Expertiza judiciară - singura şansă a sinistraţilor din Alunu Vâlcea pentru a fi despăgubiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece luni în care 27 de persoane au stat pe unde au nimerit: în module de tablă, la rude sau în Centrul de Asistenţă Socială, singura soluţie pe care o mai au sinistraţii din Alunu, după alunecările de teren, de anul trecut, este instanţa de judecată. Este o concluzie la care au ajuns autorităţile, în urma întâlnirilor organizate pentru a se găsi o soluţie.

Anul trecut, în luna mai, urmare a alunecărilor de teren produse în localitatea Alunu, din judeţul Vâlcea, 27 de oameni au rămas pe drumuri. 

De atunci, tot aşteaptă să fie despăgubiţi, ca să poată să-şi reia viaţa normală. Şi tot de atunci locuiesc în condiţii greu de imaginat. Spre exemplu, şapte persoane stau în containere metalice, unde pe timp de iarnă, în special, condiţiile sunt inumane, alţi 10 - în Centrul de Asistenţă Socială, iar restul la rude.

Între timp, de la Guvern a venit o adresă prin care se spune că nu există un temei legal pentru achitarea despăgubirilor de către Stat, întrucât din prima evaluare, solicitată de la nivel Central, a reieşit că la Alunu se poate vorbi despre o culpă comună – „cauze naturale şi antropice”. 

„Poluatorul plăteşte”, susţin reprezentanţii Ministerului Dezvoltării

Pe principiul „poluatorul plăteşte”, Ministerul Dezvoltării, prin răspunsul dat, creează impresia că vinovată este Exploatarea Minieră Berbeşti. Altfel spus, exploatările miniere făcute de-a lungul timpului şi eroziunea pământului au dus la alunecările de teren din Alunu.

image

  Directorii Exploatării Miniere Berbeşti şi ai CET Govora, Foto: Adevărul

Dar cum evaluarea nu ţine loc de expertiză, reprezentanţii Carierei Berbeşti – Alunu refuză să ia în considerare o astfel de ipoteză. Aceştia susţin că alunecarea de teren a fost provocată de cauze naturale. „Am fost verificaţi de toate instituţiile statului. Până la alunecare, nu am avut nici măcar o amendă în zona minierei. Până nu se stabilesc cauzele acestui fenomen, eu nu pot răspunde la întrebarea legată de despăgubiri”, a declarat Milorad Cumpănăşoiu, directorul Exploatării Miniere Berbeşti - Alunu.

Instanţa de judecată, unica soluţie, din moment ce ancheta penală întârzie cu o expertiză

În ceea ce priveşte expertizarea, ca să fie siguri că „nu este opozabilă”, adică în interesul vinovaţilor, sinistraţii şi administraţia locală trebuie să dea în judecată Miniera şi să ceară o expertiză, în lipsa unui rezultat clar din partea organelor de cercetare penală. La rândul lor şi acestea pot să ceară o expertiză, care însă  se lasă aşteptată de mai bine de o jumătate de an.

„Există două posibilităţi legale în acest moment. Una dintre ele este ca, în cadrul cercetării penale (aflată în derulare de 10 luni – n.r.) care este făcută de către Parchet, să se solicite expertiză judiciară care este opozabilă părţilor. A doua posibilitate este calea acţiunii civile, introdusă de către Unitatea Administrativ Teritorială  (Primăria Alunu - n.r.) şi / sau persoanele care au fost prejudiciate. Este un proces care durează şi este clar că oamenii nu au nici un fel de vină.”, sfătuieşte prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

„Eu sunt convins că ei sunt vinovaţi”

La rândul rău, primarul Comunei Alunu, Cristian Birăruţi, este de părere că CET Govora, în subordinea căreia funcţionează acum exploatarea minieră, ar trebui să dea dovadă de responsabilitate: „Părerea mea este că CET Govora trebuie să îşi asume această responsabilitate. 

image

Inspectorul şef al ISU Vâlcea şi primarul din Alunu, Foto: Adevărul

Deja cetăţenii au luat legătura cu un avocat, ne-au cerut actele necesare şi se porneşte procesul. Mai bine pentru ambele părţi ar fi să nu se mai dea bani pe procese. 

Oamenii aceştia sunt în continuare într-o situaţie foarte proastă. Şi noi la fel. Avem un sechestru pentru 44 de miliarde lei vechi, moştenit de la vechea conducere.Trebuie să ne gândim şi la ei. 

Domnii de la CET Govora trebuie să accepte realitatea, să-şi recunoască vina. Eu sunt convins că ei sunt vinovaţi. Se va descoperi adevărul după proces, dar mai bine se plătesc acum despăgubirile. Oricum 3 milioane de lei nu este o sumă prea mare pentru ei”, susţine edilul.

Legislaţia şi haosul administrativ din trecut - duşmanii sinistraţilor

Pe de altă parte, halda de la Alunu are mai mulţi proprietari, care s-au tot schimbat de-a lungul timpului – printre care Exploatarea Minieră, Primăria Alunu, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), CET Govora etc. În ceea ce priveşte SNLO, s-a făcut un transfer de proprietate de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) care nu a fost reglementat nici până în ziua de astăzi. CEO a fost proprietar pe 300 de hectare de teren în zonă.

Din cauza legislaţiei şi a faptului că nu se cunosc exact proprietarii, şi prin urmare nu pot fi traşi la răspundere, nimeni nu vrea să-şi asume o vina. „La Alunu stăm foarte prost cu eliberarea titlurilor de proprietate”, recunoaşte primarul. 

 Exploatări din 1978

Reprezentanţii Minierei susţin chiar că terenul pe care s-a produs alunecarea nu le mai aparţine, dar nu spun nimic când vine vorba de exploatările din trecut.

„Terenul de unde a pornit alunecarea aparţine Primăriei”, susţine directorul Carierei, care recunoaşte însă că în zonă se exploatează din 1978. 

Pe de altă parte, abia după alunecare instituţiile statului au început să amendeze Exploatarea pentru „nereguli”, dar când sunt puse să spună exact care au fost acestea, preferă să folosească termeni generici: „pentru nerespectarea măsurilor impuse anterior... şi pe documentaţie şi pe teren”, spune comisarul şef al Gărzii de Mediu, Monica Frusescu, fără să explice clar care au fost acestea.

image

Lacuri de acumulare, pe terenul afectat, Foto: Adevărul

Reprezentanţii Carierei susţin însă că au fost sancţionaţi „din cauza documentelor pe care le-am pus la dispoziţie, despre care spun dumnealor că nu au corespuns cu ce au solicitat”. 

Cariera amendată cu 50.000 de lei „pentru nereguli”, după alunecările de teren, a contestat sancţiunea

Nişte documente care au costat Exploatarea Minieră 50.000 de lei amendă. Sancţiune care, de altfel, este contestată în instanţă pe motiv că „nu suntem proprietarii haldei”.

Alunecarea de teren este stabilizată în acest moment, dau asigurări specialiştii: „A fost întocmit studiul de fezabilitate pentru soluţia definitivă. Am primit avizul de la Bucureşti, pentru Râul Olteţ. O să casetăm râul pe o lungime de 200 de metri, mult mai mult decât soluţia provizorie aplicată până acum”, susţine Elena Miroiu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea.

ISU Vâlcea a completat: „Este o stare provizorie de normalitate, acum. Situaţia din zonă este monitorizată în permanenţă de către ISU Vâlcea. Nu sunt mutaţii, suntem pregătiţi în permanenţă să intervenim”, a declarat comandantul Dan Pascaru.

Alunecările de anul trecut au afectat şi 60 de hectare de pădure şi teren agricol, precum şi platforma drumului judeţean 605 C, legătura cu oraşul Berbeşti.

Numai că, în urma precipitaţiilor din ultimele luni, în zona unde au avut loc alunecările s-au format adevărate „lacuri”, care au şi 2 metri adâncime, după cum a declarat primarul din Alunu, Cristian Birăruţi. Lacuri care pot reactiva alunecările, după cum a mai precizat acesta, dorind să tragă un nou semnal de alarmă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite