Alexandra Grigorescu a adus la Piteşti cele 1.000 de relicve ale budismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteşteanca a deschis primul centru de budism Tibetan din ţară şi conduce un restaurant cu specific chinezesc, la care este şi bucătar.

Pasiunea Alexandrei Grigorescu pentru religie şi spiritualitate a început la vârsta de 10 ani cu un vis care se tot repeta. “Visam că în acelaşi loc erau biserici, temple budiste, moschei, reprezentări ale mai multor religii la un loc. A fost un vis care s-a repetat şi l-am luat ca un scop, să fac această uniune între oameni, indiferent de ce impune societatea”, povesteşte piteşteanca.


Alexandra Grigorescu s-a mutat la 14 ani la Piteşti şi a urmat liceul aici. Atrasă în continuare de religie a început să studieze bazele religiilor singură. Nu a găsit încă un maestru autentic care să o îndrume pentru că maeştrii adevăraţi, spune ea, nu fac demonstraţii în public, nu se laudă cu abilităţile lor spirituale.


A învăţat tot ce se putea despre creştinism

Despre creştinism spune că a învăţat tot ce se putea şi este o religie din care s-au pierdut multe învăţături, însă “budismul este foarte complex, analitic. Are multă filosofie, iar într-un final după toată analiza şi toate rugăciunile ajungi la noţiunea de vid, că de fapt nimic nu există. Până să ajungi acolo trebuie să înţelegi toate celelalte lucruri”, spune Alexandra Grigorescu.


Piteşteanca a vizitat centre budiste din China, India şi Italia şi a stat de vorbă cu călugării budişti, aplicând apoi practic învăţăturile acestora.
Deşi s-a izbit de prejudecăţile oamenilor, piteşteanca a trecut peste ele şi şi-a urmat convingerile fără frică. De aceea a înfiinţat în 2008 primul centru de budism tibetan din ţară, în comuna Moşoaia, unde cei care doresc să afle tainele acestei religii sunt iniţiaţi de către un fost călugăr tibetan trimis chiar de Dalai Lama în mai multe ţări europene.


Relicvele lui Buddha la Piteşti

 “Principalul scop al budismului este să-i înveţe pe oameni cum să nu mai sufere, cum să fie stăpânii propriului lor destin şi cum să accepte moartea”, spune Alexandra Grigorescu, cea care a reuşit să aducă la Piteşti cele 1000 de relicve ale lui Buddha şi alţi maeştri budişti. Acestea sunt sub forma unor cristale şi au fost găsite în cenuşa rezultată în urma arderii maeştrilor budişti. Sute de piteşteni şi călugării budişti s-au rugat pentru pace şi înţelepciune luna trecută, când relicvele au ajuns la Piteşti, în turneul lor în jurul lumii.


Femeia nu se aştepta ca la manifestare să se adune atâta lume şi a rămas plăcut impresionată când oameni i-au spus că au simţit pace şi linişte în suflet după ce s-au rugat. “A fost o ocazie unică pentru piteşteni să poată vizita şi să se poată ruga la 1000 de maeştri ai budismului. Gândiţi-vă cât ar fi costat să mergeţi în India să vedeţi relicvele unui singur maestro sau doar ale lui Buddha, nu şi ale celorlalţi maeştri”, spune piteşteanca.


Găteşte mâncare chinezească
În afară de budism, Alexandra Grigorescu îndrăgeşte şi bucătăria tradiţională chinezească, despre care spune că este foarte sănătoasă. Piteşteanca găteşte la restaurantul cu specific chinezesc pe care îl deţine în Piteşti şi spune că atunci când prepară mâncarea pentru clienţi întotdeauna adaugă şi o mantră, o rugăciune de purficare, sănătate şi compasiune. Reţetele au fost aduse din china de fostul soţ şi le-a preluat după moartea sa, împreună cu restaurantul.


În copilărie, Alexandra Grigorescu a făcut gimnastică de performanţă, de la vârsta de 6 ani până când a început liceul. A participat şi la concursuri, cel mai bun rezultat fiind locul V la individual la o competiţie judeţeană.

Profil
Născută
: 11 iunie 1971, Râmnicu Vâlcea
Studii: Liceul nr. 1 Piteşti
Experienţă profesională: lucrează în comerţ şi alimentaţie publică
Familie: Are doi copii, un băiat şi o fetiţă


Ce-i place: Îmi plac spiritualitatea şi religia. Le-am aprofundat prin studiu şi practică. Îmi place bucătăria tradiţională chinezească. Este şi gustoasă şi foarte sănătoasă.
Ce nu-i place: Tolerez absolute totul, şi bune şi rele. Sunt mulţumită dacă cineva e rău cu mine pentru că aşa îmi testez mintea.


Întrebări şi răspunsuri:
Ce planuri de viitor aveţi?
A.G.
: Nu-mi fac planuri. Încerc să trăiesc clipa într-un fel în care să pot fi de folos pentru că viitorul nu poate fi aşa cum ni-l dorim noi decât în momentul în care avem anumite realizări spirituale. În rest suntem prizonierii carmei, pozitive sau negative.


Ce a însemnat pentru dumneavoastră aducerea relicvelor lui Buddha la Piteşti?
A.G.
: Pentru mine a însemnat o mare şansă să mă pot pune în slujba oamenilor din Piteşti şi din ţară, să le pot oferi această ocazie. Câştigul piteştenilor a fost enorm. Relicvele sunt ca şi cum maeştrii fondatori ai budismului ar fi fost aici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite