Scrisoarea aiuritoare primită din partea Guvernului de primarul care a mers 327 de kilometri pe jos până la Bucureşti. „E răspuns de comună din lumea a treia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În această toamnă, Tudor Mihalache a mers pe jos 320 de km să lase un memoriu şi pe adresa Guvernului. A primit un răspuns ”de lumea a treia” FOTO Facebook / Tudor Mihalache
În această toamnă, Tudor Mihalache a mers pe jos 320 de km să lase un memoriu şi pe adresa Guvernului. A primit un răspuns ”de lumea a treia” FOTO Facebook / Tudor Mihalache

Primarul din Copşa Mică ce a parcurs pe jos 327 de kilometri până la Bucureşti a primit un răspuns în bătaie de joc din partea Secretariatului General al Guvernului la problemele pe care le-a semnalat.

Tudor Mihalache, membru PNL, a mers pe jos, de la Copşa Mică (judeţul Sibiu) şi până la Bucureşti, cale 327 de kilometri şi 11 zile, în perioda 18-29 septembrie. S-a întors acasă cu trenul, pe 3 octombrie.

Tudor Mihalache a străbătut pe jos cei 320 de kilometri, în speranţa că astfel va reuşi să convingă Guvernul şi Ministerul Mediului să-l ajute la deblocarea situaţiei în oraşul pe care-l conduce.

În memoriile depuse la Bucureşti, Tudor Mihalache cere respectarea convenţiei prin care, din 2006, Guvernul, prin Ministerul Mediului, se angaja să finanţeze lucrările de introducere a unei reţele de apă potabilă şi de modernizare a canalizării din Copşa Mică. Din 2009, finanţările acordate prin această convenţie au fost oprite. Firma care a executat o parte din lucrări a dat în judecată Primăria ce nu mai primea bani de la Guvern, iar cum Copşa Mică a pierdut procesul are de plătit şi penalităţi către firma care oricum a intrat în insolvenţă.

Primarul din Copşa Mică doreşte acum încheierea convenţiei semnată în 2006, pentru a putea termina reţeaua de apă şi canal pe fonduri europene, alături de alte localităţi din împrejurimi.

Un răspuns încheiat ”cu stimă”

Secretariatul general al Guvernului a trimis un răspuns Primăriei Copşa Mică la sfârşitul lunii octombrie.

”Referitor la memoriul dumneavoastră nr. 5603/28.09.2017, vă facem cunoscut faptul că a fost transmis, în conformitate cu art. 6^1 din OG nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aşa cum a fost modificat de Legea nr. 322.2002, spre competentă soluţionare Ministerului Mediului şi Ministerului dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, Instituţiei Prefectului - Judeţul Sibiu, solicitând luarea măsurilor legale ce se impun.

Urmează ca, în termenul legal, instituţiile sesizate să

Cu stimă,

Director”,

scrie în respectivul răspuns, deasupra unei semnături şi a unei ştampile, pe care nu le însoţeşte niciun nume de persoană.

În memoriul adresat Guvernului României, primarul oraşului Copşa Mică a solicitat monitorizarea încheierii convenţiei financiare neonorată, care a dus la blocarea proiectului de alimentare cu apă a oraşului, dar şi susţinerea unui proiect de alimentare cu noi surse de a apă a barajului din care, dintotdeauna, oraşul Copşa Mică a primit apă nepotabilă. 
 

În plus, Executivului îi mai era solicitat să acorde un sprijin financiar de 500.000 de euro, necesar de urgenţă oraşului înglodat în datorii din cauza proceselor pierdute cu firma care a executat o parte din lucrare fără să mai fie plătită. Totodată, din acei bani Primăria din Copşa Mică ar mai intenţiona să reabiliteze o staţie de apă ce a fost preluată pentru a mai curăţa, cât se poate, apa brută cu care locuitorii oraşului sunt acum alimentaţi.
 

image

„Eu mă gândeam că cei de la Guvern sunt ocupaţi“

Iniţial, primarul Tudor Mihalache a crezut că nu i-a fost trimis tot răspunsul, când a văzut hârtia de la Secretariatul Guvernului. „Până acum m-am gândit că, acolo, la Guvern, sunt oameni ocupaţi. Au o ţară întreagă pe care să o guverneze, nu au timp de noi. Dar, după acest răspuns, mi-am dat seama că nu au nicio treabă. Dacă până şi cei care fac corespondenţa îi doare la barbaric... Acela e răspuns de comună din lumea a treia, nu de un guvern“, spune Mihalache.

El este dezamăgit şi de răspunsul primit de la Ministerul Mediului. „Ministerul Mediului ne-a dat, de asemenea, un răspuns în coadă de peşte. Noi am rugat Ministerul să găsească o variantă să închidă convenţia. Ei ne-au răspuns că pot închide convenţia de finanţare, conform legii, prin recepţie finală. Or nu, poate fi vorba de o recepţie finală, căci aceasta se face doar la un circuit funcţional. La noi circuitul nu e funcţional, firma e faliment. Trebuia ca doamna ministru să fie responsabilă şi să închidă convenţia cu acordul părţilor, adică al Primăriei Copşa Mică şi al Ministerului Mediului“, arată primarul.

„Teoretic, noii şefi din Minister ar fi trebuit să ştie de cel puţin o lună de problema noastră de la Copşa Mică, căci le-am tot trimis documente. Am ajuns pe jos până la ei şi mi-am dat seama că nu am cu cine vorbi. Oamenii cu care m-am întâlnit la Minister nu ştiau despre ce este vorba“, Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică

Au reziliat singuri

După primirea răspunsului de la Guvern şi Minister, Consiliul local din Copşa Mică a decis să rezilieze unilateral Convenţia de finanţare din cauza căreia nu îşi pot continua proiectul de apă pe fonduri europene. „Ca să nu pierdem finanţarea din fonduri europene, Consiliul local a decis unilateral ieşirea din convenţie. Consilierii locali şi-au asumat acest lucru cu toate riscurile, că acum te poţi trezi cu un deştept de la Minister care să îţi impute toate sumele cheltuite până acum sau cine ştie ce angajat de la Curtea de conturi îţi mai face vreo minune. Nu putem sta în acea convenţie cu forţa“, explică primarul.

El este hotărât, însă, să continue seria solicitărilor către Guvern, mai ales în ceea ce priveşte cei 500.000 de euro ceruţi din fondul de rezervă. Iniţierea proiectului de hotărâre de Guvern va fi votată de Consiliul local din Copşa Mică. Mai apoi, iniţierea proiectului va ajunge, prin Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, în birourile guvernamentale din Piaţa Victoriei, de unde ar trebui promovată hotărârea de Guvern. „Când proiectul va fi trimis de la Sibiu către Bucureşti, îl vom transmite sub formă de scrisoare deschisă tuturor parlamentarilor. Şi dacă tot nu reuşim, vom demara o campanie prin care cât mai mulţi dintre locuitorii din Copşa Mică să trimită câte o scrisoare personală Guvernului. În care să întrebe de ce nu avem dreptul la o viaţă mai bună“, mai plănuieşte primarul liberal al oraşului.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite