VIDEO Ecologiştii acuză că Parcul Naţional Semenic va fi masacrat. Oficial guvernamental, demis după ce a criticat intenţiile manageriale ale Romsilva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine surprinsă de ecologişti în Parcul Naţional Semenic FOTO Agent Green
Imagine surprinsă de ecologişti în Parcul Naţional Semenic FOTO Agent Green

Planul de management propus de Romsilva pentru Parcul Naţional Semenic este extrem de contestat. Asociaţiile de mediu susţin că prin acesta, Romsilva nu face altceva decât să-şi urmărească scopul economic de a face bani din pădurile pe care vrea să le taie.

La sfârşitul săptămânii, organizaţie de mediu Agent Green a făcut publică o înregistrare ambientală în care preşedinte al Agenţiei Naţionale de Arii Protejate (ANANP), Florian Udrea, reproşează şi acuză RNP Romsilva că managementul din Parcul Naţional Semenic "este varză" şi ameninţă cu rezilierea contractului de administrare. Întâlnirea a avut loc în decembrie 2017 şi la aceasta au participat, alături de preşedintele ANANP, Florian Udrea, vicepreşedinţii Carmelia Balanica şi Ionel Petre, angajaţi ai PN Semenic şi directorul de Parc, Nicolae Ifca, iar din partea RNP Romsilva a fost prezent şeful departamentului arii protejate, Dragoş Mihai. La scurt timp, premierul Viorica Dăncilă a decis demiterea lui Florian Udrea de la şefia ANANP.

Prestaţia Romsilva în Semenic: ”Varză!” from AGENT GREEN on Vimeo.

Măturat de prim-ministru după ce a criticat masacrul din Semenic from AGENT GREEN on Vimeo.

Peste 5.000 de hectare, scoase din zona de protecţie

Ageent Green arată că prin planul de management, Romsilva urmăreşte doar exploatările şi profiturile din vânzarea masei lemnoase.  

“Suprafaţa zonei de protecţie strictă şi integrală a scăzut cu 5527 ha faţă de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Ştiinţific şi recomandată de Academia Română-filiala Timişoara. Dacă în anul 2013 zona de protecţie strictă şi integrală însuma 17.299 ha (47,5%), varianta de anul acesta reduce zonele protejate la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafaţa parcului. Cu alte cuvinte, o suprafaţă de teren mai mare decât cea a oraşului Reşiţa ar urma să fie exploatată commercial. Rezervaţia Bârzăviţa va cadea sub lama drujbelor. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a favorizat tăierile în rezervaţie, mascând exploatările şi extragerea de material lemnos prin utilizarea unui limbaj tehnic şi ambiguu. Activităţile permise în interiorul rezervaţiei sunt încadrate ca fiind <<cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru gradinărit (selectarea arborilor de extras, stabilirea căilor de colectare, a tehnologiilor utilizate etc.) şi măsuri de management specific>>. Cu alte cuvinte cheia în care trebuie citite aceste rânduri este urmatoare: „stabilirea căilor de colectare” = amenajarea de căi de acces pentru TAF-uri, „selectarea arborilor de extras” = exploatare forestieră mascată, „cercetari privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit” = exploatare forestieră mascată. În realitate echipa de silvicultori, care a elaborat planul de management, a urmărit facilitarea lucrărilor de exploatare forestieră în Rezervaţia Bârzăviţa, care în prezent este strict protejată”, arată reprezentanţii Ageent Green.

Aceştia mai spun că rezervaţiile Cheile Caraşului şi Buhui Mărghitaş vor fi afectate parţial de exploatări forestiere şi că echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a exclus din zona de protecţie strictă şi integrală anumite parcele de teren, acolo unde există posibilitatea de extragere a unui volum mare de lemn de cea mai bună calitate.

Romsilva susţine că toate parcurile au zone în care se permit lucrări

Cei de la Romsilva se apără şi susţin că orice parc naţional are zone unde sunt permise anumite lucrări silvice, în conformitate cu planul de management, care este extrem de contestat în situaţia de faţă.  

“Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are ca obiectiv extinderea treptată a zonelor de protecţie strictă şi integrală din parcurile naţionale şi naturale, dar pe baze ştiinţifice şi în baza unor studii de fundamentare riguroase, întocmite de specialişti.

Organizaţia ”Agent Green” lansează în mod regretabil acuzaţii false, susţinând că lucrările silvice necesare şi legale din zonele de conservare durabilă a parcurilor naţionale ar fi <<abusive>> sau <<crime forestiere>>, fără a avea argumente legale sau ştiinţifice.

În privinţa planului de management, au existat o serie de deficienţe, discutate cu factorii de decizie, iar în urma acestor discuţii aceste deficienţe au fost remediate, iar Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului a elaborat un plan de management nou, argumentat, urmând ca acesta să fie supus votului Consiliului Ştiinţific al Parcului.

Noul Plan de Management a urmat toţi paşii legali, a fost elaborat de un grup de specialişti, inclusiv biologi, a fost supus dezbaterii, au fost formulate observaţii şi apoi a fost definitivat. Prin noul document, suprafaţa zonei de protecţie strictă şi integrală creşte cu aproximativ 10%.

Organizaţia ”Agent Green” lansează deliberat informaţii false, ”omiţând” să precizeze faptul că ”Planul de Management” la care face referire, propus de mai multe persoane în anul 2013, nu a urmat paşii legali, neavând la bază argumente ştiinţifice valide, deci în prezent nu există o zonă de protecţie integrală de 17.299 de hectare, ci a existat o astfel de propunere în anul 2013 care nu a fost validată, în lipsa argumentelor ştiinţifice.

În rezervaţia Bârzăviţa nu este nicio <<exploatare mascată>>. În această rezervaţie se derulează în prezent, începând cu anul 1952, o amplă cercetare a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea din Bucureşti, un studiu care se întinde pe o durată de 120 de ani, prin care se aplică tratamentul tăierilor de transformare a pădurii echiene la codru grădinărit, structură ce tinde spre cea naturală. Rezultatele cercetării au făcut obiectul mai multor manifestări ştiinţifice la nivel naţional şi internaţional. Propunerea organizaţiei Agent Green de includere a rezervaţiei Bârzăviţa în zona de protecţie integrală, fără a prezenta absolut niciun studiu fundamentat ştiinţific, ar stopa proiectul de cercetare pe termen lung al specialiştilor I.N.C.D.S. Marin Drăcea.

Rezervaţiile naturale Cheile Caraşului şi Buhui – Mărghitaş, declarate prin Legea nr. 5/2000, se află deja în zona de protecţie integrală, deci acuzaţia organizaţiei Agent Green că ar urma intervenţii silvice în cele două rezervaţii naturale este, de asemenea, una falsă”, susţin reprezentanţii Romsilva, printr-un comunicat transmis către Adevarul.

Specialiştii au demisionat pentru că nu au vrut să gireze acţiunile Romsilva

De la izbucnirea întregului scandal, patru specialişti ai Consiliului Ştinţific al Parcului Naţional Semenic şi-au dat demisia pentru că nu au vrut să gireze acţiunile Romsilva. Ultima demisie este a Mihaelei Sopincean, săptămâna trecută, care susţine că a luat această decizie deoarece în mod cu totul abuziv "a fost înlocuită zonarea internă aprobată de Consiliul Ştiinţific precedent cu recomandarea Academiei Române, cu o zonare internă nouă care nu include în zona de protecţie strictă/integrală toate rezervaţiile naturale declarate legal....asigurând o protecţie redusă a ecosistemelor faţă de cca. 50% cât era propus iniţial. Pentru momentul actual, zona de protecţie strictă/integrală sub 75% consider că este inadecvată scopului legal al parcului naţional".

Sopinceanu a susţinut că "absenţa dezbaterilor reale şi constructive cu privire la elaborarea planului de management, focusate pe protecţie nu pe exploatarea resurselor naturale" au determinat-o să-şi dea demisia din funcţia de membru al forului ştiinţific.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite