FOTO Minus 16 grade în Munţii Făgăraş şi avalanşe. Riscurile ca zăpada să o ia din nou la vale sunt însemnate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peisaje de poveste în Munţii Făgăraş, la cota 2000, unde zăpada a trecut de un metru. Salvamontiştii avertizează însă că nu este de urcat pe versanţi, pentru că există, în continuare, riscuri însemnate de avalanşă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Cota 2000 - Transfăgărăşan a curs cu avalanşe, iar temperaturile au scăzut sub minus 16 grade Celsius. 

Se pot face excursii doar în partea împădurită, fără ieşirea în golul alpin

Astăzi e mult mai cald şi e senin, dar e la fel de periculos. "Zăpada a ajuns la 120 de centimetri. Stratul proaspăt de zăpadă măsoară undeva la 15 centimetri. Sunt sub zero grade, pentru că zăpada străluceşte. Aseară au fost mai multe scurgeri de zăpadă, avalanşe pulver. La acest moment riscul de avalanşă este de gradul 3 - risc însemnat. Trebuie precizat, în primul rând, că traseele turistice sunt, toate, închise. Se pot face excursii doar în partea de jos, în partea împădurită a zonei momntane, fără ieşirea în golul alpin", a declarat, duminică, pentru Adevărul, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

În continuare, toate traseele montane vor rămâne închise. Pe versanţi, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care merg în această perioadă în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont formând 0SALVAMONT.

Salvamontiştii precizează că trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 17.00 este deja întuneric.

"În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă asupra fiecăruia kitul de avalanşă format din DVA, sondă de avalanşă şi lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite", se arată într-un comunicat al Salvamont Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite