Povestea românului cu o colecţie inedită: are 10.000 de cutii de chibrituri, adunate din toată lumea. Cea mai valoroasă piesă „a făcut” Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
din poduri

Nagy Levente, de 48 de ani, din Carei, Satu Mare, colecţionează cutii de chibrituri încă de când avea 9 ani. A acumulat piese atât de multe şi atât de interesante încât participă cu ele la expoziţii. Cea mai importantă este o cutie care „a făcut“ Al Doilea Război Mondial.

Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi chibriturile sunt simple obiecte de uz casnic, considerate de unii chiar demodate, pentru Nagy Levente, de 48 de ani, din Carei, Satu Mare, cutiile şi conţinutul lor sunt punctul de plecare al unei pasiuni vechi de 39 de ani. Cu peste 10.000 de piese, colecţia lui Levente, care în viaţa de zi cu zi este depanator de aparate de uz casnic, este una dintre cele mai mari, dar şi dintre cele mai spectaculoase din ţară.

Era copil când a adunat primele cutii de chibrituri, mânat de o pasiune specifică puştilor de a colecţiona pur şi simplu. De atunci, totul s-a transformat într-un mare hobby, iar acum, când intră în posesia unei cutii rare de chibrituri, bucuria este tot ca aceea a unui copil când primeşte jucăria preferată.

„Pe la 9 ani am început să colecţionez timbre şi alte obiecte, însă chestia asta cu cutiile de chibrituri mi s-a părut a fi mai originală. De atunci şi până azi am adunat peste 10.000 de cutii, pe care le-am expus ultima oară aici, în oraşul meu natal, în urmă cu cinci ani“, afirmă colecţionarul.
colectie chibrituri

Piese din Republica Biafra

Să nu credeţi cumva că miile de cutii de chibrituri sunt păstrate aşa, de-a valma. Nici vorbă! Cutiile sunt atent aranjate pe categorii: chibrituri de mari dimensiuni, pentru şeminee, chibrituri anti-vânt şi hidrorezistente, chibrituri minuscule şi cele pentru grill. Pe urmă vin cele vechi şi foarte vechi, de peste 50 de ani, precum şi cele „în serie“, ilustrând cărţi de joc, sporturi, mărci de ţigări, femei goale, sticle de vin. De asemenea, le selectează şi în funcţie de ţara în care au fost produse. În acest sens cea mai interesantă piesă este o cutie de chibrituri ce provine din Biafra, o fostă ţară central africană „născută“ dintr-o lovitură de stat şi care a „supravieţuit“ doar trei luni.

sm
„Apreciez acele cutii care, pe lângă imagine, au şi un text explicativ, şi se referă la o aniversare, la un eveniment, astfel că imaginea etichetei, a cutiei, devine o mică parte de istorie: aşa putem afla când au avut loc alegeri, recensăminte ale populaţiei, evenimente culturale, sportive, expoziţii în ţara noastră. Însă pasiunea mea pentru colecţii nu se limitează doar la cutii de chibrituri, ci colecţionez şi insigne şi cărţi poştale, pe care într-un viitor apropiat doresc să le prezint într-o expoziţie“,subliniază Nagy Levente. 

Cutia de suflet: cea de la bunicul

Indiscutabil cea mai de preţ piesă din toată colecţia, dar şi aceea care are o poveste emoţionantă este o cutie de chibrituri care a aparţinut bunicului colecţionarului, luat prizonier de ruşi în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Bunicul a luptat în armata maghiară şi a căzut prizonier la ruşi, unde a fost deţinut o bună perioadă de timp. Singurul lucru care-l apropia de casă era o banală cutie de chibrituri, aşa că pentru el, aceasta era de mare preţ. Ca să nu-i fie confiscată, ştiind că ruşii erau mari «colecţionari» de orice obiecte provenite de la deţinuţi, bunicul a pus o bucată de hârtie în interiorul cutiei pentru a atenua zgomotul produs de beţişoare, atunci când i s-a făcut percheziţia corporală. Bunicul s-a întors din prizonierat împreună cu deja celebra cutie şi vă daţi seama că această piesă este de departe cea mai dragă mie“, ne povesteşte Nagy Levente.

sm

De prin poduri şi pubele adunate

Fiecare cutie a colecţionarului are un preţ, dar valoarea colecţiei e inestimabilă, crede el. „Această colecţie nu a fost, nu este şi nu va fi de vânzare. Nu mă opresc din colecţionat chibrituri şi mă bucur că acum, odată cu răspândirea internetului, pot să-mi dezvolt relaţiile cu alţi colecţionari. Nu am nicio reţinere însă să scotocesc şi prin podurile vechi, acolo am avut de multe ori surpriza să dau peste «mici comori», după cum de multe ori am reuşit să recondiţionez cutii foarte valoroase recuperate din pubele. Dacă ar fi să estimez valoarea în sine a colecţiei, sunt sigur că este destul de mare, însă nu vă voi da o sumă certă, asta şi fiindcă soţia m-ar lăsa o vreme nemâncat dacă ar şti cât am cheltuit până acum“, spune amuzat Nagy Levente.

Careianul speră ca în cel mai scurt timp să organizeze o nouă expoziţie, mai ales că acum, la Carei, castelul a fost renovat, acesta putând fi o gazdă perfectă pentru colecţiile lui, nu doar de cutii de chibrituri, ci şi pentru colecţiile de insigne şi cărţi poştale.

colectie chibrituri

De ştiut despre chibrituri

Nagy Levente spune că chibriturile cele mai răspândite (80% din cele de pe piaţă) sunt cele de siguranţă, numite şi chibrituri suedeze, după ţara în care au fost brevetate şi produse pentru prima dată, la mijlocul secolului al XIX-lea. 

*Chibriturile de vânt au gămălia de circa 20 de milimetri. Acestea nu se sting pe vânt şi se folosesc de către marinari sau artificieri. 

*Chibriturile bengale au multe caracteristici în comun cu chibriturile de vânt, dar ele au, în compoziţia gămăliei, coloranţi sau materiale care produc scântei. 

*Chibriturile-lumânare sunt, de fapt, lumânări care au la capătul fitilului materialul de aprindere, ca gămălia chibritului. 

*Chibriturile de camping sunt dintr-un material similar hârtiei, care arde 5-10 minute pentru aprinderea focului de lemne, cu o gămălie de chibrit de siguranţă la un capăt.Aprinzătoarele pentru soba cu petrol – bucăţi croite dintr-un material similar hârtiei, care nu produce fum prin ardere şi nu lasă cenuşă, cu sau fără o gămălie de chibrit la un capăt.

Vă mai recomandăm

Un pensionar din Brăila deţine o avere în timbre. Are o piesă rară: primul timbru colonial britanic, evaluat la peste două milioane de euro

Regele Mihai a fost prezent la întâlnirea colecţionarilor de Jeep-uri

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite