Apă nepotabilă de câteva zile la Breaza, în Prahova. O bacterie, depistată la analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa din Breaza nu este potabilă din cauza unei bacterii. FOTO Adevărul
Apa din Breaza nu este potabilă din cauza unei bacterii. FOTO Adevărul

Locuitorii din oraşul prahovean Breaza nu au apă potabilă de câteva zile. Autorităţile au depistat la analize o bacterie, Clostridium Perfringens.

Apa de la robinet, livrată de operatorul SC HidroPrahova în oraşul Breaza, nu este potabilă de câteva zile, la analizele de laborator reieşind prezenţa bacteriei clostridium perfringens.

Beneficiarii, aproape 10.000 de oameni, au fost înştiinţaţi să nu consume apa livrată din sursa Nistoreşti, aceasta putând fi utilizată cel mult în scopuri menajere.

Situaţia a determinat şi convocarea, vineri, unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

În urma acesteia s-a decis ca ISU Prahova să livreze, în perioada 12 - 14 februarie, un transport de apă potabilă pentru populaţie cu două autocisterne a câte 5.000 litri.

De asemenea, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Apele Române, DSVSA, DSP au constituit o comisie de anchetă pentru identificarea sursei de poluare.

SC Hidro Prahova SA face, în acelaşi timp, activităţi de dezinfectare a bazinelor şi conductelor de apă.

O situaţie asemnătoare a fost semnalată, în luna ianuarie, în apa furnizată în mai multe localităţi din Dâmboviţa, din Barajul de la Pucioasa. Prezenţa aceleiaşi bacterii a fost descoperită în urma unei analize de rutină a apei de consum din baraj, care alimentează cu apă oraşul Pucioasa şi comunele Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti.

Ce este clostridium perfringens

Clostridium perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium perfringens sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.

Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree. Greaţa este, de asemenea, un simptom frecvent. Febra şi vărsăturile nu apr în mod normal, însă nu sunt excluse. Se poate ajunge şi la deces, ce-i drept, foarte rar.

De obicei, această bacterie se întâlneste în alimente impropriu sterilizate în care au germinat endospori.

Mai puteţi citi

Ce este “Clostridium perfringens”, bacteria provocată de stârvurile din Barajul Pucioasa

Paradox. Apă otrăvită într-un judeţ în care izvorăşte cea mai pură apă din lume. Cum evită autorităţile să îşi asume răspunderea în cazul Pucioasa

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite