pentru o durată mai lungă decât cea estimată.

Nu parcurgeţi trasee marcate necunoscute înainte de a vă informa despre starea lor direct la Serviciul Salvamont utilizând Dispeceratul Naţional 0SALVAMONT(0725826668) - Salvamont Neamţ
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite