Satu Mare: Portret/ János Márk-Nagy este rangerul ecologist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janos Marc Nagy este ranger în cadrul Rezervaţiei Naturale „Râul Tur“
Janos Marc Nagy este ranger în cadrul Rezervaţiei Naturale „Râul Tur“

János Márk-Nagy este custode al „Rezervaţiei Naturale Râul Tur“ şi militează pentru protejarea naturii.



Profil
Născut. 23 iunie 1971,
Satu Mare.Studii. Facultatea de
Ecologie, Universitatea Bucureşti.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Iubitor de natură şi pasionat de drumeţii, János Márk-Nagy este director executiv al Societăţii Carpatina Ardeleana, asociaţia în a cărei custodie se află „Rezervaţia Naturală Râul Tur“. El şi-a transformat pasiunea faţă de natură în profesie. „Pe lângă activitatea de coordonare a proiectelor în cadrul asociaţiei, sunt şi unul dintre cei 11 rangeri care au grijă de aria protejată“, spune János. Imediat după absolvirea Facultăţii de Ecologie din Bucureşti, s-a implicat în bunul mers al Societăţii Carpatina Ardeleana.

„Era singurul ONG de profil din Satu Mare, cu activitate. Începând din anul 1995, eu şi un grup de tineri specialişti, biologi, geologi şi ecologişti, am decis să evaluăm valorile naturale din întreg judeţul. La acea vreme nu exista o arie protejată de interes naţional“, îşi aminteşte János. Tânărul spune că este interesat de cursul inferior al râului Tur din cauza diversităţii.
„În urma studiilor făcute în judeţ, am ajuns la concluzia că Turul Inferior este una dintre cele mai valoroase zone. Astfel, au început proiectele de conservare a acesteia“, spune János. „Rezervaţia Naturală Râul Tur“ a devenit în 2000 arie protejată de interes naţional. „Încă din 2001, împreună cu membrii organizaţiei, am demarat proiecte de cercetare, de inventariere a valorilor naturale ale zonei şi de popularizare a acestora“, spune János. Datorită studiilor întreprinse de membrii organizaţiei, rezervaţia „Râul Tur“ a devenit un sit natural de interes comunitar.
„Am reuşit să extindem de la 1.300 de hectare la 6.200 de hectare aria protejată «Râul Tur». În 2007, peste 22.000 de hectare au devenit arie protejată, de interes comunitar, respectiv «Sit Natura 2000», conform legislaţiei europene“, mai spune el.

Întrebări şi răspunsuri

Sunt sătmărenii iubitori de natură?
J.N.: Din păcate, comunitatea este uneori pasivă. Este important ca sătmărenii să fie mai informaţi şi mai conştienţi în privinţa protejării naturii, prin respectarea legislaţiei cu privire la ariile protejate, dar şi mai activi în privinţa protecţiei mediului, prin reducerea poluării.

Cum pot contribui sătmărenii la protejarea mediului?
J.N.: Sunt lucruri simple pe care le putem face. De exemplu, eu compostez deşeurile vegetale de mai bine de 15 ani. Astfel, am redus cu 50% deşeurile care sunt preluate de sistemul de salubritate.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite