De ce să fii student cu bursă în străinătate: „Va fi foarte uşor de citit pe faţa voastră că aţi fost studenţi Erasmus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum Uniunea Europeană încurajează nu doar schimbul de experienţă între cadrele didactice, ci şi mobilitatea studenţilor, tot mai mulţi tineri români au şansa de a studia în altă ţară, printr-o bursă Erasmus+ prin care primesc inclusiv bani de buzunar.

Descris drept cel mai de succes program al Uniunii Europene pe partea de mobilităţi destinate studenţilor, Erasmus+ este destinat studenţilor din 33 de ţări (cele 28 membre ale UE şi altele din Europa). Anul trecut, aproape 25.000 de studenţi români au beneficiat de o astfel de bursă.

Aceste mobilităţi pot fi accesate atât de cei înscrişi la licenţă, cât şi de cei care urmează cursurile de master sau doctorale. Granturile lunare oferite studenţilor care pleacă să studieze prin intermediul Erasmus+ sunt împărţite pe trei categorii, în funcţie de ţara-destinaţie. Cele mai mici sunt de 450 de euro pe lună, iar cele mai mari de 700 de euro lunar. Pentru studenţii cu o situaţie socială dificilă se acordă un supliment de 200 de euro lunar.

În timpul acestei mobilităţi studenţii străini sunt trataţi la fel ca cei ai instituţiei de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazaţi în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii şi facilităţi. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenţii nu mai sunt nevoiţi să dea examene de diferenţă.

De obicei, selecţia pentru mobilităţile Erasmus+ este organizată la nivelul fiecărei facultăţi din România în primele luni de primăvară. Actele şi procedurile de selecţie sunt stabilite la nivelul fiecărei universităţi, dar – în general – constau depunerea unor acte standard (CV, diplome etc) şi a unor scrisori de intenţie. Birocraţia pentru studenţii Erasmus+ mai include completarea, la finalul studiilor în străinătate, a unor formulare cu rezultatele obţinute. Acelaşi student poate beneficia de câte o bursă Erasmus+ şi la licenţă, dar şi la master sau în cadrul studiilor doctorale.

„Schimbă minţi“

Sloganul Erasmus+ (”Schimbă vieţi, deschide minţi”) a fost confirmat deja de mulţi studenţi sibieni care au ales să aplice pentru astfel de mobilităţi. ”Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universităţi, care permit studenţilor să efectueze mobilităţi de studiu, iar în timpul acestei mobilităţi studenţii străini sunt trataţi la fel ca cei ai instituţiei de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazaţi în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii şi facilităţi. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenţii nu mai sunt nevoiţi să dea examene de diferenţă”, este definiţia pe care reprezentanţii Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu o oferă burselor Erasmus+.

Monica Beca, fostă studentă Erasmus, fostă preşedintă a Erasmus Social Network Sibiu şi, în prezent, reprezentantă a Departamentului de Relaţii Externe al Universităţii din Sibiu a vorbit despre acest tip de burse ca despre o şansă oferită tinerilor.

”Veţi deveni mult mai independenţi şi responsabili. Veţi fi nevoiţi să vă gestionaţi singuri viaţa timp de o jumătate de an sau un an întreg. Veţi deveni mai toleranţi şi mai adaptabili. Veţi cunoaşte culturi şi mentalităţi diferite, veţi comunica mult cu oameni diferiţi de voi. Veţi vedea cum este, în detaliu, viaţa într-o altă ţară cu o altă cultură. Acolo veţi trăi viaţa de zi cu zi şi veţi ajunge să vă simţiţi ca acasă. Erasmus vă va deschide uşi în ceea ce priveşte relaţiile interumane, căci veţi cunoaşte foarte mulţi oameni, iar lucrul acesta vă poate ajuta şi pentru un start profesional. Va fi foarte uşor de citit pe faţa voatră că aţi fost studenţi Erasmus. Va fi doar începutul, pentru că vă veţi dori să lucraţi într-un mediu internaţional”, a povestit Monica Beca în faţa unor studenţi interesaţi de acest tip de mobilităţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite