Bacalaureat organizat „după cum îi taie capul“. Haosul total reclamat de doi elevi eliminaţi pentru că au avut telefoane la ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminaţi pentru că au fost descoperiţi la sesiunea din iunie a bacalaureatului cu telefoane mobile la ei, doi elevi au fost amânaţi pentru sesiunea de toamnă care va începe săptămâna viitoare. Au fost, iniţial, acceptaţi, după care – respinşi. Încercând să desluşească motivele respingerii, părinţii au descoperit un examen de Bac, despre care spun că este organizat în mod viciat de la început la sfârşit.

În dimineaţa zilei de vineri, 16 iunie, Victor aştepta liniştit apropierea orei 14.00, oră aproximată pentru intrarea lui la proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba engleză. La fel ca ceilalţi colegi care tocmai au terminat clasa a XII-a, Victor nu avea niciun fel de emoţii înaintea acestei probe: rezultatul evaluării nu se exprimă prin note ori calificativul admis/respins, iar subiectele din anii trecuţi au dovedit că este una din cele mai uşoare etape din cadrul examenului de bacalaureat. În plus, engleza, la fel ca şi germana, o vorbeşte fluent.

În jurul orei 12.30, Victor este sunat de unul din foştii săi colegi să se grăbească înspre centrul de examinare, deoarece evaluarea celorlalţi candidaţi s-a desfăşurat mai repede decât era preconizat. La ora 13 şi 11 minute, Victor era eliminat din examen pentru tentativă de fraudă. Avea să fie al doilea elev din respectivul centru, eliminat pentru tentativă de fraudă în sesiunea iunie – iulie 2017.

I-a sunat telefonul în buzunar

Victor este un elev din Sibiu, care a trecut cu bine de probele A şi D ale bacalaureatului din acest an, respectiv de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi de proba de competenţe digitale. A fost arondat centrului de examen amenajat în cadrul Liceului teoretic „Onisifor Ghibu“ din Sibiu, unde a şi învăţat în ultimii patru ani.

Tatăl său, care doreşte să îşi păstreze anonimatul, îl descrie pe Victor drept un copil cuminte, dar cu o personalitate puternică. În ziua în care a fost eliminat de la Bacalaureat, Victor a fost – de fapt – candidatul unui examen în care mai nimeni din comisia de examinare nu şi-a făcut datoria, susţine tatăl său.

„Îl cred pe Victor când spune că nu a avut de gând să fraudeze. A ajuns grăbit la examinare, a intrat direct în sală, deoarece a rămas ultimul. Şi-a tras subiectele, a trecut în bancă, şi-a creionat răspunsurile şi a venit în faţa comisiei. Formată, de fapt, dintr-un singur profesor în cea mai mare parte a examenului. Victor a prezentat primele două subiecte, iar când să îl termine pe al treilea, i-a sunat telefonul în buzunar. L-a scos, l-a închis şi a vrut să continue. Nu a mai fost lăsat, i s-a spus că este eliminat şi să nu se mai prezinte la celelalte probe“, descrie tatăl elevului modul în care a perceput derularea evenimentelor.

Ceea ce a urmat, însă, avea să scoată la iveală ample nereguli în pregătirea şi modul de organizare al probelor de la Bacalaureat.

Primul fals

De vineri, de când Victor a fost eliminat de la Bacalaureat, şi până lunea care a urmat, în familia sa a fost linişte şi tensiune. „A ajuns soţia mea după ce a fost eliminat, dar nu mai avea cu cine vorbi. Era vineri, toată lumea pleca, a trebuit să aşteptăm până luni şi, vă daţi seama, nu era deloc o perioadă fericită“, aminteşte tatăl elevului. Care, din săptămâna următoare, a început să facă drumuri între Inspectoratul şcolar şi centrul de examinare pentru a afla ce paşi trebuie urmaţi. Culmea, nici cei pe care îi întreba nu aveau răspunsuri. „Şi preşedintele centrului de examinare şi profesorii pe care îi ştiam de la Inspectorat îmi spuneau că e o situaţie nouă pentru ei şi nu ştiu ce să facă. Şi că aşteaptă să vină «cineva de la minister», care să îi lămurească“, mai spune tatăl lui Victor.

image

Procesul-verbal poartă data de 16 iunie 2017, deşi a fost completat mult mai târziu

Abia după două săptămâni şi jumătate, Victor este chemat la Liceu pentru a primi un exemplar din „procesul-verbal de sancţionare a candidatului“. Respectivul document poartă semnăturile celor doi evaluatori ai lui Victor, a unui membru al comisiei de bacalaureat şi a preşedintelui acestei comisii, Călin Găvozdea, cel care este şi directorul adjunct al liceului unde s-au desfăşurat probele în discuţie.

„Ca urmare a faptelor constatate, preşedintele comisiei de bacalaureat nr. 442, de la Liceul teoretic «Onisifor Ghibu» Sibiu, domnul Găvozdea Călin Mihail, decide: eliminarea din examen cu drept de înscriere în următoarea sesiune şi cu recunoaşterea probelor susţinute până la momentul eliminării. Se recunosc probele A, D“, scrie în procesul-verbal. Potrivit datelor de pe document, acesta ar fi fost întocmit chiar în ziua în care Victor a fost eliminat, adică vineri, 16 iunie 2017, ora 14:30.

„După ce a fost eliminat, Victor a fost chemat, într-adevăr, să semneze ceva. Dar nu este sigur ce, avea emoţii, vă daţi seama în ce stare era. Oricum, mie mi s-a spus în mod repetat că nu ştiu, deocamdată, cum să completeze procesul-verbal. Şi când ni l-au dat, după două săptămâni şi jumătate, cei din comisie mi-au spus că au găsit ei «o portiţă în metodologie» pentru a-i permite lui Victor să participe la sesiunea următoare. Am zis că, asta e, o lună şi jumătate trece rapid, iar Victor a început să înveţe în continuare. Se temea că, la sesiunea din toamnă, subiectele nu vor mai fi la fel de uşoare“, aminteşte tatăl elevului.

Să se înscrie. Dar să nu poată fi înscris

La mijlocul lunii iulie, atât Victor, cât şi Alin – celălalt băiat eliminat pentru că a avut telefon mobil la el – şi-au depus noile dosare pentru înscrierea la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. Cu trei zile lucrătoare înainte de prima probă, tatăl lui Victor este sunat de o cunoştinţă din cadrul liceului.

„M-a sunat să mă întrebe dacă am fost anunţat că băiatul meu nu mai poate participa la această sesiune. De unde să ştiu, că nu m-a anunţat nimeni. Şi atunci iarăşi s-a năruit totul în mintea noastră“, descrie tatăl lui Victor. Deoarece nu a primit nicio informare oficială, tatăl a aflat prin alte căi ce s-a întâmplat: reprezentanţii comisiei de bacalaureat au început, cu două săptămâni în urmă, să introducă datele candidaţilor în sistemul informatic. În cazul lui Victor şi Alin, însă, sistemul respingea înscrierea acestora, deoarece au fost eliminaţi la sesiunea din iunie-iulie.

Iar, potrivit metodologiei aprobată de Ministerul Educaţiei, elevii eliminaţi nu mai au voie să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. „Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi“, scrie în articolul 96, alineatul (1) al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, aprobată prin ordin de ministru în cursul verii anului 2016.

„Dacă asta scrie în metodologie, de ce au scris în procesul-verbal că fiul meu, la fel ca şi celălalt elev eliminat, au voie să participe la următoarea sesiune? Cine este cel din minister care le-a spus să facă aşa? Da, fiul meu a greşit, merită sancţionat pentru asta. Dar, dacă el este sancţionat, la fel să fie şi cei care au organizat bacalaureatul în mod defectuos“, cere acum tatăl lui Victor. Care, cu metodologia în mână, a luat la verificat modul în care au fost organizate probele de bacalaureat la care au participat elevii din acest an.

Vicii de procedură: procese-verbale semnate cu o lună şi jumătate înainte de bacalaureat

În ordinul de ministru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat 2017, scrie în mod clar faptul că se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, telefoane mobile, printre altele. Iar cei prinşi cu astfel de dispozitive vor fi eliminaţi, indiferent dacă au folosit ori nu respectivele dispozitive.

La fel de clar, însă, scrie că toate regulile de desfăşurare a examenului referitoare la candidaţi – cuprinse în şapte aliniate – trebuie prezentate candidaţilor înainte ca aceştia să intre la probe.

„Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi prevederile alin. (1)-(7) şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen. După parcurgerea paşilor menţionaţi la alin. (8), candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) are drept consecinţă măsurile menţionate la alin. (6) şi (7)“, este conţinutul alineatelor (8) şi, respectiv, (9) din ordinul de ministru emis în august 2016.

image

Metodologia în vigoare prevede că asistenţii comisiilor de bacalaureat trebuie să înştiinţeze candidaţii asupra regulilor de desfăşurare a examenului

Procesele-verbale prin care elevilor le-au fost aduse la cunoştinţă acest lucru au fost semnate de elevi cu mult timp înaintea derulării examenului de bacalaureat. „Evident că m-am interesat. Şi am aflat că aceste procese-verbale au fost semnate de elevi, când încă erau la şcoală, cu o lună şi jumătate înainte de Bacalaureat. Ori, de ce credeţi că legiuitorul a prevăzut aceste lucruri? Pentru situaţii ca şi cea a fiului meu, când – din grabă şi emoţii – a uitat de telefon. Victor a ajuns singur cu un profesor în sala de examinare, când metodologia cere cel puţin trei candidaţi şi minim doi evaluatori. Iar profesoara care l-a aşteptat în sală nu i-a spus nimic din toate acestea, nici măcar nu i-a spus pentru ce era cutia aceea de carton de pe catedră: pentru a fi depuse acolo telefoanele mobile“, spune acum tatăl lui Victor.

„Se joacă cu nişte destine“

Acesta mai arată că metodologia nu a fost respectată nici la început, dar nici la final. „Nimeni nu îmi mai explică acum de ce, la două săptămâni şi jumătate după eliminare, am primit un document oficial care ne spune că Victor se poate înscrie la sesiunea din toamnă, deşi metodologia interzice acest lucru. Vă daţi seama, după ce ne-am obişnuit cu gândul eliminării, după ce Victor s-a mobilizat şi a stat să înveţe toată vara, după ce s-a înscris iarăşi la examene, acum află că, de fapt, trebuie să mai stea încă un an. Copilul e distrus. Dacă se aplica de la început metodologia, măcar acum nu mai eram iarăşi în situaţia aceasta. Pur şi simplu se joacă cu nişte destine“, spune tatăl lui Victor.

Acesta suspectează că nici procedurile de înregistrare audio-video ale examenelor nu au fost respectate, din moment ce solicitările sale referitoare la modul de derulare al anchetei asupra fiului său nu au primit niciun răspuns până acum.

Prin urmare, tatăl este decis să îi acţioneze în instanţă cei din comisia de bacalaureat. „Dacă fiul meu a greşit şi plăteşte, ceea ce e normal, să fie recunoscute şi greşelile lor. Pentru care să plătească. Nu lansez procesul pentru bani, îi vom dona dacă vor fi despăgubiri. Procesul va avea rolul de a descoperi şi pedepsi indolenţa şi lipsa de profesionalism“, mai spune tatăl lui Victor.

Fără comentarii

Neconcordanţele dintre metodologie şi modul de desfăşurare a bacalaureatului sunt confirmate şi de mama lui Alin, celălalt elev eliminat pentru că la proba de competenţe lingvistice – engleză a avut telefonul mobil la el.

„Nu ştiu ce vom face. Ca să dai în judecată, trebuie să ai bani. Iar noi nu prea avem. Nu ştiu ce vom face, dar nici eu nu văd normal ce s-a întâmplat. Procesul-verbal de eliminare noi l-am primit în iulie, deşi pe el e trecută data de 14 iunie. I-am spus asta preşedintelui de şedinţă, la care el mi-a răspuns că altcumva nu avea cum să o dea altfel. Fiul meu îşi asumă greşeala, asta e, dar problema e că am primit un document care ne-a dat speranţe“, spune mama lui Alin. Nici ea nu a fost înştiinţată oficial că fiul ei nu mai poate participa la noua sesiune. „Tot aşa, m-a sunat o cunoştinţă care lucrează la şcoală“, adaugă femeia.

Preşedintele comisiei de bacalaureat a confirmat că, într-adevăr, cei doi elevi nu mai pot participa la noua sesiune. „Alte declaraţii nu vreau să fac“, a mai spus Călin Găvozdea. Până la redactarea acestui material, nici conducerea Inspectoratului şcolar sibian nu a putut fi contactată pentru a comenta situaţia.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite