Povestea pianinei din subteranul Râmnicului, locul de unde se aud acorduri în fiecare zi timp de o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna august a anului trecut, în subteranul oraşului Râmnicu Vâlcea, în fiecare zi, pentru o oră cel puţin, răsună acorduri de pianină. Instrumentul a fost achiziţionat de Uniunea Artiştilor Plastici din România - filiala Vâlcea, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Irina Şaţchi”, şi este găzduit de Galeria „Pasaj 1 Cozia”.

La Râmnicu Vâlcea, din vara anului trecut, într-un pasaj pietonal subteran, situat chiar în centrul oraşului, sub bulevardul principal – Calea lui Traian, s-au deschis două galerii de artă: Pasaj 1 şi 2 Cozia, pe o suprafaţă de 333 mp.  Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu, de 12 milioane de euro, care a vizat refacerea întregii piaţete centrale a municipiului reşedinţă de judeţ.

La scurt timp, în spaţiile expoziţionale subterane, pe lângă lucrările de artă, într-una dintre galerii a apărut şi o pianină. Şi tot de atunci, mai precis din luna august a anului 2017, spaţiul găzduieşte tot felul de evenimente muzicale, culturale, de la concertul mezzosopranei Nicoleta Vasâi, de Ziua Naţională a Culturii, la celebrarea a 60 de ani de existenţă a instituţiilor de educaţie culturală din Râmnic, precum Şcoala de Muzică şi Arte Plastice – Liceul de Artă Victor Giuleanu, de la recitalurile şi repetiţiile Corului Arhiepiscopiei Râmnicului, la concert de colinde  - repertoriu instrumental din muzica universală prezentat de elevii catedrei de vioară şi pian ai Liceului de Artă şi ai Şcolii de Artă şi Meserii din Rm. Vâlcea sau miniconcertul unuia dintre cei mai talentaţi pianişti  vâlceni – elevul Sabin Bănescu.

Practic, se doreşte transformarea unui pasaj subteran într-un „centru de interes turistic şi cultural al oraşului, unde sunt organizate inclusiv concerte de muzică de cameră. Un loc unde se promovează bunul gust şi actul de cultură autentic”, după cum se exprimau chiar organizatorii galeriilor.

În plus, în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, trecătorii au posibilitatea, ca pe lângă vizitarea unor galerii de artă inedite, conţinând artă plastică, artă fotografică sau prezentări de carte, să se bucure cel puţin o oră de un miniconcert de pianină.

„Am deschis încă două galerii de artă în spaţiul de la pasajul subteran. Acolo se întâmplă lucruri extraordinare de tip interdisciplinar. Acolo, profesorii de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice predau pianul sau fac audiţii muzicale cu copiii. 

image

   Concert la pianina din adâncurile Râmnicului, Foto: Arhiva Liceu Victor Giuleanu

De ce? Pentru că este nevoie ca noi să înnobilăm cu artă spaţiul acela, să intrăm în contact cu publicul, să-l educăm chiar şi subliminal. El trece pe acolo şi aude altceva decât manea. Faptul că aude muzică bună şi nu manele, tot înseamnă ceva. 

Acolo se dau concerte, se fac lansări de carte, acolo copiii de la Şcoala Populară de Artă ţin cursuri de pictură şi de muzică, se familiarizează cu publicul. Am cumpărat o pianină pentru acel spaţiu. Şi, în fiecare zi, între orele 18:00 şi 19:00 este ora de muzică, vine cineva (elevii, de la şcolile de artă, prin rotaţie - n.r.) şi cântă acolo. O să umplem cu evenimente spaţiul acela şi vom fi ca un bulgăre de zăpadă care se tot rostologoleşte. Avem echipe de elevi voluntari care vin acolo şi desfăşoară alte acţiuni de promovare a unor evenimente, gesturi culturale sau educative pe care le fac ei”, mărturiseşte preşedintele filiale judeţene a Uniunii Artiştilor Plastici Vâlceni, Gheorghe Dican.

Tot domnia sa ne-a explicat şi de ce era nevoie de o pianină într-un astfel de loc, inedit, în subteran:  „O promovare bună a unui act artistic înseamnă ca dincolo de actul de cultură, de creaţie, să mai faci şi educaţie. Iar la Vâlcea se face şi educaţie. 

image

   Copiii talentaţi din Râmnicu Vâlcea se familiarizează cu publicul, Foto: Arhiva Liceu Victor Giuleanu

Noi, artiştii din Vâlcea, generaţia tânără cu care lucrez aici, ne-am implicat în proiecte şi programe împreună cu copiii. Să lucrezi cu copilul înseamnă să ai grijă şi de părinţii, şi de bunicii, şi de vecinii lui, care vin la evenimentele pe care le produci. Când educăm copiii, educăm de fapt toată familia”, mai spune Dican. 

Aşa se face că la Râmnicu Vâlcea, pe lângă educaţia muzeală se face şi educaţie muzicală, şi în subteran, nu doar în sălile de clasă sau la filarmonică. Fiindcă; „dacă vom face treaba asta vom avea public. Şi noi am reuşit acest lucru”, mai crede Gheorghe Dican.

În prezent, Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Vâlcea, lucrează la un proiect cultural, care are în vedere atât dezvoltarea spaţiului subteran cu expoziţii inedite, dar  şi dezvoltare pe partea muzicală. În cel mult două săptămâni, Galeria 2 Cozia va fi şi ea gazda unei alte pianine, aparţinând de această dată Şcolii Populare de Artă din Râmnicu Vâlcea. 

image

   Concert de colinde, în subteran, Foto: Arhiva Liceu Victor Giuleanu

Şi una, şi alta, ambele pianine sunt destinate în mod special copiilor talentaţi din judeţ.

„Intenţionez, ca de fiecare dată, ca la concertul pe care-l vom avea în cinci capitale europene, cu sprijinul Institutului Cultural Român, să avem alături de noi şi elevi de la Liceul şi Şcoala de artă, din Râmnicu Vâlcea”, ne-a mai mărturisit Gheorghe Dican, care este totodată şi vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Artiştilor Plastici din România. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite