Părinţii care şi-au abandonat bebeluşul iarna în pădure, dar au primit dreptul să-l crească după ce-au ieşit din închisoare. „S-a constatat că s-au reabilitat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia şi Cristian, acuzaţi de tentativă de omor, şi-au reintrat în drepturile părinteşti printr-o decizie a instanţei FOTO facebook.com/silvia iordache
Silvia şi Cristian, acuzaţi de tentativă de omor, şi-au reintrat în drepturile părinteşti printr-o decizie a instanţei FOTO facebook.com/silvia iordache

Un cuplu de tineri din Prahova, condamnaţi la închisoare fiindcă şi-au abandonat bebeluşul imediat după naştere, au fost repuşi în drepturile părinteşti printr-o sentinţă judecătorească definitivă.

Silvia Pîtă (27 de ani) şi Cristian Mihai Iordache (28 de ani), doi tineri din Ploieşti, au fost condamnaţi în aprilie 2013 la doi ani de închisoare cu executare pentru tentativă la omor, după ce şi-au abandonat copilul nou născut într-o pădure de la marginea comunei prahovene Corlăteşti.

Silvia Pîtă a născut în noiembrie 2012 la Maternitatea din Ploieşti. Imediat după ce s-a externat din spital, şi-a luat bebeluşul cu intenţia de a-l lăsa la o mănăstire. Împreună cu tatăl copilului, a mers mai întâi la Mănăstirea Ghighiu, apoi la aşezământul monahal din Valea Plopului. S-au speritat de faptul că cele două lăcaşe de cult erau aglomerate, aşa că au luat decizia de a-şi abandona copilul la marginea unei păduri.

Totul s-a întâmplat spre finalul lunii noiembrie, când temperatura ajunsese la pragul de îngheţ. Bebeluşul de trei zile a fost găsit întâmplător de un trecător, îngheţat şi la limita dintre viaţă şi moarte. Când l-au consultat medicii de la Ambulanţă, temperatura corpului îi ajunsese la 27 de grade. Copilul a supravieţuit, după ce a fost tratat la spital, iar părinţii au fost identificaţi imediat pentru că bebeluşul avea la mână brăţara din materinate.

Silvia Iordache, în ziua în care a fost adusă la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti FOTO Dana Mihai

image

Absolvenţi de facultate, cu stare materială bună

Povestea tinerilor din Ploieşti a şocat comunitatea locală cu atât mai mult cu cât proveneau din familii solide. Amândoi erau absolvenţi de studii superioare, el la ASE Bucureşti, iar tânăra urmase cursurile Facultăţii de Administraţie Publică din cadrul Universităţii din Braşov.

Silvia şi Cristian au fost eliberaţi condiţionat de Tribunalul Prahova după ce au executat jumătate din pedeapsă, însă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului decisese să-i decadă din drepturile părinteşti. Pe durata încarcerării, copilul a fost dat în plasament bunicilor paterni.

„S-a constatat că părinţii s-au reabilitat“

În mai 2016, după ce au ieşit din închisoare, cei doi prahoveni s-au căsătorit. Fiecare şi-a găsit un loc de muncă stabil şi au dat dovezi de reintegrare în societate. În paralel, au făcut demersuri pentru a recâştiga dreptul de a creşte copilul pe care l-au abandonat. În iunie 2017, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus „reintegrarea în familie a minorului, urmând ca părinţii să redobândească drepturile şi obligaţiile faţă de minor“. Cei de la Protecţia Copilului n-au contestat sentinţa, astfel că băieţelul care va împlini în noiembrie 5 ani a fost dat spre creştere părinţilor.

„DGASPC Prahova a considerat că era firesc ca minorul să crească alături de părinţii biologici. Astfel că, după ce părinţii au făcut demersurile pentru reintegrarea în familie a minorului, până atunci aflat în plasament la bunicii paterni, a avut loc o anchetă socială, iar raportul a fost unul favorabil lor. S-a constatat că părinţii s-au reabilitat, sunt căsătoriţi legal, au un venit stabil. Au şi recunoscut că au avut un moment de rătăcire pus pe seama vârstei, au conştientizat că au greşit şi şi-au exprimat dreptul de a-şi creşte copilul cu care au ţinut legătură în permanenţă“, a declarat Corina Nicola, purtător de cuvânt al DGASPC Prahova.

„Trebuie să fie pregătiţi cu explicaţii“

Practica instanţelor relevă faptul că majoritatea cererilor de reintegrare în familie a minorului sunt soluţionate favorabil părinţilor. Este invocat interesul suprem al copilului de a beneficia de căldura părintească pe care n-o poate primi într-un sistem de protecţie socială.

În ceea ce priveşte dezvoltarea psiho-socială, specialiştii susţin că în primul rând părinţii trebuie să intre într-un program de consiliere pentru a fi învăţaţi cum să depăşească trauma prin care au trecut.

Dr. Cristian Andrei despre cazul părinţilor din Ploieşti: "Nimeni nu trebuie să se grăbească să-i judece pe aceşti tineri!" FOTO Adevărul

dr cristian andrei

“Totul depinde de şansa acestui copil de a cunoaşte o poveste acceptabilă despre venirea lui pe lume, pentru că fiecare om are nevoie de aşa ceva. Fiecare dintre noi ne raportăm la destinul nostru, la lucruri pe care nu le-am putut controla. Fiecare om are nevoie despre o poveste frumoasă legată de începutul vieţii lui. Părinţii trebuie învăţaţi cum să-i explice copilului ceea ce s-a întâmplat, iar povestea trebuie reluată, în diferite stadii de dezvoltare ale copilului, chiar şi până la maturitate. Important este ca aceşti părinţi să fie pregătiţi cu explicaţii, pentru că întotdeauna se vor găsi binevoitori care să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în trecut. Pe de altă parte nimeni nu trebuie să se grăbească să-i judece pe aceşti tineri. Există psihoze postnatale când deciziile nu sunt cele mai fericite. Un medic poate stabili ceea ce s-a întâmplat cu mama, iar instanţa, când a luat decizia, probabil că a avut în faţă un astfel de raport”, a explicat dr. Cristian Andrei, psihoterapeut.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite