Ce este gamofobia şi cum se manifestă marile temeri pe care oamenii le au când vine vorba de căsătorie - explicaţia specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Groaza de angajament, spaima de a rămâne cu o persoană pentru tot restul vieţii lor şi teama de responsabilităţile pe care le presupune mariajul îi fac pe unii bărbaţi să rămână veşnic burlaci. Gamofobia nu se manifestă însă doar la sexul masculin. Sunt şi femei cu această fobie care ajung până la atacuri de panică atunci când vine vorba de momentul decisiv.


O căsătorie solidă, care să reziste în timp, se fundamerntează pe cerinţe, multe dintre ele - cele mai importante, de altfel - de ordin emoţional: încredere, loialitate, sinceritate, dragoste, prietenie, respect reciproc şi, de multe ori, compromis, cerinţe pe care mulţi le văd greu de cumulat. Sunt persoane care manifestă o teamă puternică şi o anxietate intensă, gândindu-se la acestea, când se raportează la perspectiva căsătoriei. Neliniştea şi îngrijorările duc, în cazul gamofobilor, chiar la palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, greaţă şi, uneori, până la senzaţia de pericol de moarte. 

Care sunt cauzele ganofobiei 

“Fobia de căsătorie poate poate fi rezultatul modului în care persoana evaluează perspectivele în contextul vieţii în doi, ţinând cont de experienţele anterioare, dar poate fi cauzată şi de modelul familial pe care îl are. Ideea de a fi cu o persoană pentru tot restul vieţii lor şi responsabilitatea care derivă din aceasta îi îngrozesc pe cei care manifestă această fobie. Sunt şi persoane care aduc în prezent eşecurile din relaţiile trecute sau din căsătoriile anterioare, când relaţia de cuplu a adus durere şi suferinţă emoţională. Aceste persoane încearcă să se protejeze ţinându-se departe de o situaţie cu potenţial traumatizant. O căsătorie nefericită a părinţilor, o relaţie în care mama şi tatăl nu au ştiut să transmită viitorului adult un model funcţional al vieţii în comun, pot face din copil, un adult gamofob. Ca urmare a unor astfel de situaţii, unele persoane ajung să se teamă că atunci când vor oficializa relaţia de cuplu existentă, căsătoria lor se va înscrie pe aceeaşi traiectorie nefericită”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

    

Dincolo de faptul că mulţi se ataşează de libertatea individuală şi nu se simt întotdeauna pregătiţi să renunţe la ea, teama în faţa mariajului poate fi provocată şi menţinută şi de alte frici - de o imagine de sine negativă, de o teamă manifestată faţă de sexul opus sau de sexualitate, în general, sau pur şi simplu de incapacitatea unui angajament emoţional. 

Psihoterapia pentru gamofobie 

O metodă eficientă de rezolvare a acestor temeri este, ca în cazul multor fobii, psihoterapia. Intervenţia presupune un ajutor dat persoanei în a învăţa să controleze teama şi să depăşească trăirile afective asociate cu această problemă: furia, vinovăţia, resentimentele sau depresia. 

“Pacientul va fi ajutat să conştientizeze gândurile negative care induc teamă şi să identifice noi modalităţi de a evalua situaţia într-o manieră adaptativă, să dezvolte încredere în propriile abilităţile de a depăşi aceste obstacole”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite