La Sibiu au ieşit şi pescarii şi vânătorii să protesteze în stradă: „Fond cinegetic, nu cosmetic“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea alegerilor pentru o nouă conducere a Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor sportivi din Sibiu, câteva zeci de membri ai asociaţiei au ieşit să protesteze împotriva actualei conduceri, acuzată că a aranjat deja rezultatul votului.

Protestul pescarilor şi vânătorilor din Sibiu a pornit de la recenta decizie a actualei conduceri a AJVPS Sibiu de a-l demite pe secretarul asociaţiei, Alexandru Mareş, una dintre cele mai active figuri locale în lupta împotriva braconajului. În afară de restructurarea postului lui Mareş, cei care au ieşit la protest acuză şi modificarea regulilor de participare la alegerile programate joi, modificări care avantajează actuala conducere. „Vrem preşedinte ales, nu impus“, „Ne-aţi vândut pădurile, nu cedăm vânatul şi peştii“, „Jos corupţii, nu pădurea“, „Nu plătim să ne lucraţi“ şi „Fond cinegetic, nu cosmetic“ au fost printre mesajele scrie pe pancartele purtate de protestatari. Care au avut şi mesaje cu dedicaţie pentru cei din actuala conducere a AJVPS Sibiu: „Preşedintele cu Varga lui… taie craca orişicui“ sau „C&R ≠ Consiliul lui Robert“ au făcut referire directă la Robert Blaj, preşedintele AJVPS (şi directorul Direcţiei Silvice Sibiu), şi la Pompil Varga, directorul executiv al Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor.

„L-au dat afară pe singurul fără dosar penal“

Protestul de la Sibiu a fost organizat în faţa Direcţiei Silvice a judeţului, al cărei director, Robert Blaj, în calitate de preşedintele onorific al AJVPS Sibiu a propus zilele trecute desfiinţarea postului de secretar ocupat de Alexandru Mareş. „Eu, ca vânător, m-am rupt de ţigănia asta, m-am dus la un alt fond de vânătoare, privat. Dar cu pescuitul nu pot să plec, că nu am unde. Iar actuala conducere, l-au dat afară pe singurul care lupta cu adevărat împotriva braconajului şi pe singurul dintre ei care nu avea dosar penal“, spune unul dintre protestatari, care nu vrea să îşi dea numele. „Ştiţi de ce? Pentru că ăştia sunt toţi în gaşcă. Şi ajung prin funcţii de control şi inspecţie, căci se sprijină întrei ei, şi te trezeşti cu tot felul de lovituri de nu mai ştii cum să te ridici“, explică omul.

”Asociaţia noastră este ca o mică oglindă a societăţii în care trăim. Vedem că se întâmplă lucruri la noi în asociaţie, exact cum se întâmplă la cel mai înalt nivel în România, iar oamenii ies în stradă şi protestează fără să se întâmple nimic. Noi am vrea să vedem mâine, în adunarea generală, că se întâmplă o schimbare în urma acţiunii noastre de astăzi”, Romeo Stoicescu, preşedintele Filialei Pescarilor Sibiu

Un alt vânător, membru al AJVPS Sibiu, nu are însă nicio reţinere. Principala lui nemulţumire, în afara de non-combatul împotriva braconajului a celor rămaşi la conducere, este legată de creşterea consistentă a cotizaţiei pe care vânătorii trebuie să o plătească anual. În prezent, aceasta a ajuns la 2.650 de lei, în condiţiile în care majoritatea asociaţiilor judeţene din ţară au o cotizaţie anuală de aproximativ 1.500 de lei.  „Cea mai mare cotizaţie e de 1.700 de lei, în afară de cea de la noi. Şi ce fac cu banii, numai ei ştiu. Căci de hrănit animalele iarna nu o fac, altfel de ce credeţi că a venit ursul acela în Sibiu. Mi-e ruşine că stau alături de astfel de oameni“, spune Ioan Drăghiţă.

Alegeri „aranjate“

Protestul de miercuri după-amiază vine în contextul în care reprezentanţilor Filialei Pescarilor Sibiu, cei mai activi şi numeroşi combatanţi ai actualei conduceri, li s-a retras dreptul de a vota în scrutinul intern programat joi după-amiaza. „Nu cred că actuala conducere mai poate fi schimbată, având în vedere şi experienţa alegerilor trecute. Iar acum, văd că oamenilor care duc lupta împotriva braconajului li se taie picioarele“, spune Alexandru Horvath, unul dintre pescarii desemnaţi să reprezinte cu drept de vot Filiala Pescarilor Sibiu, dar care – în urma deciziei luată de conducerea AJVPS – a rămas fără acest drept.

Protestatarii au mai arătat că, în ultimele săptămâni, reprezentanţii actualei conduceri au aranjat lucrurile în aşa fel, încât pescarii şi vânătorii desemnaţi să voteze în cadrul AGA de joi, să fie favorabili celor aflaţi în funcţii. „Oamenilor le este frică şi de aceea nu vin nici să protesteze. Căci îşi pierd locul de muncă“, arată Ioan Drăghiţă către sediul Direcţiei Silvice, de unde o parte din angajaţi lucrează sau sunt membri ai AJVPS Sibiu.

Replicile

Înaintea protestului, directorul Direcţiei Silvice şi preşedintele AJPVS, Robert Blaj, spunea că decizia de demitere fost luată prin vot de Consiliul de conducere al asociaţiei. „S-a ridicat problema acestui Mareş care are lacunele lui. Şi în momentul în care la o şedinţă din asta există două voturi împotrivă şi în rest sunt toţi pentru ceva, atunci vă întreb eu democratic: dacă, din 15 oameni ,13 zic că vopsim clădirea asta în roşu, atunci e greu s-o faci galbenă. Nu merge!“, declară Blaj.

Alături de el, Pompil Varga, directorul executiv al AJVPS, spune că tarifele au crescut din cauza scăderii numărului de vânători. Iar numărul de vânători a scăzut din cauza reducerii numărului de fonduri de vânătoare. Care situaţie, la rându-i, se datorează unor legi „cu dedicaţie“. „Din 23 de fonduri, noi am rămas cu 12, în baza unei legi dată cu  dedicaţie. Prin această lege, asociaţiile de proprietari de păduri au primit dreptul să îşi facă propriile fonduri de vânătoare în condiţiile în care respectivii proprietari deţineau peste 50% din suprafeţele acestor fonduri. Aşa s-a ajuns ca, acolo unde primăriile deţineau aceste procente din suprafaţă, s-au creat asociaţii, domnul primar şi cu neamurile lui şi-a făcut şi asociaţii de vânătoare, iar fondurile de vânătoare le-au fost atribuite direct“, arată Pompil Varga.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite