„Baloane de curcubeu“, filmul trimis la topit de cenzura comunistă şi salvat printr-un miracol. Va fi lansat oficial după 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lungmetraj care a surprins într-un mod prea aproape de adevăr viaţa satului din Epoca de aur, cenzurat copios de sistem şi trimis spre distrugere, a supravieţuit miraculos printr-o copie. Reîntors din Australia, unde a fugit de comunişti, regizorul Iosif Demian a descoperit copia. La 35 de ani de la filmări, la Sibiu este programată lansarea oficială a „Baloanelor de curcubeu“.

Într-un sat nenumit de la marginea Dunării, Dorel Vişan interpretează rolul lui Ene Lelea, un preşedintele de CAP care, trecut de prima tinereţe, decide să îşi vadă şi de propria viaţă şi să se aşeze la casa lui. Şi-o alege drept mireasă – spre invidia celorlalte mândre din sat – pe Lia, al cărei rol este jucat de Magda Catone, dar care iubeşte pe altcineva, un tânăr tocmai a ieşit din puşcărie, unde a fost trimis după ce a fost prins împuşcând o căprioară.


Iar cum nici în vremea comunismului iubirea nu cunoaşte îngrădire, la două zile după nuntă Ene Lelea este părăsit de Lia pentru tânărul care e şi sărac, pe deasupra. În comedia-lungmetraj, preşedintele de CAP, un fel de far călăuzitor al întregului sat, încearcă să înţeleagă de ce a fost lăsat de căruţă. „Cum e preşedintele vostru, tovarăşe?“, întreabă un ziarist, la finalul filmului. „E un zbir şi un prost, tovarăşe“, este răspunsul dat tot de preşedintele de CAP. Această replică de la final, care – în viziunea cenzurii din acele vremuri – putea face trimitere la preşedintele Nicolae Ceauşescu, a fost doar unul dintre motivele care au dus la interzicerea filmului.

Modificat de 18 ori

Filmul regizat de Iosif Demian a fost cenzurat de la bun început, deoarece în viziunea cenzorilor, titlul din scenariu – „Cu mâinile în grâu“ – nu se potrivea, făcând aluzie la furt. Cenzura specifică timpurilor s-a lungit, însă, extrem de mult şi după ce filmările s-au încheiat. Umorul prin care este surprins absurdul vieţii din satul comunist n-a fost pe placul comisiei de cenzori. Rând pe rând, echipa filmului „Baloane de curcubeu“ a primit tot felul de procese-verbale de la diferite echipe de vizionare care au cerut eliminarea scenelor în care apare noroiul de pe uliţe, cozile la butelii sau sărăcia vremurilor, ilustrată prin faptul că la barul din sat erau acceptate ca monedă de schimb şi ouăle proaspete.

image

Unul din nenumăratele procese-verbale prin care a fost cenzurat filmul lui Demian FOTO Astra Film Festival

După 12 sesiune de modificări, regizorului Iosif Damian i s-a cerut să refacă negativul, tăiat şi re-montat de atâtea ori. Versiunea cu numărul 13 n-a mai apucat să fie vizionată de către cenzori la momentul programat. Cele nouă bobine cu filmul în această variantă au zăcut o vreme în biroul proiecţionistului, apoi au ajuns în dulapul regizorului.

Vizionările cenzurii au fost reluate un an mai târziu. În cele din urmă, sistemul, iritat de problemele cu filmul, a cerut topirea tuturor copiilor.

Miracolul copiei cu numărul 13

În 1985, Iosif Demian, cel care se anunţa a fi unul din marii regizori ai cinematografiei româneşti, având deja un film în selecţia oficială Un Certain Regard, a părăsit România. După doi ani, a ajuns în Australia, la Sidney, unde a devenit profesor de imagine, şef de catedră în cadrul Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune. După Revoluţie, Damian s-a reîntors în ţară şi – din întâmplare –  a recuperat versiunea cu numărul 13. A transportat-o în Australia, unde pelicula a fost atacată, la propriu, de o ciupercă. A reuşit totuşi să digitalizeze versiunea care, de atunci, a mai fost proiectată în două rânduri unor studenţi români. 

iosif demian foto Iosif Demian

Iosif Demian va fi însoţit la lansarea oficială de la Sibiu de Dorel Vişan şi Magda Catone FOTO Iosif Demian, arhiva personală

Lansarea după 35 de ani

La Sibiu, de aproape 20 de ani, are loc în fiecare toamnă cel mai important eveniment dedicat filmului documentar din Europa de est: Astra Film Festival. Organizatorii au anunţat difuzarea oficială a filmului „Baloane de curcubeu“, la 35 de ani după realizare. „Continuăm o direcţie consacrată, aceea de a aduce în atenţia publicului capodopere ale cinematografiei româneşti, uitate sau nedescoperite, în special autorii obligaţi să emigreze din cauza cenzurii şi a interdicţiilor regimului“, arată Dumitru Budrala, directorul AFF. Filmul va fi lansat în prezenţa lui Iosif Demian. „Am făcut cinema cu toată dăruirea, cu toată dragostea, poate de aceea vine această răsplată“, a transmis Demian, înaintea plecării înspre România.

Întâlnire cu echipa

Lansarea oficială a filmului „Baloanele de curcubeu“ este programată în cadrul celei de-a cincea zi a festivalului Astra Film Festival. Vineri, 20 octombrie, la Sala Thalia din Sibiu, de la ora 19.00, alături de Iosif Demian vor fi prezenţi şi Magda Catone şi Dorel Vişan. Aceştia vor dialoga cu publicul pe tema filmului, a cenzurii comuniste, într-o discuţie moderată de regizorul român Cristi Puiu. „Ce mă miră şi mai tare este că o copie ajunsă pe YouTube e căutată şi vizionată de tot mai mulţi tineri, de a doua generaţie după Revoluţie, care nu au prins sistemul comunist, care spre surprinderea mea văd şi revăd filmul, şi care mă caută“, se arată, dornic de dialog, Iosif Demian.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite