FOTO Celălalt castel de pe Valea Prahovei. Castelul Cantacuzino din Buşteni, un popas care îţi taie răsuflarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Peleş din Sinaia are un „rival“ încărcat de istorie şi frumuseţe pe Valea Prahovei, Castelul Cantacuzino din Buşteni. Ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis şi „Nababul“ datorită averii fabuloase, castelul cu o panoramă care îţi taie răsuflarea merită din plin o vizită

Castelul Cantacuzino din Buşteni a fost construit în 1911, la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României. Era anul în care Nababul punea şi piatra de temelie a Micului Trianon de la Floreşti, în prezent o ruină, la a cărei devastare au contribuit oamenii şi timpurile.

În mod tragic, ambele palate din Prahova nu au mai putut să-l bucure prea mult pe Nabab, mort pe neaşteptate în 1913, de pneumonie. Şi, tot ca o coincidenţă, ambele au devenit sanatorii TBC în timpul comunismului, nu înainte de a fi prădate de tot ceea ce s-a putut smulge, apuca şi transporta. Din fericire, Castelul Cantacuzino din cartierul Zamora din Buşteni a înfruntat timpurile cu mai mult noroc, iar astăzi a revenit la frumuseţea de odinioară, încântând turişti din întreaga lume.

Foarte puţini vizitatori care ajung pe Valea Prahovei ştiu, însă, de existenţa castelului din Buşteni, poate şi din cauza faptului că eforturile de a-l pune pe harta turistică a zonei vin din zona privată, iar intrarea în circuitul turistic este relativ recentă.

Retrocedat urmaşilor familiei Cantacuzino, castelul şi domeniul de aproape 1.000 de hectare au ajuns, după mai mulţi proprietari, în posesia unui grup de investitori străini care au accesat fonduri europene, au început lucrările de renovare şi vor să facă din castel punctul de atracţie al unui complex de lux, cu hotel de cinci stele, parc acvatic şi piste de schi.

De altfel, încă de când a fost redeschis pentru vizitare, castelul găzduieşte şi importante evenimente culturale, cu invitaţi din întreaga lume, shooting-uri foto, lansări de colecţii, conferinţe, nunţi şi alte recepţii fastuoase, atât în interior cât şi pe superbele terase exterioare. Castelul are şi un restaurant sofisticat, cu o terasă de unde, vara, puteţi savura cafeaua cu cea mai frumoasă panoramă a munţilor Bucegi.

Interioare fastuoase şi o colecţie heraldică unică în România

La interior, chiar dacă nu mai are aproape nimic din mobilierul original, castelul are suficiente atuuri pentru pasionaţii de monumente istorice. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente şi pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz şi bogat ornamentată sunt realizate cu mare măiestrie şi confer ambianţei interioare un pronunţat caracter romantic.

Şemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome împlinesc atmosfera de reşedinţă boierească.

De asemenea, sala de primire adăposteşte o colecţie de heraldică unică în România reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriţi cu cantacuzinii şi o friză de picturi votive cu iluştrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

În câteva săli, vopsite în verdele fostului sanatoriu TBC, restauratorii au scos la lumină culorile originale ale pereţilor, încărcate de motive şi culori puternice.

Castelul este construit în stil neoromânesc, în piatră şi cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez şi are o o suprafaţă de 3148 mp. Este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre o grotă, pe care o poţi străbate pitit sub perdeaua de apă, cascade şi fântâni arteziene în care lenesc păstrăvi.

Tarife şi orar de vizitare

Vizitarea castelului se poate face de luni până duminică, între orele 10.00 şi 19.00, iar intrarea grupurilor de turişti se face din oră în oră, începând cu 10.15 şi până la 18.15. Vizitatorii beneficiaza de asistenţă gratuită cu ghid profesionist în limba română sau, la cerere, în limba engleză. Un bilet pentru un adult costă 20 de lei, 15 lei pentru studenţi şi pensionari, 10 lei pentru copii între 12 şi 18 ani, 5 lei pentru cei între 6 şi 11 ani şi gratuit pentru cei sub această vârstă.

Cine a fost prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino

Gheorghe Grigore Cantacuzino (n. 22 septembrie 1832, Bucuresti; d. 23 martie 1913, Bucuresti), unul dintre cei mai bogaţi oameni ai timpului său, a fost de două ori primar al Bucureştiului şi tot de două ori prim-ministru al României.

Se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români şi al împăraţilor bizantini Cantacuzino. Din averea moştenită, dar şi sporită de însuşi „Nabab“ în timpul vieţii, Gheorghe Grigore Cantacuzino a făcut, în ciuda renumelui de zgârcit, numeroase donaţii pentru spitale, Armată şi oraşul Bucureşti.

Pe lângă Micul Trianon de la Floreşti, construit pentru nepoata sa, Alice, şi Castelul Cantacuzino de la Buşteni, Gheorghe Grigore Cantacuzino a ridicat şi Palatul Cantacuzino din Bucureşti, situat pe Calea Victoriei, care adăposteşte în prezent Muzeul Naţional „George Enescu”.

Vă mai recomandăm

Încă o destinaţie de weekend. Casinoul din Sinaia intră în circuitul turistic

FOTO Istoria în ruine. Conacele şi palatele abandonate ale Prahovei

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite