VIDEO Avram Iancu a ajuns înot în România, la Moldova Nouă, unde a fost aşteptat de peste 1.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu s-a luptat 57 de zile cu valurile Dunării, ca să ajungă în ţară. FOTO Facebook/Avram Iancu
Avram Iancu s-a luptat 57 de zile cu valurile Dunării, ca să ajungă în ţară. FOTO Facebook/Avram Iancu

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru traseele pe care le parcurge înot, a ajuns astăzi în România, într-una dintre cele mai mari provocări la care s-a angajat.

După 57 de zile, la ora 12.30, sportivul a ajuns pe teritoriul românesc, la Moldova Nouă, unde a fost aşteptat cu pâine şi sare de către autorităţile locale şi judeţene, familie, prieteni, jurnalişti şi peste 1.000 de fani. Primul lucru pe care l-a făcut după ce a ieşit din apă a fost să-şi îmbrăţişeze soţia şi fetele, după care a salutat mulţimea prezentă.

“Mai întâi de toate aş vrea să încep cu mulţumiri faţă de Dumnezeu, care ne-a dat putere să ajungem până aici. Aş vrea să mulţumesc echipei mele de suport, care face o treabă deosebit de grea, treaba din spatele efortului meu, care nu se prea vede, dar care este vitală şi fără de care nu aş putea să fac acest efort, doamnei Vania Tunde, lui Râmbu Valerică, Lucian Coman, Ulise Calu, tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor oficiali ai acestui proiect. Este o tentativă de a realiza o premieră mondială pentru noi, românii. Vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare să-mi faceţi o primire atât de călduroasă. E mult peste ce m-am aşteptat. În calitate de bibliotecar, nu vreau decât să îndemn generaţia tânără să-şi orienteze privirea spre lectură, iar prin efortul meu am vrut să atrag atenţia asupra acestui minunat roman al lui Jules Verne, care descrie atât de frumos teritoriul acesta, cu care Dumnezeu ne-a înzestrat. Îmi doresc să duc la capăt următorii 1000 de kilometri”, a spus Avram Iancu, care a primit din partea primarului din Moldova Noua o plachetă care să marcheze cei 1860 de kilometri pe care i-a parcurs.

Avram Iancu a pornit de la izvoarele Dunării, propunându-şi să înoate câte 50 de kilometri pe zi, din traseul total de 2860, până la revărsarea fluviului în Marea Neagră. A decis să facă acest efort pentru a promova lectura, respectiv romanul Pilotul de pe Dunăre” scris de Jules Verne.  

A plecat din localitate Donaueschingen, în 20 iunie, cu gândul ca în 60 de zile să ajungă la Sulina. Nu a reuşit să se încadreze în timpul propus, pentru că vremea rea şi apele agitate ale fluviului i-au dat calculele peste cap. Până acum a parcurs circa două treimi din traseu, iar de mâine va porni să finalizeze şi ceilalţi 1000 de kilometri, pe care Dunărea îi străbate pe teritoriul românesc.

Sportivul român s-a născut în Petroşani, în urmă cu 41 de ani. E căsătorit, din anul 2000, şi are trei fetiţe. Este bibliotecar în oraşul natal şi un sportiv desăvârşit. Deţine mai multe titluri de campion şi vicecampion naţional la karate, a obţinut mai multe medalii la probe interne de triatlon, s-a clasat de mai multe ori pe podium la competiţii de ciclism şi de alergare montană. S-a făcut însă cunoscut după traseele lungi pe care le-a parcurs înot, fiind primul roman care s-a încumetat să lupte cu apele “îngheţate” ale Canalului Mânecii, înotând fără întrerupere 12 h şi 25 de minute, aproximativ 40 de kilometri.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite