În 2020 va începe construcţia reactorului ALFRED la Mioveni. Grindeanu: „Încă un proiect de prestigiu pe lângă laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius -Tulcea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un reactoruldemonstrativ rapid răcit cu plumb topit - ALFRED -  va  funcţiona la Mioveni.
Un reactoruldemonstrativ rapid răcit cu plumb topit - ALFRED -  va  funcţiona la Mioveni.

Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) are ca obiectiv construirea, până în 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie IV), de 100 MWh, la institiutul de Cercetări Nuclare Piteşti, pe platforma de la Mioveni. Este vorba de o investiţie estimată la aproximativ un miliard de euro, ce va demara în următorul exerciţiu financiar.

Săptămâna aceasta, pe 24 mai, au fost semnate la Mioveni două noi documente  pentru dezvoltarea reactorului  ALFRED -  Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator. Primul este un Aacord de cooperare în domeniul cercetării şi educaţiei pentru sisteme nucleare avansate (CESINA) între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN / ICN), Universitatea din Piteşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Institutul de Prognoza Economică - Academia Română şi Universitatea Constantin Brâncoveanu - Piteşti. Cel de-al doilea este Memorandumul de Înţelegere între Parteneriatul pentru Cercetare şi Educaţie pentru Sisteme Nucleare Avansate (CESINA) şi Asociaţia “Forumul Atomic Român” (ROMATOM).

Cele două documente au fost parafate la cinci ani de când  ICN Piteşti a anunţat participarea sa la proiectul European LEADER, proiect de dezvoltare de reactoare rapide răcite cu plumb, de generatie IV, şi despre intenţia de amplasare a reactorului demonstrativ rapid răcit cu plumb topit - ALFRED- la Mioveni.

Este vorba de o investiţie cu finanţare europeană, estimată la aproximativ un miliard de euro. din care România va suporta cca. 20%. Până în 2020 se va face testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie, iar construcţia propriu-zisă este programată pentru perioada 2020-2030.

“Ne dorim construcţia demonstratorului ALFRED încpând cu exerciţiul financiar următor. Avem nevoie de suport şi de la Comisia Europeană, şi de la de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii. Aşteptăm cu îngrijorarea şi cu speranţă, mai degrabă, rectificarea bugetară din vară, pentru că cercetarea depinde de condiţiile de finanţare”, a precizat directorul ICN Piteşti, Constantin Păunoiu.

La semnarea noile acorduri pentru dezvoltarea reactorului ALFRED a fost prezent şi premierul Sorin Grindeanu.

“Am aprobat în martie, anul cesta, completarea Strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare cu mai multe proiecte, printre care şi cel privind tehologiile aferente reactorului nuclear de generaţie 4 ALFRED,  pentru dezvoltarea căruia au fost semnate două acorduri ce vor completa acordul internaţional existent al consorţiului european Falcon. Va fi încă un proiect de prestigiu, ce se va adăuga la celelalte două, laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius de la Tulcea. Independenţa energetică este scopul urmărit de România, iar Guvernul pe are-l conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor  producătoare de energie electrică sustenabilă", a precizat, miercuri, la Mioveni, premierul Sorin Grindeanu.  

Mii de locuri de muncă

Pentru piaţa locală a muncii, derularea acestui proiect presupune câteva sute de job-uri, pe care vor fi atraşi specialişti de înaltă calificare. În total, ar fi vorba de  300 de angajaţi de specialitate la ICN, dar se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală.

Scopul Institutului de Cercetări Nucleate - Piteşti este, în principal,  menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru programul energetic nuclear naţional, componentă vitală în asigurarea energiei electrice durabile. Programul energetic nuclear din România prevede operarea în condiţii de siguranţă şi competitivitate a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă, finalizarea Unităţilor 3 şi 4, construirea unei noi centrale nucleare, promovarea pe termen mediu şi lung a reactorilor avansaţi de generaţia IV, depozitarea în condiţii de siguranţă a combustibilului ars şi a deşeurilor radioactive. 

ICN Piteşti asigură operarea, dezvoltarea şi utilizarea infrastructurii necesare pentru desfăşurarea programelor de cercetare - dezvoltare, educaţia şi pregătirea specialiştilor, precum şi o cooperare internaţională susţinută. De asemenea, ICN promovează dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor nucleare în medicină, industrie sau agricultură.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite