Ce boli grele vindecă pulpa de dovleac. Leguma este folosită în terapii naturiste împotriva cataractei sau a glaucomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumat fiert, sub formă de piure sau copt, dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice. Foto Adevărul
Consumat fiert, sub formă de piure sau copt, dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice. Foto Adevărul

Pentru că este o excelentă sursă de fibre, antioxidanţi, minerale şi vitamine şi datorită faptului că nu conţine colesterol şi este foarte sărac în calorii, dovleacul este recomandat de dieteticieni pentru controlul colesterolului şi scăderea sănătoasă în greutate. Virtuţile sale terapeutice nu se opresc la cele două remedii, lista bolilor tratate cu pulpă sau seminţe de dovleac fiind mult mai lungă.

Dintre bolile pentru care dovleacul s-a dovedit a fi un miraculos remediu naturist fac parte afecţiunile dermatologice, prostatele, masteopatia, bolile aparatului cardio-vascular şi cele ale cavităţii bucale.

Dovleacul copt previne anemia, produsele din seminţele acestei legume  întăresc imunitatea organismului, tratamentele cosmetice pe bază de dovleac fac minuni pentru ten, iar dietele cu această uimitoare legumă şi-au dovedit, de asemenea, eficienţa în cazul curelor de slăbire. Modalităţile de utilizare a dovleacului sunt diverse, fiecare din ele acţionând ţintit asupra unor anumite probleme.

“Una dintre modalităţile de utilizare este cea sub formă de ulei medicinal preparat în casă astfel: se pun două linguri de seminţe de dovleac în 100 ml de ulei de floarea soarelui, într-un recipient de sticlă, şi se fierbe la baie de aburi timp de câteva minute. Se lasă amestecul în repaos două zile, apoi se filtrează. Uleiul obţinut se foloseşte în uz extern pentru tratarea bolilor dermatologice”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.  

Dovleacul regenerează celulele pancreatice şi combate tumorile 

Consumat fiert, sub formă de piure sau copt, dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Dovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, datorită conţinutului bogat în acid folic (vitamina B9). 

Cunoscutele sale proprietăţile de combatere a tumorilor maligne au făcut din dovleac şi un aliat în lupta cu prostatele. Ideală pentru tratarea acestor boli şi nu numai este folosirea sa sub formă de decoct.

“Decoctul de seminţe se obţine prin fierberea la foc mic, timp de 5 minute, a 4 linguri de seminţe nedecojite zdrobite în prealabil în jumătate de litru de apă. Este util în caz de prostate, când se administrează câte 2 căni pe zi, după masă. În cazul bolilor aparatului cardiovascular - depuneri de colesterol rău (LDL) pe pereţii vaselor - este indicată consumarea a două căni pe zi. Dacă suferiţi de boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, sângerări gingivale - se clăteşte gura cu acest decoct, înainte de folosirea unor badijonaje”, mai spune cunoscutul fitoterapeut. 

În cazul insomniilor şi a somnului agitat, sucul natural din dovleac amestecat cu o linguriţă de miere de albine face minuni. Sucul de pulpă este un remediu eficient şi împotriva constipaţiei  şi este benefic organismului şi atunci când este utilizat profilactic. 

“Sucul natural de pulpă de dovleac se obţine prin centrifugarea pulpei. Este util în caz de constipaţie, când se consumă un pahar înainte de culcare. Pentru creşterea diurezei, se consumă două pahare pe zi, după masă. Pentru prevenirea unor boli oftalmologice precum cataracta, glaucomul sau degnerescenţa maculară este indicat câte un pahar seara, înainte de culcare. În caz de fragilitate capilară este, de asemenea, indicat consumul unui pahar de suc natural de pulpă, seara, timp de cel puţin 10 zile”, recomandă Elena Badea.  

Sucul de dovleac poate fi utilizat cu succes în afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale rinichilor dar şi ale ficatului.

Ceai de seminţe nedecorticate pentru creşterea imunităţii

Seminţele de dovleac sunt o  bună sursă de magneziu, mangan şi fosfor, elemente care cres, de asemenea, imunitatea ficatului şi a organismului, în general.

“Se fierb două linguri de seminţe nedecorticate de dovleac în 250 ml apă timp de 5 minute. Peste această fiertură se adaugă o lingură de măceaşe uscate. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se filtrează. Se beau câte două căni pe zi”, recomandă fitorterapeutul.

Consumate în stare crudă, seminţele de dovleac ţin departe viermii intestinali. Sunt suficiente 10-15 seminţe în cazul copiilor şi 20-25, în cazul adulţilor. Atenţie, pentru eficienţa acestui remediu, seminţele se consumă cu tot cu pieliţa fină care înveleşte miezul şi se mestecă foarte bine. O linguriţă cu ulei de ricin, consumată la o oră după seminţe, desăvârşeşte tratamentul. 

Tratamente externe cu dovleac 

Mai puţin cunoscut pentru virtuţile sale cosmetice,  dovleacul  face adevărate minuni, atunci când  se aplică direct pe ten.

“O ideală mască de frumuseţe se prepară astfel: se fierbe pulpa de dovleac în apă, apoi se zdrobeşte până se obţine  o pastă omogenă, care se aplică pe faţă timp de câteva minute. Folosită seara, înainte de culcare, are efecte spectaculoase pentru un ten obosit şi fardat zilnic”, precizează Elena Badea. 

Aplicat direct pe răni deschise, dovleacul opreşte sângerarea. “În caz de tăieturi şi zgârieturi însoţite de sângerări este indicată aplicarea unor felii subţiri de dovleac,  pentru cunoscutele sale proprietăţi hemostatice”,  spune Elena Badea. 

De asemenea, dovleacul se poate utilize extern şi în caz de mastopatie. “Pulpa de dovleac tocat sau sucul se aplică pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de minute. Pansamentul cu pulpă sau suc se întrebuinţează şi în cazuri de eczeme, arsuri, licheni, erupţii”, mai spune fitoterapeutul. 

Contraindicaţii 

Consumarea dovleacului crud este contraindicată persoanelor cu gastrită, cu aciditate a sucului gastric scăzută, cu ulcer gastric şi cu diabet avansat, după cum avertizează fitotearpeutul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite