Misterioasa dispariţie a unui cetăţean kuweitian în România. Familia oferă o recompensă record de jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut doi ani de la misterioasa dispariţie din România a unui cetăţean kuweitian şi tot de atunci nimeni nu poate da vreun indiciu despre locul în care bătrânul Mohamed Al-Baghli s-ar putea afla, viu sau mort.

Rudele sale nu au contenit nici măcar o clipă să caute şi să spere că cineva va putea oferi o informaţie concretă care să ducă spre aflarea adevărului. În acest scop, fiii lui Mohamed au anunţat că oferă o recompensă record pentru România, în valoare de jumătate de milion de euro, celui care va ajuta la găsirea persoanei dispărute.

Vestea recompensei generoase s-a răspândit imediat până la ultimul sătean din Cheia, localitatea unde Mohamed a fost ultima dată văzut în viaţă, iar de atunci comunitatea a început să freamăte din nou. Deşi a trecut mult timp de la dispariţia bătrânului kuweitian, localnicii sunt dispuşi să meargă din nou să scotocească pădurile în speranţa că vor da peste o urmă cât de mică, dar valoroasă pentru familia Al-Baghli.

Mulţi dintre ei au făcut-o chiar de atunci, din seara zilei de 5 august 2015, când Mohamed nu a mai fost de găsit, dar fără niciun rezultat. Au fost săptămâni la rând de scotociri, prin păduri, pe islazuri, prin camping-uri, au fost studiate toate camerele de luat vederi din zonă, au fost audiate sute de persoane, de la proprietari de pensiuni până la localnici, dar în zadar. Au fost angrenate forţe impresionante pentru găsirea kuweitianului dispărut, iar căutările autorităţilor au fost dublate de cele ale civililor angajaţi de familia Al-Baghli.

image

Vasile Cârjan, unul dintre localnici, a început să scotocească pădurile din Cheia, tentat de recompensa uriaşă FOTO Diana Frîncu 

Mai mult, în aceeaşi perioadă, pădurile din zonă au fost răscolite de trei ori, odată pentru Mohamend, dar şi pentru că tot la Cheia se presupunea că un deltaplan s-a prăbuşit, iar a treia oară jandarmii şi poliţiştii s-au deplasat în staţiune pentru George Adrian Epaminonda Burchel, socrul lui Mihai Bălăşescu, fostul secretar adjunct al PNL şi principalul suspect în cazul uciderii acestuia. Burchel s-a ascuns imediat după comiterea crimei într-o vilă din zona Măneciu.

“Unde o fi? Cum să dispară ditamai omul? Dacă aş avea o picătură de informaţie, un indiciu cât de mic, să ştiu de unde să încep să caut. Am cutreierat pădurile astea peste tot şi nu am găsit nimic”, spune Vasile Cârjan, unul dintre localnicii care a participat la căutările bărbatului dispărut.

Întrebările puse de bătrânul Vasile sunt cât se poate de justificate şi se suprapun întru totul cu nelămuririle familiei lui Mohamed. Hamad, Amin şi Riyad, cei trei fii ai lui Mohamed, dar şi Ibrahim Al Baghli, fratele acestuia, nu au nicio explicaţie a dispariţiei, nu au suficient de multe date pe care să le pună cap la cap, dar nici dovezi pentru a acuza pe cineva.

Ultima zi a lui Mohamed

Ancheta privind dispariţia cetăţeanului kuweitian (dacă ar fi în viaţă, ar avea 81 de ani) a scos la iveală informaţii confuze care, susţin rudele acestuia, nu se potrivesc deloc realităţii. În ziua de 5 august, Mohamed era cazat la o pensiune din staţiunea prahoveană Cheia. Pensiunea se află exact pe marginea DN1A. Deşi familia Al-Baghli deţine o proprietate în localitate, bătrânul Mohamed a preferat să se cazeze pentru câteva zile la pensiunea Mihaela, pentru că în casa lui primise oaspeţi. Vârsta înaintată şi problemele de sănătate, spun cei care l-au cunsocut, l-au determinat să caute liniştea aşa că s-a retras într-o zonă departe de zarva şi de agitaţia din casa sa. Era însoţit de o femeie din sat, plătită să aibă grijă de el.

image

Pensiunea din Cheia unde a fost cazat Mohamed Al-Baghli în ziua dispariţiei FOTO Diana Frîncu

Coincidenţa a făcut ca, în ziua dispariţiei, toată familia Al-Baghli să fie plecată într-o excrusie la Braşov. Seara, când s-au întors acasă, la Cheia au constatat că Mahomed nu se mai află în camera sa de la pensiune. La început nu s-au îngrijorat. Bătrânul obişnuia să meargă singur în sat, pe la magazine, să-şi cumpere nimicuri sau făcea plimbări scurte.

Nu se îndepărta prea mult, pentru că mergea cu greu, sprijinit într-un baston. Abia când s-a lăsat întunericul, iar Mohamed nu s-a întors la pensiune, a început agitaţia. Poliţia a fost chemată la faţa locului chiar în seara dispariţiei.

image

Enzo, italianul care deţine pensiunea unde a fost cazat Mohamed, spune că nu se afla în ţară în ziua dispariţiei FOTO Diana Frîncu

Drumul lui Mohamed se termină pe scările din spatele vilei

A fost stabilit un traseu pe care Mohamed l-ar fi urmat. A fost văzut părăsind curtea pensiunii Mihaela şi traversând strada (DN1A) către o altă pensiune unde ar fi stat la masă, aproximativ o oră, cu proprietarul. Apoi a cerut voie să urce pe scările din spatele vilei, scări foarte abrupte şi care duc către o pădure deasă de brazi. Drumul lui Mohamed se termină brusc aici, pe aceste scări din spatele unei pensiuni de pe marginea DN1A. De atunci nimeni nu l-a mai găsit. S-a pus problema că ar fi fost atacat de animalele sălbatie, dar în zonă nu au fost găsită nicio urmă, nici ochelari, nici ceasul, nici bastonul sau hainele sau măcar pete de sânge. Absolult nimic.

“Nu ar fi putut pleca singur prea departe”

Fiii lui Mohamed sunt însă sceptici. Mohamed, deşi era perfect lucid, nu mai avea foarte multă forţă fizică. Mergea cu multă dificultate, cu paşi mici şi ajutat de un baston. “Îi trebuia cinci minute să coboare scările din casă de la etaj la parter. Nu ar fi putut pleca singur prea departe”, spun fiii lui într-un glas. Treptele din spatele pensiunii, unde se spune că ar fi ajuns bărbatul dispărut, au o înclinaţie foarte mare. Chiar şi un om tânăr şi în putere ar urca cu greu. În plus, până în pădure sunt nu mai puţin de o sută de trepte. Fiii lui Mohamed exclud orice posibilitate ca acesta să fi urcat pe acele scări de unul singur. Mai mult, în stânga şi în dreapta scărilor, terenul este accidentat, iar la data dispariţiei iarba era foarte înaltă, astfel că oricine ar fi mers pe acolo ar fi lăsat urme.

image

Fiii lui Mohamed refac ultimul traseu al tatălui lor, sperând că vor afla vreun indiciu care să-i conducă spre adevăr FOTO Diana Frîncu

“Domnul Mohamed era îmbrăcat cu acea cămaşă lungă specifică portului lor şi era încălţat în papuci. Nu putea să meargă, nu avea cum să păşească prin iarba aceasta mare. Este greu şi pentru noi, dar pentru el”, spune Sorin, românul care se află alături de familia Al-Baghli de mai bine de 20 de ani.

O altă neconcordanţă ţine de felul în care a reuşit Mohamed să traverseze DN1A, un drum intens circulat, mai ales în sezonul estival, atâta vreme cât el abia se putea mişca. Sunt întrebări fără răspuns. Deocamdată.

image

Pădurea din jurul pensiunii de la Cheia unde se presupune că a dispărut cetăţeanul kuweitian, răscolită din nou FOTO Diana Frîncu

Recompensa uriaşă a atras informaţii eronate

Familia Al-Baghli speră că, odată cu recompensa de jumătate de milion de euro, cetăţenii să se mobilizeze din nou şi să reînceapă căutările sau, dacă cineva care a ştiut până acum unde se află Mohamed, să fie stimulat de suma mare de bani şi să îndrăznească să spună adevărul. De când au anunţat că se oferă recompensa, mai întâi de o sută de mii de euro, şi abia de câteva zile de cinci ori mai mult, informaţiile au început să curgă, dar, din păcate, nimic serios, spun fiii cetăţeanului kuweitian.

“Unii au spus că l-au văzut acum o lună, alţii cam acum şase luni, dar nu este nimic palpabil. Din păcate nimic serios. Unii spun că l-au văzut la o staţie de tren, alţii pe stradă, deci nimic bazat pe dovezi. Nu avem absolut nicio veste de doi ani de zile şi suntem îngrijoraţi. Pentru noi, dar şi pentru autorităţile din România este un mare mister”, a explicat Hamad, fiul lui Mohamed.

O delegaţie din Kuweit va face o anchetă paralelă

Acesta a adăugat că vineri va veni în Prahova o delegaţie kuweitiană care să reia ancheta, dar care va colabora cu autorităţile române. Bănuielile familiei Al-Baghli spun că Mohamed a fost răpit, tocmai pentru că este un cetăţean important în ţara lui natală şi cu o putere financiară importantă.

image

Fiii şi fratele lui Mohamed Al-Baghli, dispuşi să rămână în România, la Cheia, până ce vor afla adevărul FOTO Diana Frîncu

Mohamed Al-Baghli locuia în România de mai bine de 25 de ani. Deţine mai multe proprietăţi în ţara noastră, dar prefera vila din staţiunea montană Cheia datorită climei. În Kuweit a ocupat mai multe funcţii guvernamentale, dar a fost şi un important om de afaceri în domeniul ţesăturilor. Din data dispariţei, în România a rămas în permanenţă cel puţin un reprezentant al familiei care a ţinut tot timpul legătura cu autorităţile române. Cei cinci fii ai lui Mohamed Al –Baghli au făcut cu schimbul, au renunţat la afacerile din ţara natală şi au rămas la Bucureşti în speranţa că vor primi un telefon de la cineva care ştie unde se află tatăl lor.

Pentru cei care pot da detalii despre această dispariţie misterioasă, familia Al-Baghli a pus la dispoziţie două numere de telefon: 0742.467.940 sau 0723.929.984. Orice informaţie care va conduce la identificarea lui Mohamed va fi răsplătită cu 500.000 de euro, spun rudele.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite