Doi români vor face ocolul Pământului pe motocicletă. Călătoria de 100.000 de kilometri va dura doi ani, iar temerarii ţintesc cinci recorduri mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana şi Florin Moraru vor porni pe 23 mai în călătoria vieţii lor, ocolul Pământului pe motocicletă. Cei doi tineri au pe listă 87 de ţări de pe cinci continente şi vor să doboare cinci recorduri modiale. Călătoria este un omagiu adus performanţei din 1910, a studentului român Dan Dumitru, care a parcurs pe jos 100.000 de kilometri.

Tineri, frumoşi şi îndrăgostiţi, Diana (26 ani) şi Florin (28 de ani) Moraru fac în această perioadă ultimele pregătiri pentru aventura care va începe pe 23 mai. Diana este prahoveancă, din Boldeşti, iar Florin a făcut liceul în Ploieşti, astfel că, deşi acum sunt stabiliţi în Bucureşti, legăturile lor cu Ploieştiul, „oraşul de suflet“, despre care spun că a reprezentat startul lor în viaţă, sunt foarte puternice.

Diana şi Florin s-au cunoscut în urmă cu patru ani, iar după o scurtă plimbare cu motocicleta şi un suc au devenit nedespărţiţi. În aprilie anul acesta s-au căsătorit civil, într-o ceremonie pe motoare.

În viaţa de azi cu zi, cei doi lucrează în corporaţii, plătesc rate şi au o viaţă normală. Diferenţa o face, însă, timpul liber. Ambii sunt pasionaţi de sport, Florin chiar de sporturi extreme şi sporturi de contact, aventură şi motoare, astfel că încearcă să fructifice la maximum fiecare oră liberă. Toate aceste pasiuni cumulate au născută ideea frumoasă a ocolului lumii pe motocicletă. „Tot urmăream la televizor o emisiune despre călătorii şi aventură pe motor şi fiecare îşi manifesta dorinţa de a ajunge într-o ţară sau alta. Ne-am uitat unul la celălalt şi am spus mai mult în glumă «Hai să facem turul lumii»“, povesteşte Diana. Iar gluma s-a transformat într-o chestiune foarte serioasă. 

image

Cununia civilă a celor tineri a fost una pe motoare FOTO worldride2016.com

Tinerii au început să se informeze despre ceea ce ar presupune această călătorie şi, uşor-uşor, au început să contureze şi un plan concret. Timp de un an şi şapte luni au strâns toate informaţiile necesare. „Nu vrem să fie ceva bifat pur şi simplu, ci o călătorie serioasă. Am vrut ca atunci când vom porni să fim pregătiţi din toate punctele de vedere“, explică Diana.

Omagiu studentului Dan Dumitru

Cei doi au conceput aventura în jurul lumii ca un omagiu adus studentului român Dan Dumitru, un temerar care a parcurs pe jos, la începutul secolului XX, în costum popular şi opinci, 100.000 de kilometri. În perioada 1910-1916, Dan Dumitru a luat parte la concursul organizat de Touring-Club de France, concurs întrerupt din cauza Primului Război Mondial şi finalizat în iulie 1923. Pe 20 iulie, studentul român a primit la Paris titlul de „campion mondial pentru înconjurul Pământului pe jos” şi 100.000 franci, câte unul pentru fiecare kilometru parcurs. Din cei patru români care s-au înscris în cursă, doar Dan Dumitru a finalizat aventura nebunească care a început tot în data de 23 mai.

„Şi el, ca şi noi, şi-a propus să facă o expediţie în jurul lumii sub Drapelul României. Vrem ca prin expediţia noastră să aducem aminte de nume celebre care au făcut istorie, recunoscuţi pe plan modial, dar pe care noi îi aruncăm în anonimat, probabil din cauza grijilor cotidiene“, spune Diana.

„Bavarezul“, prietenul de bază al călătoriei

Diana şi Florin vor porni la drum cu un „prieten“ de încredere care i-a mai purtat deja în drumeţii în ţară şi în Europa, o motocicletă BMW R1200GS , propulsată de un motor de 1.170 cc, în doi cilindri care dezvoltă peste 100 CP, vehicul destinat călătoriilor lungi. Motorul a fost poreclit de cuplu „Bavarezul“, pentru că este „un german care merge impecabil“. 

Pe listă au fost trecute peste 87 de ţări de pe cinci continente, iar la întoarcerea în ţară, după un an şi jumătate, poate doi, Diana şi Florin vor fi parcurs peste 100.000 de kilometri. 

image

Diana şi Florin sunt pasionaţi de sport şi aventură FOTO arhiva personală

Traseul începe cu ţările centrale şi nordice din Europa, inclusiv Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda. Vor traversa apoi în Rusia, Mongolia, Coreea de Sud, Japonia şi apoi peste ocean, cu vaporul, în Canada. Vor urma Statele Unite şi Mexic. Prin Canalul Panama vor trece în America latină, pe care o vor bifa integral, mai puţin Bolivia. Apoi iarăşi peste ocean, în Australia. De aici vor trece prin Indonezia şi Noua Zeelandă, apoi în Africa. Vor merge de la sud spre nord, până în Egipt, Maroc şi revin în Europa prin strâmtoarea Gibraltar.

Cinci recorduri mondiale pe traseu

Tinerii vor să bifeze şi cinci recorduri mondiale: cuplul cu cele mai multe căsătorii (vor face câte una în fiecare ţară), cea mai mare distanţă parcursă în cuplu pe o singură motocicletă, cele mai multe drapele ale unui stat arborate în lume, prima expediţie în doi, în jurul lumii, fără a fi folosite aparate de zbor şi cele mai multe capitale şi oraşe tranzitate în cadrul unei expediţii (actualul record este de 1500). 

image

Diana şi Florin nu sunt la prima călătorie pe motor pe distanţe lungi, în România şi în Europa FOTO arhiva personală

„Pentru primul record avem certificate realizate de noi care să ne ateste prezenţa pe teritoriul respectivelor state şi recunoaşterea căsătoriei noastre de către ţările respective. Nu ne vom căsători efectiv în fiecare stat, ci vom obţine certificările necesare pentru stabilirea recordului mondial“, explică Florin.

3.000 de euro doar vizele

Pregătirea pentru expediţie a fost una destul de îndelungată pentru că tinerii români au fost nevoiţi să pună la punct multe detalii tehnice, de la vaccinuri până la vize, care i-au costat 3.000 de euro şi pentru care au muncit foarte mult. Cea mai mare atenţie s-a îndreptat însă asupra motocicletei, „o muncă spartanică şi costisitoare“. Rulmenţii, plăcuţele de frână, ambreiajul, uleiurile au fost schimbate, multe şi cu ajutorul Ambulanţei Moto şi Moto Tehnica, care le-au facilitat manopera şi piesele.

Nu în ultimul rând, s-au ocupat de bagaj. „Trebuie să luăm multe, dar puţine. Suficient cât să nu ne lipsească nimic, dar nici prea mult, ca să îngreunăm motocicleta“, mai spune Florin.

Buget de 50.000 de euro pentru expediţie

Bugetul estimat al călătoriei este de 50.000 de euro, bani strânşi prin muncă, un credit pe care îl vor plăti în timp şi de la prieteni care au contribuit fiecare cu cât a putut. Au lăsat luxul acasă şi vor dormi în cea mai mare parte a expediţiei în cort, pentru că este mai puţin costisitor.

image

Tinerii vor dormi la cort în cea mai mare parte a expediţiei FOTO arhiva personală

De altfel, tinerii au trecut peste orgolii şi au deschis şi două conturi, care pot fi consultate pe site-ul călătoriei, www.worldride2016.com, şi în care oricine le poate dona bani, pentru că orice leu contează. „Abia aşteptăm să plecăm, suntem foarte nerăbdători. Este ceva unic, ceva ce nu credeam că o să reuşim să facem, iar acum suntem aproape de pornire. Sperăm ca până la final, când vom reveni acasă, să fim urmăriţi pe site. Va fi o aventură demenţială“, crede Diana.

Mai puteţi citi:

Aventura celor patru români plecaţi în jurul lumii în costume populare şi opinci. Trei dintre ei au sfârşit tragic

Vasluianca din Cartea Recordurilor, prima femeie din lume care a făcut ocolul Pământului: „Când am plecat eu, nu erau tablete, am filmat pe casete video”

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite