Bani în avans pentru lucrări doar pe hârtie la primăriile din Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi primari au făcut plăţi în avans pentru lucrări inexistente
Mai mulţi primari au făcut plăţi în avans pentru lucrări inexistente

Verificarea administraţiilor locale din Caraş-Severin a scos la iveală o serie de nereguli. Cheltuirea banului public e un capitol sensibil pentru primăriile din judeţ, după cum arată un raport recent al Curţii de Conturi Caraş-Severin.

Potrivit raportului pe care l-a întocmit Curtea de Conturi a judeţului Caraş-Severin, controlul instituţiei a vizat „modul în care s-au realizat veniturile, în care s-au făcut plăţile, dar şi achiziţiile publice”. „În urma acţiunilor de audit, la toate entităţile s-au constatat deficienţe şi abateri”, arată raportul instituţiei. Mai mult decât atât, documentul îi acuză pe reprezentanţii primăriilor din judeţ, că nu s-ar fi implicat suficient în colectarea banilor la bugetul de stat. Urmările se reflectă în nivelul investiţiilor.

La Reşiţa, consilierii locali prognozaseră un buget de 150 de milioane de lei, în timp ce în urma colectărilor care s-au făcut la buget s-au încasat cu 30 de milioane de lei mai puţin, ceea ce îl face sensibil egal cu cel de anul trecut. „Banii sunt aşa cum sunt, priorităţile pentru 2010 sunt achitarea datoriilor, plata salariilor şi continuarea investiţiilor începute în cursul anului trecut”, spune primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Haos în judeţ

În timp ce la Reşiţa, banii adunaţi la buget sunt mai puţini, din cauza neimplicării, când vine vorba despre comunele din Caraş-Severin, cuvântul care le caracterizează este „haos”. La Zăvoi, spre exemplu, edilul a făcut plăţi fără documente justificative.

„Le-am dat prime angajaţilor de Crăciun. Aşa am considerat de cuviinţă, dacă dinspre prefectură nu a venit niciun atac al simplei mele decizii”, spune primarul, Gheorghe Coilă, care acum le reţine lunar angajaţilor câte 10 procente din salariu. Un caz ieşit din comun este şi la Primăria comunei Berzasca, unde executivul a făcut plăţi în avans pentru lucrări, după bunul său plac. Este vorba despre 142.000 de lei, bani daţi din bugetul local.

„Aşa a considerat Curtea de Conturi, că este ilegal, dar firma nu ar fi început lucrarea la staţia de epurare. Trebuia să procedez aşa”, spune Nicolae Furdui, primarul localităţii. Primarul de la Teregova a făcut plăţi în avans, de aproape 100.000 de lei, fără ca cineva să execute lucrările. Edilul nu a putut fi contactat în această dimineaţă.

Consiliul judeţean îi educă pe edili

„Noi încercăm să îi civilizăm pe primari. Îi chemăm la şedinţe, chiar săptămâna trecută am avut una”, spune Ionesie Gheorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Neregulile au ajuns la prefectură, care va lua măsuri.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite