ACTUALIZARE Schema telefoanelor iPhone cumpărate foarte ieftin pe „abonamentul Primăriei“ şi revândute de patru ori mai scump. „Am pe cineva care le scoate pe firmă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefoane de ultimă generaţie cu preţuri de catalog de peste 3.600 de lei, dar achiziţionate la sume mult mai mici în contul unei primării, au fost scoase din nou la vânzare pentru 2.900 de lei bucata. Vânzarea acestor aparate face parte dintr-o „schemă” a celor care au prieteni în rândul dealerilor companiilor de telefonie mobilă.

„Schema” telefoanelor la ofertă, puse din nou în vânzare imediat cum au fost scoase din magazinele companiilor de telefonie mobilă, a fost descoperită întâmplător. În ultima vreme, atât pe reţelele de socializare, cât şi pe site-urile de anunţuri au început să fie distribuite mai multe postări cu astfel de oferte. Unele dintre acestea, spre exemplu, anunţă că două telefoane iPhone 7 sunt puse în vânzare la preţul de 2.900 de lei.

Fotografiile cu aparatele noi, sigilate, sunt însoţite şi de imaginile facturilor fiscale care atestă achiziţionarea aparatelor dintr-o reprezentanţă Orange România. Iar pe factură apare ca beneficiar Primăria Consiliul local Alţâna, adică administraţia unei comune de pe Valea Hârtibaciului, din judeţul Sibiu.

Potrivit datelor incluse în factură, cele două aparate au o valoare de catalog de aproximativ 3.694,77 lei, cu tot cu TVA, fiecare, iar din reprezentanţa Orange acestea au fost achiziţionate cu câte 703,9 lei fiecare, ca urmare a aplicării unei reduceri ”business”.

Primarul: ”e grav”

Ioan Bucşă, primar al comunei Alţâna de mai multe mandate, iniţial nu a înţeles despre ce este vorba. „Vorbesc exact de pe telefonul care spuneţi că e la vânzare şi pe care tocmai l-am luat pe abonament. Eu mă bucur că am telefonul. Dar, staţi puţin, cine vinde? Staţi puţin că nu înţeleg… Eu nu vând nimic. E ceva grav“, a continuat primarul, întrebat dacă a scos la vânzare telefoanele pe care le-a achiziţionat la ofertă şi după ce i s-a explicat ce apare în anunţurile în discuţie.

factura telefon primarie foto traian deleanu

Potenţialilor cumpărători le este prezentată şi factura generată la prima achiziţie a telefoanelor

Zeci de alte telefoane

La numărul de contact pus în dreptul anunţurilor se recomandă a răspunde un anume Cătălin Bunea din Cluj-Napoca. El arată că telefoanele se vând doar direct şi nu prin curier şi că este dispus să meargă la orice reprezentanţă Orange sau iPhone pentru testarea originii sănătoase a aparatelor. După care, neştiind că vorbeşte cu un ziarist, a explicat schema potrivit prin care ”scoate telefoane la ofertă” şi le vinde la preţ mai mare.

„Eu nu-s de la Primărie. Eu am pe cineva care le scoate pe firmă. Pe ce firmă le-a scos nici nu mă interesează, chiar nu m-am uitat pe factură. Primăria Alţâna scrie? Super şmecherie! Ha-ha! Prietenul meu lucrează la Orange şi îmi dă mie telefoanele la un preţ. Eu le dau mai departe, la alt preţ. Nu le mai dă la nimeni în afară de mine, căci îmi dă foarte multe. Îmi dă mai mult de zece bucăţi o dată. Dar va trebui să veniţi la Cluj, mergem la Orange testăm, facem tot“, vorbeşte lejer vânzătorul.

Din ”bugetele neconsumate”

„Adevărul” a solicitat în urmă cu o lună reprezentanţilor Orange un punct de vedere legat de această situaţie şi dacă instituţiile sau firmele în numele cărora sunt obţinute telefoane la preţuri preferenţiale de către alţii îşi pierd din privilegii. Un răspuns nu a venit, dar o angajată care a trecut pe la toate marile companii de telefonie din România a explicat cum funcţionează sistemul.

„Să zicem că ai zece numere, cu o valoare de 100 de euro lunar. Se împlinesc cei doi ani de abonament, vine agentul companiei şi spune că va schimba oferta pentru prelungirea abonamentului. La renegociere, purtată înaintea termenului de încheiere a abonamentului, de cele mai multe ori se oferă un buget. Din acesta, titularul, instituţie publică ori privată, poate alege ce să cumpere. De exemplu, se oferă un buget de 1.000 de euro, din care poate să achiziţioneze ce doreşte, de la telefoane la laptopuri. Se emite o factură, de multe ori pe zero, după care persoana care le-a achiziţionat poate face ce vrea, inclusiv să le vândă”, arată cea care a cunoscut din interior sistemele marilor companii de telefonie mobilă.

Dar în cazul în care aceste bugete nu sunt consumate, dealeri ai companiilor de telefonie mobilă pot specula acest fapt şi pot ”extrage” în numele clienţilor care nu şi-au consumat tot bugetul aparate pe care să le pună mai apoi în vânzare.

ACTUALIZARE Reprezentanţii Orange au transmis că au luat cunoştinţă de cele prezentate. „Am iniţiat o anchetă internă pentru investigarea faptelor privind presupusa fraudă. Din primele verificări a rezultat că nu există prejudicii de natură comercială aduse clientului. În momentul finalizării anchetei în curs, vom lua toate măsurile ce se impun“, se arată în răspunsul reprezentanţilor companiei Orange.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite