Administraţia Aeroportului Sibiu, despre bărbatul şi copilul care au încercat să fure un avion: „Un incident regretabil, dar minor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Internaţional Sibiu FOTO facebook.com/sbzairport/
Aeroportul Internaţional Sibiu FOTO facebook.com/sbzairport/

Prefectul Judeţului Sibiu a transformat un „incident minor” într-o temă de dispută politică şi administrativă, sugerează administraţia Aeroportului Internaţional Sibiu. Într-un comunicat de presă instituţia a prezentat versiunea sa oficială a cazului care s-a întâmplat acum o lună şi pe care prefectul judeţului l-a făcut public.

Amintim că o declaraţie a prefectului Judeţului Sibiu, Adela Muntean, făcută miercuri, 25 aprilie, la şedinţa Colegiului prefectural, a făcut înconjurul publicaţiilor locale, dar şi naţionale, care scriau că un bărbat împreună cu fiul său de 12 ani ar fi intenţionat să fure mai întâi o maşină, apoi s-ar fi reorientat către un avion pentru a fugi în Germania. A urmat apoi un mesaj adresat preşedintelui Consiliului Judeţean, Daniela Câmpean: „să aibă mai multă grijă de maşinile Aeroportului Internaţional Sibiu”, conform unui citat de pe Turnul Sfatului. Iar la scurt timp, o declaraţie a social-democraţilor din Sibiu în care cereau demisia lui Câmpean.

Administraţia Aeroportului Internaţional Sibiu a venit cu propria explicaţie, confirmând că incidentul de securitate a avut loc şi că e regretabil acest lucru, dar precizând că „transformarea acestuia într-o temă de dispută politică şi administrativă este nepotrivită şi fără urmări constructive”.

„Perimetrul total care face obiectul măsurilor generale de securitate este de aproximativ 193 hectare (1.930.000 mp), fiind protejat cu un gard cu o lungime de aproximativ 9,4 km şi înălţime de 2,5 m, prevăzut cu sârmă ghimpată. Gardul are drept rol separarea fizică dintre zonele publice şi cele destinate operaţiunilor aeriene, fiind un prim element de limitare a accesului persoanelor neautorizate. Acest perimetru este supravegheat prin intermediul unui sistem închis de televiziune, la care se adaugă posturi fixe şi mobile de pază şi patrule. La intrarea neautorizată în acest perimetru se declanşează automat procedurile de răspuns şi alarmare şi personalul specializat intervine conform unor protocoale de securitate stricte. Trecerea neautorizată de acest gard nu pune în mod direct în pericol securitatea aeronavelor, platformelor de zbor sau pasagerilor”, a explicat administraţia aeroportului.

În ceea ce priveşte cazul respectiv, în comunicat se menţionează că cele două persoane ar fi sărit gardul la aproximativ o jumătate de kilometru de zonele destinate pasagerilor sau aeronavelor şi ar fi fost oprite şi identificate conform procedurilor de securitate, „înainte ca acestea să acceseze zonele sensibile mai sus menţionate”. Ulterior, incidentul a fost raportat Poliţiei Transporturi şi Autorităţii Aeronautice Civile Române.

„În aceste condiţii, considerăm că transformarea unui incident de securitate regretabil, dar minor, petrecut în urmă cu o lună, în temă de dispută politică sau administrativă este nepotrivită şi fără urmări constructive. De asemenea, orice legătură între o astfel de întâmplare şi viitoarele evenimente internaţionale de anul viitor de la Sibiu (În anul 2019 Sibiul va găzdui Summitul UE - n.n.) este neavenită şi lipsită de suport real, dispozitivele de securitate ale aeroportului fiind cu totul diferite de cele de protecţie ale aeronavelor sau persoanelor care călătoresc cu regim special”, au mai transmis cei de la Aeroportul din Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite