Hreanul, leguma care te scapă de anemie, de boli ale inimii, nevralgii şi pistrui. Cum se foloseşte ca să aibă rezultate miraculoase - sfaturi medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hrean

Un ingredient despre care ai avea tendinţa să spui că ţine mai degrabă de bucătărie are mult mai multe virtuţi ca remediu natural pentru o serie de afecţiuni, de la tuse, anemie şi epuizare generală până la probleme ale inimii, fiind un excelent remediu pentru cei care suferă de cardiopatie ischemică, dar la fel de bine ajută şi în caz de hipertensiune arterială.

Originar din vestul Asiei şi sud-estul Europei, hreanul este folosit de sute de ani, nu doar ca o legumă-condiment, ci şi ca plantă medicinală, datorită conţinutului său bogat  în vitaminele C, A, B1, B2, în  calciu, magneziu, fier, potasiu, acid clorhidric, glutamine, uleiuri volatile, aspargină şi nu numai.

"Hreanul este o plantă leguminoasă perenă din familia Cruciferae şi creşte pe terenuri răcoroase şi umbroase. De la hrean se utilizează rădăcinile de formă cilindrică şi deosebit de iuţi, recoltate în octombrie-noiembrie. Se pare că era cunoscut şi apreciat încă de acum 1000 de ani înainte de Hristos în Grecia, iar în Anglia dinaintea sosirii romanilor”, precizează Elena Badea, fitoterapeut. 

Proprietăţi terapeutice

Hreanul este folosit ca excelent remediu in răceală, gripă, guturai, pneumonii, astm, inapetenţă, iar virtuţiile sale terapeutice nu se opresc aici. „Extractele obţinute din rădăcinile de hrean au acţiune antiseptică, digestivă, expectorantă, stimulantă, antifungică, antibacteriană, vermifugă şi tonic cardiac”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie. 

Excelent în caz de oboseală, anemie, dar şi pentru cei care suferă de gută

Administrat intern sub formă de tinctură, decoct, sirop, în combinaţie cu mierea sau sub formă de cataplasme, hreanul ajută în tratarea multor afecţiuni.“Sub formă de infuzie sau decoct, hreanul este benefic în stări de oboseală sau de epuizare generală, în anemie şi în inflamaţii bronşice. Are efecte diuretice puternice, ceea ce-l transformă într-un ajutor de nădejde în tratarea gutei”, mai spune Elena Badea. 

Calmează tusea şi ajută în bolile carrdiovasculare

“Administrat sub formă de sirop, hreanul calmează tusea şi înlesneşte expectoraţia”, mai spune fitoterapeutul.

Hreanul este un leac bun şi pentru febră, datorită proprietăţilor sale de a stimula transpiraţia.Banala plantă poate fi folosită, de asemenea, şi ca remediu în caz de hipertensiune arterială sau de cardiopatie ischemică.

“Rădăcina rasă în amestec cu mierea este utilă pentru combaterea bolilor cardio-vasculare dacă este luată câte o linguriţă înainte de masă timp de 4 săptămâni”, mai spune Elena Badea.

Calmează nevralgiile şi durerile musculare şi înepărtează pistruii

În uz extern, freanul se foloseşte sub formă de cataplasme, datorită efectului său dezinfectant dar şi sub formă de tinctură. 

“Tinctura din rădăcină se utilizează pentru frecţii în caz de reumatism sau de dureri musculare, iar sub formă de cataplasme, se aplică pe răni (fiind util datorită efectului antibacterian) dar şi pentru calmarea nevralgiilor. În cosmetică, rădăcina rasă de hrean este folosită pentru îndepărtarea pistruilor", explică fitoterapeutul. 

Cum se prepară eficientele “leacuri”

“Ca să obţii decoctul trebuie să pui la fiert pentru 10 minute, 10-15 g de rădăcină de hrean în 500 ml de apă. Tinctura se prepară astfel: dă prin răzătoare rădăcinile de hrean şi pune-le într-un recipient de sticlă până la o treime din capacitate apoi completează cu alcool de 60 grade. Lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi strecoară şi păstrează la rece”, explică Elena Badea.

Contraindicaţii

Atenţie, spune fitoterapeutul, nu oricine poate apela la remediile pe bază de hrean.

“Nu se recomandă celor care suferă de boli renale sau tiroidiene, gastrice, ulcer, precum şi persoanelor nervoase sau femeilor însărcinate. Consumul excesiv poate provoca vomă şi reacţii alergice", spune fitoterapeutul. 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite