Principesa Muna a Iordaniei, Doctor Honoris Causa la Sibiu, în prezenţa Casei Regale a României: „astăzi sunt binecuvântată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Muna Al Hussein a Iordaniei a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu înaintea deschiderii Congresului româno-iordanian de medicină FOTO Silvana Armat
Principesa Muna Al Hussein a Iordaniei a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu înaintea deschiderii Congresului româno-iordanian de medicină FOTO Silvana Armat

Principesa Muna Al Hussein, mama suveranului haşemit al Iordaniei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Evenimentul a avut loc în prezenţa Principesei Margareta a României.

Decernarea titlului de DHC al ULBS a avut loc chiar înaintea deschiderii Congresului româno-iordanian, eveniment anual care este organizat, alternativ, în România şi Iordania. La Sala Thalia, locul de desfăşurare a ceremoniei, Principesa Muna Al Hussein a fost aşteptată de conducerea Universităţii sibiene, fiind urmată la scurt timp de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, însoţită de Principele Radu.

Al treilea titlul primit în România

Adrian Boicean, prodecan al Facultăţii de Medicină din Sibiu este cel care a dat citire cuvântului Laudatio, în care a fost evidenţiată activitatea prinţesei Iordaniei în special în dezvoltarea sistemului medical, dar şi al celui educaţional. „S-a orientat spre creşterea sistemului de sănătate, în special prin intermediul învăţământului medical. Aceste preocupări au avut ca punct de referinţă anul 1962, când Alteţa Sa Regală a avut rolul decisiv în înfiinţarea Colegiului de asistente medicale «Prinţesa Muna». Datorită implicării sale, sunt dezvoltate 15 programe de învăţământ în domeniul asistenţei medicale, şapte masterate şi o şcoală doctorală cu un impact semnificativ în modernitatea sistemului iordanian de sănătate“, a arătat prodecanul Facultăţii de Medicină. Totodată, el a mai arătat că ASR Principesa Muna a iniţiat o serie de proiecte şi premii pentru emanciparea femeilor şi încurajarea acestora să se implice în cercetarea medicală. În România, Prinţesa Muna a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Iaşi şi, respectiv, Târgu Mureş, în 2013 şi, respectiv 2015. „Am convingerea că în responsabilitatea noastră de universitari stă recunoaşterea muncii excepţionale a oamenilor excepţionali. În acelaşi timp, este de datoria noastră să aducem excelenţa în comunitatea academică. Prin acordarea titlului de DHC Alteţei Sale Regale Muna Al Hussein, omagiem nu numai remarcabilele sale realizări, dar totodată propunem o comuniune între comunitatea academică a ULBS şi comunitatea academică iordaniană. Vivat, crescat, floreat“, a rostit Adrian Boicean.

principesa muna a iordaniei la Sibiu Foto Silvana Armat

Pentru popor

„Am lucrat cu şi pentru poporul meuׅ“, a rostit în cuvântul de mulţumire ASR Principesa Muna,

de origine britanică şi convertită ulterior la islam, în semn de respect pentru ţara de adopţie. Principesa Muna a făcut referire şi la relaţiile dintre România şi Iordania. „Parteneriatul româno-iordanian este de durată şi recunoscut mai ales în dezvoltarea sistemelor de educaţie. Studenţii care aleg să înveţe în România medicina apropie societăţile noastre. Cu această distincţie oferită mie astăzi sunt binecuvântată. Vă mulţumesc“, a mai spus Principesa Muna.

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, Ioan Bondrea, a vorbit despre rolul pe care instituţie pe care o conduce îl are în societate, punând accent pe internaţionalizare. „Universitatea, una din cele mai reprezentative şi durabile instituţii ale vieţii publice, cu un rol profund în spaţiul cultural, intelectual şi academic, onorează performanţele şi prestigiul personalităţilor care au contribuit semnificativ la dezvoltarea instituţională, la asigurarea continuităţii unei comunităţi distincte în context academic, naţional şi internaţional. ULBS a reuşit să îşi consolideze statutul academic printr-o cooperare internaţională constantă şi complexă“, a spus Bondrea, în deschiderea cuvântului său. Totodată, el a subliniat şi relevanţa decernării titlului de Doctor honoris causa. „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale, Prinţesa Muna Al Hussein confirmă relevanţa şi semnificaţia culturii pentru ULBS, ca dimensiune esenţială a strategiei ei de dezvoltare, alături de învăţare şi cercetare. Avem un moment academic deosebit şi pentru asta dorim să vă mulţumim şi aveţi mulţumirile noastre depline pentru că aţi acceptat acest titlu de onoare al Universităţii noastre. Sunt convins că acum comunitatea noastră academică a devenit mai bogată şi proiectele dumneavoastră în slujba oamenilor vor include pe traseu şi Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu“, a mai spus rectorul.

Raed Arafat: „daţi vizibilitatea Congresului“

Imediat după festivitatea decernării titlului de DHC, cei prezenţi au marcat şi deschiderea celui de-al optulea Congres româno-iordanian de medicină şi farmacie. Pentru acest eveniment au luat cuvântul şi alte personalităţi din zona medicală din Iodania şi România. „Iată că avem această ocazie de a ne întâlni la Sibiu, care este nu numai un oraş cultural, ci şi multicultural. De altfel, aici noi vorbim acum româna, engleza şi araba“, a spus dr. Abdelkarim Aloweidi Al Abbadi, vicepreşedinte al Congresului şi, totodată, vicepreşedinte al Asociaţiei doctorilor iordanieni care au studiat în România. El a remarcat şi importanţa prezenţei ASR Principesa Muna. „Este o prezenţă deosebită, iar pentru colegii noştri din România arată că relaţiile noastre sunt foarte strânse şi sunt susţinute de la cel mai înalt nivel. Aceste relaţii trebuie dezvoltate şi în plan social, economic şi politic“, a mai vorbit, într-o română cursivă, Al Abbadi.

În faţa audienţei a vorbit şi secretarul de stat Raed Arafat, care, la fel, a punctat importanţa prezenţei reprezentanţilor familiilor regale ale celor două ţări, în contextul în care Congresul româno-iordanian se desfăşoară sub patronajul ASR Principesa Muna. „Alteţă, prin patronarea acestui Congres i-aţi dat greutate şi vizibilitate“, a spus Raed Arafat.

principesa muna a iordaniei la Sibiu Foto Silvana Armat

La Congresul româno-iordanian participă aproximativ 140 de specialişti. Aceştia vor asista la şi prezenta peste 40 de prezentări de lucrări pe diferite teme din lumea medicală, teme care acoperă o plajă largă de subiecte. Spre exemplu, medicul Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, va vorbi despre realitatea virtuală aplicată în medicină. Tot de la Târgu Mureş, prorectorul aceleiaşi Universităţi, dr. Angela Borda, va susţine o prezentare cu tema „Noutăţi cu impact major în tratamentul pacienţilor cu tumori tiroidiene introduse în clasificarea OMS 2017 şi TNM 2016“. Mai mulţi medici sibieni, coordonaţi de Radu Chicea, fostul manager general al Spitalului judeţean Sibiu, vor avea o lucrare pe tema tratării laparoscopice a chisturilor ovariene asociate sarcinii, iar asistentul universitar dr. Oana Mărginean va vorbi despre abordarea multidisciplinară a chestiunii obezităţii la copii.

Prezentările şi discuţiile din cadrul Congresului se vor încheia sâmbătă, toate fiind programate să se desfăşoare în sălile Facultăţii de Medicină din Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite