Problemele cu justiţia ale aleşilor din Neamţ. Gheorghe Ştefan ţinut din scurt de DNA, Udrea martor în dosar, deputatul Ursărescu, belele penale de la afaceri cu motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Piatra Neamţ este sub controlul judiciar dispus de DNA de aproape cinci luni pentru fapte de corupţie, în timp ce Elena Udrea, deputat de Neamţ a fost chemată să dea declaraţii în dosarul în care este implicat Pinalti.

Problemele cu justiţia ale lui Gheorghe Ştefan Pinalti, primarul de Piatra Neamţ(ex-PDL), au apărut în primăvara acestui an, după ce, pe 11 februarie a.c., la sediul FC Ceahlăul şi la primăria municipiului au avut loc mai multe percheziţii. Pe 29 mai a.c., Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru fapte de corupţie, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA. În toată această perioadă, Pinalti a trebuit să se prezinte la organul de urmărire penală sau la Poliţie ori de câte ori a fost chemat, să nu iasă din ţară decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent. Edilul a fost nevoit să-şi predea arma pe care o deţinea, şi a fost obligat să nu ia legătura cu persoanele menţionate în ordonanţa de luare a măsurii controlului judiciar.

Edilul din Piatra Neamţ este urmărit penal, fiind acuzat că din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi pentru că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari. Potrivit procurorilor, din 2009, primarul de Piatra Neamţ ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor", potrivit DNA.

Procurorii susţin că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi „sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite“.

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii. În perioada de referinţă, primarul de Piatra Neamţ era preşedintele PDL Neamţ, în prezent el demisionând din partid şi activând ca independent.

Giga TV, un nou scandal 

Problemele cu legea ale primarul Gheorghe Ştefan au crescut în luna septembrie, odată cu dosarul Giga TV, în care Pinalti este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Procurorii anticorupţie au precizat că, la cererea lui Gheorghe Ştefan (care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a postului de televiziune Giga TV), deputatul Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina  pe Laura Georgescu ca CNA să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune Giga. 

Gheorghe Ştefan este acuzat de procurori că ar fi fost îndrumat de Narcisa Iorga, membru CNA, să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai Consiliului urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului de televiziune intenţionau să o formuleze. Printre cei indicaţi era şi parlamentarul PSD Viorel Hrebenciuc.

Anchetatorii arată că, în urma indicaţiilor pe care le-ar fi primit de la Iorga, Ştefan i-ar fi cerut sprijinul lui Hrebenciuc, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât să o  determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA pe 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa.

„Ei pot spune orice şi eu pot spune orice. Nu am purtat nicio discuţie cu domnul Hrebenciuc şi nici cu Narcisa Iorga. Noi am făcut o cerere să putem vedea acuzaţiile de la dosar şi după o să dau o declaraţie în faţa procurorilor”, a spus Pinalti la ieşirea de la sediul DNA, pe 8 septembrie a.c.. 

Udrea chemată la DNA în dosarul lui Pinalti

În ajunul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Elena Udrea (PMP), deputat de Neamţ, a fost audiată la DNA mai bine de două ore de procurorii anticorupţie în dosarul în care este vizat primarul Gheorghe Ştefan, respectiv dosarul în care edilul este urmărit penal, sub control judiciar, fiind acuzat că, din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici (de la Ministerul Dezvoltării, condus pe vremea aceea de Elena Udrea - n.r.) folosindu-se de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari. 

„Sunt în campanie, am avut o zi plină şi am dorit să vin pentru a da lămuriri. Am înţeles că vor să închidă dosarul şi am vrut să vin să dau declaraţie”, a spus Elena Udrea la ieşirea din sediul DNA.

Udrea a precizat că, la audieri, a explicat cum funcţiona acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de ea în perioada decembrie 2009 - februarie 2012.

Aceasta a precizat că procurorii i-au adresat întrebări despre procedurile urmate în cazul unor solicitări de alocări de fonduri pentru anumite evenimente ce aveau loc în judeţele din ţară.

Udrea a ţinut să precizeze că toate solicitările primite în perioada în care a fost ministru au urmat procedurile legale.

„Toate solicitările, fie că erau de la Gheorghe Ştefan, fie că erau de la oricare primar din ţară sau şef de consiliu judeţean, toate urmau procedura legală şi cutuma”, a spus Udrea, explicând că autorităţile locale trimiteau solicitări pentru alocări de fonduri pentru lucrări din judeţele lor, iar ministerul în funcţie de bugetul pe care îl avea, de obicei de 20 de ori mai puţin decât se cerea, făcea alocările în acord cu cei din teritoriu, încât să acopere minimul din necesar.

Elena Udrea a arătat că la Ministerul Dezvoltării „era întotdeauna coadă de primari” care solicitau fonduri.

Deputatul Ursărescu, belele penale din afaceri cu motorină

Deputatul Dorinel Ursărescu, fost preşedinte al filialei PNL Neamţ, este cel mai nou „client“ al procurorilor anticorupţie. Marţi, 21 octombrie, DNA, serviciul Teritorial Bacău, a reţinut în sarcina sa infracţiunea de „folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000“.

Deputatul Dorinel Ursărescu a deţinut funcţia de preşedinte PNL Neamţ în august 2014

image

Parlamentarul a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie alături de Marius Crăciun, un om de afaceri din Piatra Neamţ, acuzat că în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a  săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat.

„Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro). Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor“, se arată în comunicatul DNA Bacău. 

Procurorii arată că, în activităţile desfăşurate, Marius Crăciun a beneficiat de sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV). Concret, „numirea la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ, s-a făcut prin influenţa inculpatului Ursărescu Dorinel, a unei persoane agreate“

„Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze.     Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută“.

Citiţi şi:

Cum a ajuns Gheorghe Ştefan în vizorul procurorilor anticorupţie

Procurorii DNA au descins la Ceahlăul şi au blocat intrările în stadion. Sunt vizate infracţiuni de corupţie săvârşite la Primăria din Piatra Neamţ

Elena Udrea a fost audiată ca martor mai bine de două ore de procurorii anticorupţie. „Este vorba de un dosar în care este anchetat Gheorghe Ştefan”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite