Se reaudiază martorii în dosarul de corupţie al familei fostului preşedinte al CJ Prahova. Vlad Cosma, denunţător într-un nou dosar al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se reaudiază martorii în dosarul de corupţie al familiei fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, aflat în faza de apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În paralel, fostul deputat Vlad Cosma face denunţuri într-un alt dosar instrumentat la DNA Ploieşti pentru a scăpa cu o pedeapsă redusă la jumătate.

Atât seniorul Cosma, cât şi fiul său au fost condamnaţi la închisoare cu executare în faza de fond a procesului în care au fost găsiţi vinovaţi într-o cauză de dare de mită privind atribuirea unor contracte.

Instanţa de cinci judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a acceptat ca mai mulţi oameni de afaceri care au avut contracte cu administraţia judeţeană pe vremea când era condusă de Mircea Cosma să dea din nou declaraţii în faţa judecătorilor.

Este vorba despre “regii locali ai asfaltului”, Nicolae Onea, Costin Gimi Palada, Ion Dumitru, dar şi despre Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, în vremea guvernării Ponta. În aceeaşi cauză vor fi reaudiaţi şi alţi colaboratori ai unor inculpaţi din dosar, Cristina Cecilia Stroe şi Ciprian Corneliu Popa.

Reaudierea martorilor a fost programată pentru data de 11 ocotmbire şi a fost solicitată de Vlad Cosma. Conform portalului instanţelor de judecată, s-a ajuns la această situaţie din cauza unor “contradicţii cu declaraţiile anterioare date la instanţa de fond” de unii dintre martori.

“Declaraţie a martorului Popa Corneliu Ciprian, dată în dosarul 427/p/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, din care rezultă că denunţul l-a făcut la cererea altei persoane (…) Declaraţie a martorului Prăvăleau Marcel, dată în dosarul 427/p/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, din care rezultă că denunţul a fost făcut la cererea organului de urmărire penală”, conform portalului instanţelor de judecată.

Contactat telefonic, Mircea Cosma a declarat că “era normal să se accepte să fie audiaţi martorii din nou” pentru că acest dosar este făcut “la comandă politică”. Întrebat dacă are încredere într-un rezultat favorabil lui şi fiul său pentru că instanţa a admis noi probe testimoniale în dosar, Mircea Cosma s-a ferit să dea un răspuns concret.  

În aceeaşi cauză, instanţa a solicitat de la DNA Ploieşti relaţii cu privire la un denunţ făcut de fostul deptutat Vlad Cosma, într-un dosar în care un procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Este vorba despre Cătălin Nicolae Ceort, deferit justiţiei de DNA Ploieşti, în luna aprilie 2017, acuzat că ar fi luat mită suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri în schimbul unei soluţii favorabile într-o cauză penală pe care o intrumenta.

“Admite solicitarea Ministerului Public de emitere a unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aplicabilitatea art. 19 din OUG nr. 43/2002, faţă de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad Alexandru, în dosarul penal nr. 363/P/2016”, conform portalului instanţelor de judecată.

Art. 19 din OUG nr. 43/2002  permite persoanei  care face un denunţ să beneficieze de reducerea pedepsei, dacă faptele prezentate se concretizează într-un dosar penal.

“Persoana care a comis una dintre infracţiunile atribuite prin prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa Parchetului Naţional Anticorupţie, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Mircea şi Vlad Cosma au fost condamnaţi de ÎCCJ, în noiembrie 2016, la opt, repsecitv cinci ani de închsioare cu executare într-un dosar în acre au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Proceul familiei Cosma se află în apel la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă, iar în această fază a judecăţii cauzei, soliţia va fi una definitivă şi executorie.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite