ANCHETĂ Ioan Ciocan, lordul oşean al râurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ioan Ciocan este cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi cumpărat influenţa ministrului Mediului, Borbely Laszlo, pentru a obţine contracte cu Apele Române.

Societatea Lescaci Com Negreşti-Oaş, deţinută de Ioan Ciocan, face pate din grupul restrâns de firme care câştigă anual zeci de milioane de euro din contractele cu Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Ioan Ciocan este ginerele prim-vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, deputatul Gheorghe Ciocan, fost prefect, vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Coincidenţă sau nu, pentru Lescaci Com, marile contracte cu ANAR şi direcţiile apelor din subordine au început în 2005, an în care o altă serie de lucrări erau atribuite de aceeaşi instituţie unei alte firme din zonă, Beni Alex Negreşti-Oaş, condusă de omul de afaceri Vasile Ţânţaş.

Cazul Borbely

Ioan Ciocan este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi cumpărat influenţa lui Borbely Laszlo prin intermediul consilierului personal al ministrului, Szepessy Szabolcs. Ciocan ar fi renovat, pe cheltuiala firmei sale, 20.000 euro, un apartament aflat în proprietatea familiei ministrului.

Potrivit DNA, „lucrările la apartament au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie". Înainte de venirea lui Borbely la Mediu, firma negreşteană Lescaci adunase contracte în valoare de 1,2 milioane de euro din bani publici. Odată cu numirea lui Borbely la cârma ministerului, valoarea contractelor cu statul a crescut la 20 de milioane de euro, în doar doi ani. Ultimul contract, atribuit în urmă cu aproape două luni, a adus un milion de euro în bugetul societăţii Lescaci Com.

Socrul omului de afaceri Ioan Ciocan, deputatul PSD Gheorghe Ciocan, este secretarul Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, comisie care lucrează cu ministerul condus de Borbely. Ioan Ciocan a fost membru PDL şi, potrivit unor surse neoficiale din partid, s-ar fi reînscris de curând în partidul aflat la putere. Ioan Ciocan şi deputatul Gheorghe Ciocan nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii. Cei doi nu au răspuns apelurilor repetate ale reporterilor „ADS“.

Fără reacţie

Şeful lui Gheorghe Ciocan pe linie de partid, preşedintele PSD Victor Ponta, nu crede în existenţa unei legături între contractele obținute de Lescaci Com și faptul că socrul patronului firmei este lider și deputat al partidului. „Nu, nu cred că există vreo legătură între socru și ginere. Vă dați seama, daca eu sunt de la Gorj, socrul meu care e la Timiș mă ajută cu ceva? Socrul e socru, ginerele e ginere. Nu cred că există nicio legătură“, a declarat Victor Ponta pentru „ADS“.

Cum lucrează „mafia oşenească“

Localnicii şi oamenii de afaceri din anturajul lui Ioan Ciocan susţin că acesta este un personaj discret, familist, care îşi părăseşte domiciliul, un palat cu patru etaje şi peste 20 de camere decorate modern, doar pentru a-şi rezolva afacerile. Firma Lescaci a apărut pentru prima oară în presa locală şi naţională după un caz investigat de poliţistul de la Transporturi Feroviare, Matei Mărgărit, privind furtul unor vagoane-container cu piatră din Gara Satu Mare, produs în anul 2000. Piatra furată a fost folosită pentru construcţia drumului forestier din Pădurea Foieni, lucrare executată pentru 700.000 de lei de societatea Lescaci SRL Certeze, o firmă înfiinţată de Lescaci Com. Dosarul „Containerele“ a fost clasat fără acuzaţii, iar poliţistul Matei Mărgărit care a investigat cazul a fost tras pe linie moartă.

Mărgărit a fost bătut în 14 martie 2004 în Gara Sătmărel de un grup de mascaţi la comanda şefului poliţiei TF Satu Mare, Viorel Codrean. Acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a ordonat bătaia. Surse oficiale din poliţie susţin că bătaia încasată de Mărgărit are legătură cu dosarul „Containerele”, dezvăluit presei de Mărgărit, dar şi cu un alt dosar pe care acesta l-a investigat, în care un grup de contrabandişti de motorină furau combustibil din vagoanele aflate în Depoul Staţiei CF Satu Mare chiar sub nasul poliţiştilor. Numele deputatului Gheorghe Ciocan, la vremea aceea prefect, şi al familiei sale a fost vehiculat în presa vremii ca beneficiar al furturilor dezvăluite de Mărgărit.

Ioan Ciocan a revenit în prim-plan cu Lescaci Com în 2004, când firma a efectuat lucrările de construcţie la Cazarma de la Eforie Sud a Brigăzii de Menţinere a Păcii din Sud-Estul Europei, contract de 40 de miliarde de lei vechi atribuit direct societăţii de către Ministerul Apărării, condus de pesedistul Ioan Mircea Paşcu. Cazul nu a ajuns în instanţă.

64 de contracte în şase ani

Scandalul de trafic de influenţă în care este implicat ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a scos la iveală marile contracte ale Lescaci Com, care, în perioada 2005 – 2011, a obţinut 64 de contracte cu Apele Române în valoare de 37 de milioane de euro. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Someş-Tisa susţin că, numai pe această regională, firma Lescaci a câştigat în şase ani 10 licitaţii. „Calitatea lucrărilor este bună, lucru confirmat şi de diriginţii de şantier (care nu sunt angajaţi ai Apelor Române). Din anul 2005 până în prezent, din cele 54 licitaţii publice organizate de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, societatea Lescaci a participat la 37 de licitaţii din care a câştigat un număr de 10. Valoarea totală a acestor lucrări este de 16,7 milioane lei“, se arată într-un răspuns al Adminitraţiei la o solicitare adresată de „ADS“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite