Poliţia Locală Rutieră din Ploieşti nu are statut juridic FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul petrecut acum câteva luni în ţară, când un poliţist local a fost luat pe capota unui autoturism de un şofer care a refuzat să oprească la semnalul, a iscat semne de întrebare şi printre ploieşteni asupra legitimităţii activităţii poliţiştilor locali în domeniul  rutier

Deşi doar dirijează circulaţia în anumite intersecţii din Ploieşti, mulţi şoferi s-au întrebat adeseori ce legitimitate au poliţiştii locali de a acţiona în domeniul rutier, mai ales că indicaţiile acestora sunt câteodată contradictorii.

Legea 155/2010 a Poliţiei Locale, intrată în vigoare de la începutul anului, are câteva articole ce privesc şi traficul rutier. Instituţia ploieşteană nu a stat pe loc şi a înfiinţat repede Compartimentul Circulaţie pe Drumurile Publice, a pavoazat trei autoturisme de serviciu cu înscrisul "Poliţia Locală Rutieră" iar 14 agenţi au fost echipaţi cu uniforme aproape identice cu cele ale agenţilor de Poliţie Rutieră.

image

CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA DIFERENŢELE

Asemănarea este derutantă pentru mulţi şoferi deoarece constată că primesc indicaţii în trafic de la poliţişti locali, deşi nu sunt competenţi pentru a face acest lucru. Şoferii sunt reticenţi în a respecta indicaţiile agenţilor locali, mai ales din cauza lipsei de încredere pe care aceştia o inspiră. Legea amintită conferă anumite atribuţii în domeniul rutier, neînsemnate pentru eficientizarea activităţii în acest domeniu, precum, asigurarea pazei locului în caz de accident, verificarea indicatoarelor sau posibilitatea participării alături de poliţiştii rutieri la fluidizarea traficului.

Atribuţii restrânse

Cele mai îndrăzneţe dintre atribuţii prevăzute în Legea 155/2010,  permit agenţilor locali să poată da amenzi doar şoferilor de camioane  şi microbuze care nu respectă masa maximă admisă în municipiu şi numai dacă îi prind în staţionare. Instituţia ploieşteană recunoaşte că prevederile din Legea Poliţiei Locale privind atribuţiile rutiere, nu se regăsesc încă în Codul Rutier, ceea ce nu permite poliţistului local să acţioneze. Astfel că agenţii locali nu au competenţa de a opri autovehiculele aflate în trafic. De aceea Poliţia Locală Rutieră nu poate aplica amenzi şi nici nu a aplicat vreuna.

Agenţii locali acţionează conform Hotărârii Consiliului Local 228/2006, pentru fluenţa ciculaţiei, acolo unde sunt  lucrări edilitare, ori sancţionarea pentru staţionări neregulamentare în parcările oraşului. Totuşi, conducerea instituţiei a înfiinţat un compartiment intitulat pompos "rutier", în timp ce agenţii locali au nevoie întotdeauna de prezenţa unui poliţist pentru a le conferi legitimitate pe stradă.

„Agenţii locali nu pot opri autovehiculele în trafic. Colaborăm bine cu aceştia, ne ajută foarte mult în trafic, de aceea nu ne deranjează că au aplicat termenul de «rutieră» pe autovehicule şi pe uniforme", ne-a precizat comisarul-şef Ştefan Crivăţ, şeful Serviciului Rutier Prahova.

Până la modificările ulterioare ale legii, acest serviciu intitulat „Poliţia Locală Rutieră"  nu există juridic, fiind doar o butaforie fără putere.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite