Val de proteste în Sibiu: de la Aeroport, la Primărie şi Protecţia Socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Direcţia de protecţie socială din Sibiu, angajaţii care au întrerupt lucrul nu sunt afiliaţi niciunui sindicat FOTO Silvana Armat
La Direcţia de protecţie socială din Sibiu, angajaţii care au întrerupt lucrul nu sunt afiliaţi niciunui sindicat FOTO Silvana Armat

Trei curse aeriene care ar fi trebuit să aterizeze ori să decoleze de pe aeroportul internaţional de la Sibiu au înregistrat întârzieri în urma grevei declanşată de controlorii de trafic. În acelaşi timp, dar proteste diferite, au întrerupt lucrul şi angajaţii Primăriei şi ai Protecţiei Sociale.

Greva controlorilor de trafic pe Aeroportul internaţional Sibiu a generat întârzieri de aproximativ două ore pentru fiecare din cele trei curse care leagă oraşul de Munchen. La fel ca şi în restul ţării, greva a început la ora 09:00, fiind încheiată imediat după prânzul zilei.

În jurul orei 11:00, angajaţii altor două instituţii au declanşat proteste spontane. Cel din cadrul Primăriei Sibiu a fost reluat în mod similar celui de săptămâna trecută. Pe uşile de la intrare au fost lipite foi pe care scrie „Protest spontan“, iar ghişeele destinate relaţiilor cu publicul au fost închise. ”Probabil o să dureze aproximativ 40 - 45 de minute. Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi, se simt nebăgaţi în seamă”, declară Doru Hanciu, lider sindical din cadrul Primăriei Sibiu. Proteste similare au avut loc şi la alte primării din ţară. În timpul protestului, mai bine de o sută de funcţionari din cadrul Primăriei au ieşit, tot la fel ca şi săptămâna trecută, în Piaţa Mare.

Protestează şi cei care nu sunt membri de sindicat

Pentru prima dată, protestelor spontane de acest fel li s-au alăturat şi angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Aproximativ 80 de funcţionari din sediul de pe strada Mitropoliei au iniţiat un protest spontan cu începere de la ora 11:00, pentru două ore. Nemulţumirile sunt similare celor din Primărie: noua lege a salarizării care dă libertate administraţiilor locale de a stabili remuneraţia angajaţilor. „Suntem angajaţi neafiliaţi vreunui sindicat. Suntem în asentimentul colegilor din toată ţara. Vrem o lege a salarizării care să ne recunoască munca şi o grilă de salarizare care să fie stabilită prin lege şi nu prin hotărâri ale CJ. Pentru noi nu ar mai exista o lege unitară ci una care poate crea discriminare“, spune Maria Popa, reprezentantă a angajaţilor care au întrerupt munca.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite