Cal înjunghiat şi lăsat să moară în chinuri. Medicul veterinar: „Avea tăieturi adânci, până la os“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea calului este foarte gravă FOTO: Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor
Starea calului este foarte gravă FOTO: Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor

Un caz  petrecut recent la Curtea de Argeş a fost făcut public de către Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor. Un cal înjunghiat la sfârşitul lunii august este lăsat să moară mâncat de viermi. Proprietarii au refuzat în primă instanţă intervenţia veterinarului, ulterior s-au apucat să aplice diverse prafuri pe plagă şi apoi l-au acuzat pe veterinar că a refuzat să trateze animalul. Starea calului este gravă.

După cum reclamă Carmen Arsene, preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, ”medicul veterinar concesionar refuză tratarea lui şi îi intimidează şi pe alţi veterinari ca să nu se implice, abuzând de poziţia de medic concesionar, răzbunându-se astfel pe proprietarul calului pentru că, în trecut, l-a reclamat pentru săvârşirea de ilegalităţi în cadrul acţiunilor sanitare-veterinare decontate de către stat”.

Concret, Carmen Arsene spune că ”În data de 31 august, un cal a fost găsit de către deţinătorul acestuia, înjunghiat pe ambele părţi ale capului, de la maxilar şi până la grumaz. Calul, având tăieturi adânci până la os, carnea atârnând şi muşchii secţionaţi, a trebuit să fie “tratat” de către proprietarii acestuia doar prin aplicarea unei soluţii, adică în limita competenţelor lor. Şi asta întrucât medicul veterinar responsabil cu activităţile sanitare-veterinare din Curtea de Argeş, dr Radu Niculae, la care deţinătorii animalului au apelat, a refuzat să ofere ajutor prin cabinetul său, se pare ca urmare a unei reclamaţii făcute de proprietar, precum că în cadrul acţiunilor sanitar-veterinare decontate de către stat, dr Radu Niculae a făcut înregistrări ilegale de bovine. Mai mult, în acord cu informaţiile primite, farmacistul veterinar de la care proprietarii au achiziţionat produsul, a fost admonestat de către cabinetul veterinar al dr. Radu Niculae pentru că a ajutat proprietarii calului!

Ce spune doctorul acuzat: ”Colegii mei au vrut să anestezieze calul la faţa locului, dar proprietarul a refuzat”

Adevarul a luat legătura şi cu doctorul Niculae Radu pentru a ne spune ce s-a întâmplat. ”M-am judecat cu proprietarul calului de cinci ori pe o speţă şi am cinci hotărâri definitive. Asta nu e nicio problemă, nu am refuzat să le tratez animalele, le-am mai tratat şi doi viţei până acum. Când a fost acel incident cu calul, eu eram plecat la Sibiu. Tehnicienii mei veterinari de la cabinet s-au dus la faţa locului. Avem un proces verbal întocmit, sunt filme şi fotografii, le-au spus proprietarilor care este conduita terapeutică, ce măsuri medicale trebuie luate şi femeia a refuzat, a zis că îl tratează ea. Federaţia pentru Protecţia Animalelor a trimis pe doctorul Ion Gheorghe la faţa locului. Acesta a venit şi la mine la cabinet, ne-am sfătuit şi acesta mi-a spus că nu se bagă. Calul avea viermi, iar eu cred că el a fost înjunghiat de către proprietari. Şi spun asta deoarece sunt trei inşi în acea curte, doi băieţi şi cu mama lor, iar aceştia au tot timpul contradicţii. Proprietarii m-au sunat pe 1 septembrie, după prânz. Tehnicienii veterinari s-au dus la ei la o oră după ce m-au sunat. Angajaţii mei le-au spus exact ce trebuie: anestezie, curăţire mecanică, sutura plăgii, ser antitetanic şi tratament post-operatoriu 3-4 zile. Colegii mei au vrut să anestezieze calul la faţa locului, dar proprietarul a refuzat. La ora actuală, starea calului este urâtă, plaga este în jurul gâtului, unde sunt multe vase de sânge. Tăietura este şi pe mandibulă. O problemă e reprezentată şi de faptul că proprietara s-a dus la farmacie şi a înţesat tot felul de prafuri pe gâtul calului, fapt pentru care doctorul trimis de către Protecţia Animalelor nu s-a băgat. A trecut deja mult timp de la incident. Calul avea viermi pe 1 septembrie, iar asta înseamnă că el fusese înjunghiat cu aproximativ două zile înainte. Cumulat, asta înseamnă că respectivul cal a fost tăiat de aproximativ două săptămâni. Iar să faci o intervenţie medicală după două săptămâni este foarte greu”, a declarat doctorul Niculae Radu.

Reprezentanţii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor spun că vor face o plângere la Colegiul Medicilor Veterinari din România, pentru cercetarea acestui caz revoltător.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite