Roşcovele, fructele care reduc colesterolul, reglează glucoza din sânge şi inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înrudite cu fasolea, roşcovele erau folosite mai demult preponderent pentru hrana animalelor, dar au devenit, între timp, un aliment preţuit în multe diete, datorită conţinutului bogat în proteine vegetale şi fibre insolubile, capacităţii lor de a îmbunătăţi digestia, calităţii de a fi un aliment non-alergenic.

“Roşcovele au în primul rând un conţinut bogat în zaharuri naturale (sucroză, fructoză şi glucoză). Pudra obţinută din roşcove este un îndulcitor natural foarte sănătos, datorită indicelui glicemic foarte mic (15) şi capacităţii sale de a regla nivelul de glucoză din sange. Păstăile, spre exemplu, conţin cca. 55 % glucide, 10 % proteine, dar şi lipide, saponine, minerale, substanţe tanoide, lectine, substanţe minerale dar şi acid ferulic, acid benzoic, acid formic, acid capronic, acid izobutiric, în timp ce seminţele sunt apreciate pentru conţinutul de celuloză, hemiceluloză, mucilagii, dar şi de lipide, proteine şi substanţe minerale aminoacizi, steroli, acizi graşi, salicilati, carubin şi nu numai”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea fitoterapeut. 

 Virtuţi terapeutice multiple

Roşcovele au efecte antialergice, antiseptice şi antibacteriene, cu efect demonstrat inclusiv împotriva microorganismelor foarte periculoase, motiv pentru care sunt considerate, pe bună dreptate, un medicament natural. 

“Consumul de roşcove duce la inhibarea dezvoltării bacteriilor intestinale patogene (mai ales E.coli) şi restabilesc un peristaltism normal, prin conţinutul de tanin, acid galic şi pectin. Taninii din roşcove conţin acid galic, care este nu doar o substanţă antibacteriană, ci şi un un excelent antialergic şi analgezic. De asemenea, trebuie amintit efectul antioxidant datorat conţinutului crescut de lignin şi polifenoli”, mai spune Elena Badea. 

Roşcovele nu conţin grăsimi săturate şi nici colesterol 

Roşcocvele sunt alimente alcaline, care ţin pe loc aciditatea gastrică. Sunt excelente în boala refluxului gastro-esofagian, datorită conţinutului de pectine care opresc manifestările specifice. “Nu conţin gluten şi nici lactoză şi, în plus, îmbunătăţesc digestia. O singură lingură de pudră de roşcove conţine 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 13% din necesarul nostru zilnic”, mai spune fitoterapeutul. 

Tocmai datorită acestui conţinut bogat de fibre insolubile, roşcovele au capacitatea de a îmbunătăţi tranzitul intestinal şi de a reduce în mod natural nivelul colesterolului. Roşcovele şi-au dovedit de asemenea eficienţa în tratarea diareei la copii şi adulţi şi în vindecarea tusei productive.

Un îndulcitor dietetic

Roşcovele se consumă ca atare, dar şi sub formă de pudră, pulberea obţinându-se din măcinarea păstăilor întregi. În această formă poate înlocui cu succes zahărul la prepararea îngheţatei, ciocolatei şi cremelor obţinute acasă, fiind ideală pentru deserturile dietetic. “Roşcovele nu conţin cofeină, pudra de roşcove fiind un substitut al cafelei pentru cei care suferă de hipertensiune arterială”, mai spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite