FOTO Pârtia de schi de la Vidra-Obârşia Lotrului, o investiţie de 34 milioane de euro fără locuri de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vecinătatea partiei de schi de la Vidra nu se pot construi spatii de cazare
În vecinătatea partiei de schi de la Vidra nu se pot construi spatii de cazare

Proiectul celei mai mari investiţii din Oltenia riscă să fie blocat dacă nu se va modifica în Parlament Codul Silvic, care să permită şi construirea unor spaţii de cazare.

În toamna acestui an, Pârtia de Schi Vidra-Obârşia Lotrului, din judeţul Vâlcea, ar urma să fie dată parţial în folosinţă.

„Într-o primă fază, vom da în folosinţă una dintre pârtii. Investiţia este cea mai mare din domeniul turismului din întreaga Oltenie. Din totalul fondurilor necesare amenajării acestui obiectiv turistic, 80 la sută sunt date de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar 20 la sută de Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea", a spus Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea. Investiţia se ridică la 34 milioane de euro, cu TVA, şi este formată dintr-o primă pârtie de schi, în lungime de 2.413 metri , iar cealaltă de 2.263 metri, pe o altă variantă, ambele fiind deja avizate ISCIL, la fel şi instalaţia de telescaun, în lungime de 733 de metri.

„Am trecut deja şi proba de foc , cea de intervenţie în cazul blocării turiştilor în telegondolă, instalaţiile fiind de ultimă generaţie, compatibile cu cele de pe marile pârtii din lume. Tot aici urmează să funcţioneze un punct Salvamont, dotat cu tot ce este nevoie. Cât priveşte oferta de schi de la Vidra-Obârşia Lotrului, ea este asemănătoare cu cea de la Poiana Braşov, dar peisajul întrece cu mult Valea Prahovei fiind cel mai ozonificat din România", a spus Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea.

Cumpărătorii de terenuri din jurul staţiunii, în stend-by

Problema cea mai delicată rămâne însă a spaţiilor de cazare. Dincolo de acest obiectiv turistic cu care vâlcenii au motiv de mândrie, în jurul amenajării turistice, terenurile au fost deja cumpărare.

„Atât persoane fizice, cât şi juridice dar şi mari companii care vor să construiască hoteluri, au cumpărat teren în apropiere, care a fost deja lotizat. Problema este însă alta! Pe aceste suprafeţe cu pădure nu se pot construi spaţii de cazare, pentru că, actualul Cod Silvic nu permite scoaterea din intravilan a acestor terenuri. Consiliul Judeţean(CJ) Vâlcea a făcut demersuri şi a trimis memorii la Parlamentul României pentru modificarea Codului Silvic astfel încât să se poate construi pe aceste suprafeţe. Statul nu va investii în spaţii de cazare, ci doar intreprinzătorii privaţi pot face acest lucru", a mai spus Ion Câlea.

În toamna acestui an se va da în folosintă prima partie de la amenajarea turistică Vidra-Obârşia Lotrului

Cum modificarea Codului Silvic se anunţă a fi o procedură de durată, sindicatul CNSRL Frăţia a prins momentul că poate să valorifice potenţialul celor trei hoteluri de la Vidra, situate la câţiva kilometri de pârtie, dar aflate într-o stare avansată de degradare. „Deocamdată avem funcţionale un număr de 78 de locuri de cazare, în cinci vile. Din cele trei hoteluri existente la Vidra, două dintre ele se pot reabilita, fiecare având un număr de 90 de locuri de cazare. Cel de-al treilea hotel are defecţiuni din construcţie. Cu ajutorul unui investitor străin, în cel puţin cinci-şase luni de zile, primele două hoteluri pot fi date în folosinţă", a spus preşedintele CNSRL Frăţia, Constantin Pârvu.

Decretul lui Ceauşescu şi pământurile moşnenilor împroprietăriţi abuziv

Problema începerii lucrărilor la cele două hoteluri este şi ea amânată din cauză că CNSRL Frăţia se afla în procese interminabile cu Obştea de Moşneni din Novaci-Gorj, care au revendicat terenul.

„Terenul de la hotelurile din Vidra a fost dat cu titlu de folosinţă, printr-un Decret al Consiliului de Miniştri de pe vremea lui Ceauşescu. Am avut mult de furcă cu moşnenii care au fost împroprietăriţi abuziv, ne-au cerut chiar chirie să intrăm în staţiune. După ce procesul a ajuns la Judecătoria Brezoi, apoi la Tribunalul Vâlcea, a fost dat din nou spre rejudecare la Judecătoria Brezoi. În urmă cu trei zile am câştigat la Judecătoria Brezoi. Moşnenii au însă termen de recus 30 de zile şi cu siguranţă vom ajunge la Tribunalul Vâlcea. Chiar dacă în acest moment firmele private ar câştiga dreptul să înceapă să construiască, tot ar trece doi ani până la finalizarea unor hoteluri sau pensiuni", a completat Constantin Pârvu. Beneficiarul proiectului celor 34 milioane de euro este Primăria Voineasa, iar despre împroprietăriii moşnenilor, mingea a fost pasată în curtea Comisiei Judeţene de împroprietărire.

„Noi, Primăria Voineasa, am făcut doar propuneri de împroprietărire, dar Comisia Judeţeană este cea care trebuia să discearnă. Lucrarea pârtiei ar trebui terminată definitiv în iulie 2013, dar cu siguranţă iarna aceasta va fi gata. Cei care au dat avizele pârtiilor de la Vidra au spus că va fi cel mai tare domeni schiabil din România", a spus Gheorghe Dobrin, primarul din Voineasa.

Complex Turistic Integrat în Munţii Parâng-Lotrului


Proiectele privind amenajarea turistică pentru sporturile de iarnă de la Vidra-Obârşia Lotrului nu se opresc aici cu toate că, într-o primă fază, cazarea în zonă rămâne o problemă cu cântec.

„Suntem în tratative şi colaborăm cu judeţele Sibiu, Alba, Hunedoara şi Gorj pentru a face un Complex Turistic Integrat în Munţii Parâng-Lotrului. Vrem să unim şi staţiunea de la Vidra cu staţiunea Rânca. Vâlcea are peste 43 de proiecte turistice, aflate în diverse stadii, implementate în judeţ, printre care «Mirajul Oltului», de modernizare a staţiunii Călimăneşti, cel de reabilitarea bazei de tratament de la Băile Olăneşti şi multe altele pe care le avem în lucru" , a mai spus Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite