Cum să prepari bitter suedez în casă. „Elixirul vieţii” regenerează ficatul, te scapă de problemele digestive şi îţi reglează psihicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumit popular “elixirul vieţii”, bitterul ajută la menţinerea imunităţii şi a unei stări psiho-emoţionale optime, combate problemele digestive şi contribuie la regenerarea ficatului.

Creat în urmă cu aproxiamtiv 500 de ani de alchimistul Paracelsus, bitterul suedez este o tinctură ce are în compoziţie până la 50 ierburi medicinale. Deşi reţeta originală a elixirului nu s-a păstrat până în zilele noastre, iar multe dintre plante au fost înlocuite, tinctura a rămas la fel de populară datorită proprietăţile sale vindecătoare. 

Cum se prepară bitterul- reţeta de casă

Cei care doresc să-şi prepare singuri bitterul trebuie să ţină cont de un aspect esenţial: licoarea are efect ridicat cu cât numărul ierburilor din care se prepară este mai mare. 

Printre plantele utilizate pentru prepararea elixirului se numără sunătoarea, coada calului, cimbrişorul, busuiocul, tătăneasa, valeriana, rozmarinul , pelinul, brusturele, scorţişoară, ginseng siberian, tuia, armurariu, mahiran, ghimpe, mesteacan, ienupar, lemn dulce,cruşin, lumânărică, iarba mare, pufuliţa, creţisoara, mărar, cătina, lavandă, lichen de piatră, păpădie, roiniţă, rostopască, ganoderma, salcâm sau urzica.  

“Plantele se utilizează în cantităţi cuprinse între 5 şi 30 de grame, în 3 litri de alcool de 38-40 grade. Este important ca în timpul macerării să se amestece plantele şi alcoolul de doua ori pe zi. Amestecul trebuie să stea la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle mici de culoare închisă. Pot fi păstrate astfel mai mulţi ani, mai ales că efectul e mai puternic cu cât bitterul e mai vechi. Profilactic, se iau 2 linguriţe pe zi,  dimineaţa şi seara”, precizează doctorul inginer Daniela Ştefoane. 

Cum se administrează

Intern, “elixirul vieţii” poate fi administrat diluat cu apă sau ceai (o lingurită de bitter la o cană de apă sau ceai), înainte de mesele principale. Este contraindicată consumarea bitterului nediluat, având în vedere concentraţia mare de alcool folosită la macerarea plantelor. 

Bitterul întăreşte imunitatea, reduce nivelul colesterolului din sânge, previne indigestia şi acţionează pentru regenerarea ficatului.  De asemenea, unele din ierburile folosite pentru prepararea tincturii sunt recomandate în tratarea afecţiunilor cardiace, renale şi a bolilor de piele. Extern, tinctura grăbeşte vindecarea arsurilor şi a cicatricilor, compresele cu bitter fiind recomandate de asemenea în cazul durerilor de cap sau înţepăturilor de insecte. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite