Cum se transmite şi cum îi afectează pe copii bacteria E.coli: sfatul medicilor pentru a preveni îmbolnăvirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Escherichia coli (E. coli)  se găseşte în mod obişnut în tubul digestiv al oamenilor şi animalelor şi se transmite prin contactul direct cu persoane bolnave sau prin consumarea de alimente contaminate. Bebeluşii sunt mai susceptibil să dezvolte o infecţie severă cu E. Coli, pentru că organismul nu a avut suficient timp să formeze anticorpi.

E. coli este o bacterie care determină aproximativ 80% dintre cazurile de infecţie a aparatului urinar , spun medicii. Nefiind o bacterie „pretenţioasă”, E-coli se găseşte nu doar în intestinul oamenilor, ci şi în apă, carne. Printre sursele de contaminare se pot numara fructele şi legumele crude, precum şi în laptele nefiert. La fel ca virusul hepatic, E.coli se poate transmite interuman şi prin atingere mâinilor murdare. 

Cele mai multe tulpini ale bacteriei sunt inofensive, dar există şi excepţii, cum ar fi tulpina EHEC-enterohemoragie E COLI- ce provoacă toxiinfecţii alimentare severe. Printre simptomele acestei boli se numără diareea, febra, vărsăturile şi crampele abdominale. 

„Bacteria afectează vasele de sânge, provocând hemoragie la nivelul organelor interne. Boala afectează rinichii, dar se manifestă şi a nivelul intestinului, provocând diaree. Bacteria începe să lucreze în câteva zeci de ore, maxim 48 de ore de la infectare. Cei mai mulţi pacienţi se pot vindeca după zece zile, însă, în anumite situaţii, infecţia poate duce la sindrom uremic hemolitic (SUH ), care poate fi mortal”, explică Ion Mihail, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. 

Statisticile arată că 10 % dintre pacienţii infectaţi cu EHEC pot dezvolta SUH, boala mortală caracterizată prin blocaj renal acut şi anemie hemolitică, care afectează în mod deosebit copiii.  

Primul simptom al sindromului hemolitic

 Dincolo de faptul că reprezintă principala cauză a blocajelor renale la copii, specialiştii atrag atenţia că SUH poate provoca şi complicaţii neurologige, cum ar fi un atac de apoplexie şi comă. 

„Părinţii ar trebui să-şi ducă copiii la doctor atunci când observă că cei mici au două-trei scaune apoase. Dacă diareea este severa, cu sange,  este posibil ca micuţii să fi dezvoltat SHU. Ar fi bine ca antibioticul să se administreze după examenul coprobacteriologic, altfel rezultatele testelor vor fi afectate. Boala evoluează mai repede la copii pentru că e primul contact cu bacteria, iar organismul nu a avut suficient timp pentru a-şi forma anticorpi”, mai spune epidemiologul valcean.

Printre simptomele infecţiei cu E.coli se mai numără urinarea scăzută şi deshidratarea. De asemenea, daca apar semne ale SUH după o boală gastrointestinală recentă, vizita la medic este obligatorie.

Reguli generale pentru prevenirea infectării cu E.coli

Dincolo de regulile generale de igienă cum ar fi spălarea pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei,  înainte şi după schimbarea scutecelor sau după contactul cu animalele, medicii mai recomandă depozitarea separată a cărnii de alte alimente, prepararea alimentelor în condiţii de igienă şi fierberea laptelui crud înainte de consum. De asemenea, este indicată firberea pentru două minute, la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, a cărnii tocate. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite