Mitul grupei sanguine care determină temperamentul unui om: „Sunt poveşti frumoase pe care lumea le ascultă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii specialişti şi cercetători afirmă că tipul grupei de sânge pe care îl avem ne influenţează personalitatea, alţii susţin că acestea sunt simple speculaţii şi că grupa de sânge este importantă doar în cazul unei transfuzii. Credinţa că grupa sanguină influenţează personalitatea este atât de puternică în Japonia, încât unele companii o consideră un adevărat CV.

Grupele de sânge (sanguine) au fost descoperite în anul 1900, de americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist şi imunologist. El a identificat atunci trei tipuri de sânge uman - A, B şi 0. Doi ani mai târziu, în 1902, Landsteiner a descoperit al patrulea tip de sânge uman, AB.

Pentru această descoperire el a primit în 1930 Premiul Nobel pentru medicină. De atunci în revistele de specialitate, mai ales din Occident, dar şi din Japonia au apărut diverse studii prin care unii specialiştii şi-au propus să demonstreze că grupa sanguină influenţează personalitatea şi temperamentul unui om. 

Umanitatea se împarte în 4 grupe sanguineA,0, B si AB. Literele simbolizează doi antigeni (substanţe care pot fi atacate de sistemul imunitar) denumite A şi B. Grupa de sânge A are doar antigenul A; grupa de sânge B are doar antigenul B; grupa AB îi are pe amândoi; grupa 0 nu are niciunul, conform site-ului Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. În lume, cercetători s-au străduit să identifice o legătură stabile între grupa sanguina şi comportament, însă o contribuşie importnată adusă acestei teorii a fost cea a lui Leone Bourdel (1907-1966) care a lucrat pe mai multe sute de cazuri adunând câteva concluzii în baza unor teste de personalitate. Principalele lui concluzii au fost următoarele:

- subiectii din grupa A manifestă o căutare permanentă a armoniei cu anturajul lor şi nu se dezvoltă decât în această condiţie. Dintre persoanele aparţinând celor 4 grupe sanguine, cercetătorul susţine că sunt fiinţele cele mai sensibile la mediul exterior, cele mai influenţabile.

- subiectii din grupa 0 sunt în mod natural "în faza" cu mediul exterior, ei se adaptează fără dificultate.

- subiectii din grupa B sunt puţin sensibili la mediu. Ei trăiesc şi se exprimă urmând ritmul lor propriu, destul de indiferenţi la variaţiile mediului înconjurător.

- subiectii din grupa AB reunesc trăsăturile contradictorii ale celorlalte 3 temperamente, ei au dificultăţi în găsirea unui echilibru satisfăcător.

Pe de altă parte, academicianul Virgil Enătescu contrazice vehement această teorie care susţine el nu este decât o idee pe care occidentalii au preluat-o de la japonezi fără ca această teorie să fie dovedită ştiinţific.

“Foarte mult contează de mediul în care eşti crescut, cum eşti crescut, format. Azi se vehiculează o grămadă de lucruri care nu sunt adevărate. Noi avem enorm de multe credinţe care circulă şi lumea spune că e ştiinţă, dar nu putem vorbi în toate cazurile despre ştiinţă. Există temperamente, nu contestă nimeni asta, însă restul sunt poveşti frumoase pe care lumea le ascultă pentru că le place şi atunci ele aşa se răspândesc", explică medicul psihiatru Virgil Enătescu din Satu Mare. 

Medicul psihiatru mai precizează că nici măcar instinctele nu pot fi determinate de această grupă sanguină, deoarece ele nu există, decât într-o mică măsură, în rest individul ajunge să înveţe cea are de făcut şi cum să se descurce în societate. Pe de altă parte, în psihologie, comportamentul  este definit ca un conglomerat  de atitudini, reacţii şi  acţiuni care exprimă persoana în interacţiunea sa cu lumea şi cu sine însăşi. El este definit ca fiind rezultatul simbiozei între:  instinctele determinate genetic,  reacţiile primare, nevoile caracteristice  de  grup şi individuale. 

"La partea de imunitate grupele de sânge sunt importante. Aceste grupe de sânge sunt mai crescute sau mai scăzute la anumite populaţii. La asiatici, în general au mai mult grupele mixte, la noi, la europeni predomină grupa 0. Cred că educaţia pe care o primim contează mai mult în definirea personalităţii unui om. Omul nu are instincte, toată psihologia despre care vorbesc ei acuma e pe bază de instincte. Omul învaţă tot, inclusiv dragostea faţă de copiii, comportamentul, alimentaţia, mersul, până şi modul de gândire se învaţă", explică Virgil Enătescu. 

Progresele în neuroştiinte, neuroimagistică, neurochimie, neuropsihologie sunt  tot mai evidente, studiile interactiunilor creier- comportament fiind în dezvoltare continuă, însă teoria conform căreia personalitatea este influenţată de grupa sanguină nu a fost confirmată până în prezent de oamenii de ştiinţă, cu toate acestea, ea influenţează puternic mai ales credinţele japonezilor.  În Ţara Soarelui Răsare, revistele glossy nu publică horoscopul pe zodii, ci în funcţie de grupa sanguină. Acolo se crede că grupa de sânge influenţează foarte mult personalitatea, japonezii arătându-se uluiţi când aud că unii europeni nu îşi cunosc grupa sanguină.

Vă mai recomandăm:

Ce apreciază bărbaţii la femei dincolo de frumuseţe. Psiholog, despre rolul imaginii mamei în alegerea viitoarei soţii

Ce spun desenele copiilor despre personalitatea lor şi când ar trebui să ne îngrijorăm - explicaţia specialiştilor

Cum scăpăm de inhibiţii, timiditate şi de sensibilitatea exagerată la criticile celor din jur – specialiştii explică de unde vin aceste manifestări şi cum se tratează

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite