PORTRET.Amalia Ionescu ne introduce în arta peticelor colorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieşteanca a renunţat la un job bine plătit, din domeniul bancar, pentru a da un nou sens vieţii. De mai bine de un an se ocupă de arta textilă.

Amalia Ionescu este un om aparte. La 40 de ani, se perfecţionează într-un domeniu în care pot „intra" doar cei care au multă imaginaţie, răbdare, talent, şi sunt dornici de frumos: arta textilă- patchwork şi quilt.

Foarfeca şi aţa, prieteni de nădejde

Amalia se descrie pe blogul său, qdopatch.blogspot.com, ca o persoană „cu un fel de a privi, de a atinge şi, în cele din urmă, de a da viaţă unor bucăţi de material, cu ajutorul unui amestec de răbdare, dragoste, devotament, presărat şi cu ceva muncă". „Nu cred că e vorba despre o genă ereditară. Mamei, de exemplu, i-a plăcut mai mult croşeta, însă, sunt convinsă că bunica şi străbunica aveau asemenea îndeletniciri. Foarfeca şi aţa mi-au fost prieteni de nădejde încă din copilărie. Croiam rochiţe pentru păpuşi, iar mai târziu, în adolescenţă, m-am apucat să fac haine unicat pentru mine şi sora mea", povesteşte Amalia.

Ploieşteanca spune că momentul în care s-a decis să renunţe la cariera de 15 ani în domeniul bancar a fost unul de bun augur. „Sunt un om hotărât, care a făcut multe sacrificii în viaţă. În urmă cu un an, m-am decis să pun pe primul loc familia şi să-mi dedic timpul celor dragi mie. Aşa că m-am apucat de lucru. Creez unicate folosindu-mă de patchwork şi de quilting. Patchwork-ul este  îmbinarea bucăţilor de material între ele după anumite modele, iar quilting-ul este suprapunerea a trei straturi şi fixarea lor prin cusătura la maşină sau cu mâna", explică Amalia Ionescu.

Îi place să dăruiască

Îşi procură materiale folosite pentru patchwork din călătoriile în străinătate, dar şi de pe internet. „Am achiziţionat o maşină de cusut specială şi aţe din bumbac, indispensabile acestei arte. Îmi place foarte mult să lucrez noaptea. Fac pături pentru nou născuţi, feţe de masă, genţi, podoabe din dantele vechi şi fine, şi ador să mă joc cu materiale vopsite de mine cu tradiţionalul Galus. Toate aceste produse sunt lucrate cu multă migală", spune ploieşteanca.

Chiar dacă lucrează de puţin timp în arta textilă, Amalia a primit deja numeroase comenzi din partea unor români îndrăgostiţi de frumos. „Comenzile le primesc în special pe blog. Sunt destui oameni care ştiu să aprecieze un lucru de calitate, de aceea mulţi cumpără de la mine pentru a face un cadou deosebit celor dragi. Şi mie îmi place să dăruiesc foarte mult din produsele pe care le creez", se destăinuie Amalia Ionescu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?

Vreau foarte mult să am propriul atelier de croitorie. Am luat în calcul şi accesarea unor fonduri europene. Totodată, visez la un loc unde femeile care au talent în tot ceea ce presupune arta şi lucrul manual să se întâlnească şi să facă schimb de experienţă.

De unde se trage tehnica „picturilor de petice"?

Tehnica a devenit tradiţională în Statele Unite, unde este ceva cu totul deosebit să oferi astfel de lucruri cu anumite ocazii, ca de exemplu, la nunţi, botezuri, şi sunt foarte de preţ pentru familie. Fiecare patchwork este unicat, iar cele mai multe desene după care se lucrează sunt creaţii originale.

Ce-i place

Muzica rock & roll, filmele şi drumeţiile pe munte sunt doar câteva dintre preferinţele Amaliei în materie de timp liber. De asemenea, îi place să se plimbe cu rolele prin parc.

Ce nu-i place

„Nu-mi place faptul că oamenii te judecă foarte uşor, superficialitatea, făţărnicia şi faptul că s-a pierdut respectul pentru tot ce este bun", spune Amalia.

Profil

Născută: 12 noiembrie 1970, Ploieşti

Studii: Facultatea de Contabilitate, UPG Ploieşti

Familie: Căsătorită, are doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite