Porumbul, cereala-medicament folosită de străbunici. Remedii naturiste cu mămăligă şi mătase de cucuruz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiul din mătase de porumb reduce disfuncţiile hepatobiliare, este ideal în tratarea cistitelor şi a problemelor renale şi ajută, printre altele, la detoxifiere şi în lupta cu kilogramele în plus. Virtuţile terapeutice ale porumbului nu se rezumă la mătase. Banalul preparat din făină de boabe, mămăliga, stimulează funcţionarea normală a pancreasului şi are o serie lungă de proprietăţi antiinflamatorii.

Cunoscut în anumite zone sub denumirea de păpuşoi sau cucuruz, porumbul este o plantă originară din America Centrală ce asigură, astăzi, alături de grâu, 80% din producţia de cereale a lumii. Cultivată în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială şi furajeră, polumbul poate fi considerat la fel de bine şi o plantă medicinală, mai ales datorită virtuţilor terapeutice din boabele şi mătasea de porumb. 

   

Efecte diuretice şi laxative

“Partea cu cele mai multe puteri curative este mătasea de porumb, care reprezintă stigmatele florilor de porumb. Perioada de înflorire se întinde din iunie până în august, aceasta reprezentând şi perioada de recoltare. Mătasea de porumb se recoltează înaintea polenizării prin tăiere. În funcţie de modul în care este utilizată, mătasea poate avea efecte diferite: dacă este uscată rapid la umbră are efect diuretic confirmat de numeroase studii ştiinţifice, iar dacă este păstrată timp mai îndelungat, fără a fi uscată, pierde efectul diuretic şi devine laxativă”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

Calmează durerile renale 

Mătasea de porumb se foloseşte sub formă de ceai, fie singură, fie în combinaţie cu alte plante. 

“Ceaiul de mătase de porumb are efecte diuretice puternice, favorizează eliminarea apei şi calmează durerile renale. Este indicat pentru tratarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor, dar împotriva incontinenţei urinare la copii şi bătrâni şi a colicilor renale. Se poate administra sub formă de infuzie. Se toarnă o cană de apă fierbinte peste două linguriţe de mătase de porumb şi se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se consumă două căni pe zi”, mai spune Elena Badea.


Remediu pentru pentru gută şi reumatism


“Dacă suferi de gută, reumatism sau reumatism cronic degenerativ, fă cure de 3 săptămâni cu ceai de mătase de porumb, timp în care este indicat să consumi un litru şi jumătate de ceai zilnic. Stimulează eliminarea sărurilor aflate în exces în organism. Nu uita că atunci când urmezi o cură cu ceai de mătase de porumb este indicat să eviţi consumul de alimente acide şi acre“, adaugă fitoterapeutul. 

Stimulent pentru pancreas

În combinaţie cu seminţe de anason, rădăcini de păpădie, frunze de coada-calului, sunătoare, trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale), mătasea de porumb are afect de stimulare a funcţionării pancreasului. 

“5 grame din acest amestec se pun într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară şi se beau câte 200 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi, înainte de masă. Un pancreas care funcţionează corect reglează cantitatea de zahăr din organism şi asigură metabolismul intermediar al glucidelor, lipidelor şi proteinelor, ferindu-ne de diabetul zaharat şi de obezitate”, mai spune fitoterapeut.


Excelentă în curele de detoxifiere şi de ajutor în lupta cu obezitatea

Mătasea de porumb conţine vitaminele C, E, K, calciu, potasiu, dioxid de siliciu, saponine, uleiuri volatile, alantoină şi ceară, ce o face ideală în curele de detoxifiere. Decoctul din mătase de porumb, cruşin, soc şi păpădie este ideal în arderea kilogramelor excedentare, mucilagiile din mătasea de porumb, având rolul de a absorbi surplusul de apă din organism.

“Dacă te confrunti deja cu problema obezităţii, mătasea de porumb te poate ajuta, ea făcând parte dintr-o combinaţie de plante eficace în lupta cu kilogramele în plus. Dintr-un amestec de frunze, plantă întreagă sau rădăcini de păpădie (40 g), mătase de porumb (20 g), flori de soc (15 g) coajă de cruşin sau volbură (25 g) se face decoct. Proprieţiile sunt o lingură de amestec de plante la o cană de apă. Se beau 2-3 căni de ceai călduţ, neîndulcit între mese, în cure de cel puţin o lună”, mai spune Elena Badea.

Elementele conţinute de mătasea de porumb o recomandă în tratamentul bolilor de inimă şi de ficat. Ceaiul din mătase de porumb este indicat şi bolnavilor de cancer, datorită cantităţii mari de antioxidanţi pe care-i conţine.

   

Mămăliga este un bun antiinflamator, colagog şi coleretic

Nu doar mătasea de porumb are efecte benefice asupra organismului, ci şi boabele acestei cereale. Consumate regulat, preparatele din făină de porumb te feresc de bolile pancreasului şi te ajută să-ţi menţii greutatea corporală în parametrii normali.

   

“Boabele  se folosesc măcinate şi fierte, sub formă de mămăligă, o modalitate mai la îndemână pentru a ne bucura de efectele sale benefice. Făina de porumb este un bun antiinflamator, colagog (stimulent al secretiei de bilă) şi coleretic (favorizează vărsarea bilei în intestin), fiind unul dintre puţinele alimente cu aceste proprietăţi. La fel ca şi ceaiul de mătase, mămăliga stimulează funcţionarea normală a pancreasului, aşa că nu mai sta pe gânduri şi mămânc-o regulat”, mai spune Elena Badea.

Mămăliga, leac pentru litiază şi colici renale

Aceeaşi banală mămăligă, folosită caldă, sub formă de cataplasme, poate fi utilă în diverse afecţiuni, în funcţie de zona în care se aplică.

“Astfel, aplicată pe gât, ea tratează amigdalitele şi durerile în gât, aplicată în zona rinichilor este de ajutor în caz de litiază şi colici renale. Dacă suferi de reumatism înveleşte locul afectat în frunze de varză, iar deasupra pune mămăligă atât de fierbinte cât poţi suporta. Efectul antiinflamator articular va fi foarte puternic, prin acţiunea termică a mămăligii şi prin intensificarea circulaţiei, care va prelua mult mai bine principiile active din frunza de varză. Mămăliga  este eficientă şi în curele de slăbire deoarece provoacă mult mai rapid senzaţia de saţietate şi este destul de săracă în calorii”, explică specialistul în fitoterapie.

Contraindicaţii 

Tratamentul intern cu mătase de porumb este contraindicat persoanelor cu infecţii renale acute, după cum avertizează fitoterapeutul Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite