Cum putem conserva cătina. Când este sezonul ideal de recoltare a fructelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de cătină, ideale pentru creşterea imunităţii    FOTO Adevărul
Fructele de cătină, ideale pentru creşterea imunităţii    FOTO Adevărul

Cătina, fructul care conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult chiar şi decât citricele sau decât măceşul, n-ar trebui să lipsească din bucătăria nimănui mai ales în perioada de toamnă-iarnă, atunci când debutează sezonul afecţiunilor respiatorii.

Puţini ştiu însă cum se conservă acest fruct minune şi mai ales care este perioada propice când trebuie recoltat pentru a-l valorifica la capacitate maximă.

În primul rând, este o tradiţie ca fructele de cătină să fie culese vara. Greşit, spun cunoscătorii. În luna august cătina are doar formă şi culoare, dar nu este coaptă, ci doar pârguită. Aşa se explică de ce, culeasă vara, cătina nu are un gust tocmai plăcut. Este acră şi uşor amăruie. Este ca un măr pe care îl culegi înainte să fie copt. Perioada propice de recoltare a cătinei este toamna târziu, chiar după căderea primei brume. Atunci fructul este împlinit, a ajuns la maturitate, iar proprietăţile sale terapeutice, datorită cantităţii mari de vitamine, sunt desăvârşite.

Cătina poate fi consumată ca atare, imediat ce a fost culeasă, pentru cei care se pot acomoda cu gustul, doar că perioada în care fructul rămâne proaspăt este scurt, nu mai mult de câteva zile. Pentru a beneficia de calităţile curative ale cătinei şi în afara sezonului de recoltare, trebuie să recurgeţi la câteva trucuri.

Mihai Apostolescu, apicultor recunoscut în Prahova şi organizatorul celui mai mare târg de profil din România, oferă câteva sfaturi legate de conservarea fructelor de cătină în miere şi nu numai.

Cătina se conservă doar în mierea de salcâm

Boabele de cătină, se dau jos de pe crenguţe, se rup codiţele, apoi se spală şi se lasă la uscat, după care se pun într-un borcan de miere. Atenţie, cătina nu poate fi conservată în orice tip de miere, ci doar în cea de salcâm, pentru că cristalizează mai greu. 

Proporţiile sunt o parte de miere la trei de cătină. Secretul este ca borcanul cu acest amestec să fie închis etanş şi păstrat la rece, la temperatură constantă, fie în beci, fie la frigider. Depozitate la temperatura camerei, există riscul ca amestecul din miere şi cătină să fermenteze şi să nu mai poată fi consumat.

Un alt amestec ideal pentru protecţia organismului împotriva virozelor se prepară tot din miere şi cătină, însă de data aceasta este vorba despre un fel de sirop. Este puţin mai complicat de realizat, dar răbdarea şi migala va fi răsplătită pe deplin. Se înlătură pieliţa de pe fiecare fruct, se separă de seminţe, iar pulpa fructului se stoarce până se obţine un suc. Acesta se amestecă cu miere, în proporţie unu la unu. Siropul astfel obţinut se păstrează la rece. Se consumă, pentru cine poate, câte o linguriţă înainte de micul dejun („pe burta goală”) sau în timpul zilei, fiind ideal pentru imunitate.

Cum ne dăm seama când este copt fructul de cătină

Pentru realizarea acestui sirop trebuie respectată o regulă de aur, spune apicultorul Mihai Apostolescu. Fructul de cătină trebuie să fie copt. Cum ne dăm seama? Bobiţa de cătină are o culoare portocaliu închis şi este moale, chiar uşor “zbârcită”.

Fructele de cătină se pot conserva peste iarnă chiar şi fără niciun alt amestec. Le îndepărtăm codiţele şi frunzele, le spălăm bine, le uscăm (întinse pe un prosop la soare timp de o oră) şi le pune apoi în pungi mici din plastic la congelator, cu atenţie, fără să le strivim de alte pachete deja congelate. Este cea mai simplă modalitate, doar că, prin congelare, spun unii cunoscători, fructul îşi pierde din calităţi.

Cea de-a doua metodă de conservare a cătinei este prin uscare, un procedeu care necesită multă grijă şi un timp îndelungat. Fructele de cătină se îndepărtează de pe crenguţe, se spală şi se întind pe o suprafaţă din plastic (în niciun caz plasă de metal) şi se lasă la temperatură ambientală timp de câteva săptămâni, cel puţin trei. Ideal ar fi dacă aveţi posibilitatea să le depozitaţi într-un pod umbrit. În tot acest timp, fructele se tot amestecă uşor cu mâna, pentru a se putea usca uniform. La fel de important pentru un rezultat bun este să aşezaţi cătina pe suprafaţa de uscare în strat subţire, nu în grămăjoare.

Odată uscată, cătina poate fi măcinată, iar praful obţinut se poate amesteca cu miere sau din fructele uscate se poate prepara ceai.

Cătina poate fi folosită şi în bucătărie, ca un fel de “secret al bucătarului”. Sucul de cătină poate înlocui oţetul alimentar la salate sau, dacă puneţi câteva boabe de cătină în uleiul de măsline şi chiar de floarea soarelui, obţineţi o aromă specială, un ulei îmbunătăţit pe care îl puteţi folosi ca dressing pentru salate.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite